Ηράκλειο: Προβληματισμός για τη διεξαγωγή των κυριακάτικων εκλογών στους Δήμους

Κρήτη
Ηράκλειο: Προβληματισμός για τη διεξαγωγή των κυριακάτικων εκλογών στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση-εξπρές του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ενόψει των επικείμενων δημαιρεσιών της Κυριακής 9 Ιανουαρίου

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η έξαρση της πανδημίας και δη η συνεχής εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» για τους Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες της χώρας, ενόψει των επικείμενων δημαιρεσιών της Κυριακής 9 Ιανουαρίου.

Όπως αποτυπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου, για τα δημοτικά τέλη (το οποίο παρεμπιπτόντως διακόπηκε μετά από ένα τέταρτο για να συνεχιστεί άλλη ημέρα, το πιθανότερο την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου), οι αυτοδιοικητικοί σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο ψάχνουν και ψάχνονται για το πώς θα διεξαχθούν οι ειδικές συνεδριάσεις που είναι κανονικά να λάβουν χώρα την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.

Συνεδριάσεις, οι οποίες αφορούν στην ανάδειξη νέων προεδρείων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς και των νέων μελών των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής για το δεύτερο μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στο ότι από τη μια αρκετοί αιρετοί μπαίνουν τις ημέρες αυτές σε καραντίνα, είτε επειδή νοσούν οι ίδιοι είτε επειδή είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, και από την άλλη στο ότι οι συνεδριάσεις των δημαιρεσιών προβλέπουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και δη μυστικής ψηφοφορίας και άρα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο προβληματισμός που εκφράστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση-εξπρές του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Το θέμα τέθηκε και από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Πασπάτη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση αναζητείται η άκρη του νήματος.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. «Εντάξει, υπάρχει η δυνατότητα της συνεδρίασης διά τηλεδιάσκεψης γενικώς, όμως για τις δημαιρεσίες υπάρχει ένα καίριο ερώτημα. Πώς θα κάνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω γουέμπεξ π.χ., από τη στιγμή που είναι μυστική η ψηφοφορία για προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ζήτημα αυτό. Θα πάρουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) στο υπουργείο Εσωτερικών να ρωτήσουμε τι μπορεί να γίνει», σημείωσε ο δήμαρχος, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Είναι γενικό το ζήτημα και ο προβληματισμός ενόψει των δημαιρεσιών. Όλοι οι Δήμοι έχουν πρόβλημα. Το θέμα απασχολεί έντονα σε κεντρικό επίπεδο τα αυτοδιοικητικά όργανα. Θα το λύσει, πιστεύω, η ΚΕΔΕ. Θα έχουμε εξελίξεις εντός των ημερών».

Θυμίζουμε ότι οι δημαιρεσίες για την εκλογή νέων θεσμικών συλλογικών οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες για νέα προεδρεία Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και μελών στις Οικονομικές Επιτροπές και Επιτροπές Ποιότητας Ζωής ήταν κανονικά να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, στο κλείσιμο ακριβώς δύο χρόνων αυτοδιοικητικής θητείας για τους Δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι δημαιρεσίες μετατέθηκαν για τις 7 Νοεμβρίου. Ο λόγος ήταν ότι, με βάση το νέο εκλογικό θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, η αυτοδιοικητική περίοδος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Κατόπιν, με νέα εγκύκλιο οι δημαιρεσίες μετατέθηκαν για την α' Κυριακή του 2022, δηλαδή την Κυριακή που μας πέρασε, για να διεξαχθούν τελικά την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιανουαρίου.

Υπουργείο Εσωτερικών - Εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες

Εντωμεταξύ, με φόντο τη διεξαγωγή την ερχόμενη Κυριακή των εκλογικών διαδικασιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες, με σκοπό την ανάδειξη των προεδρείων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκυκλίους με αναλυτικές οδηγίες.

Ι] Η αριθμ. 933/96605/29.12.2021 Εγκύκλιος με θέμα την «Εκλογή μελών Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου», αφορά τα κάτωθι θέματα:

- τα υγειονομικά μέτρα που απαιτείται να τηρηθούν στις διαδικασίες,

- τον χρόνο εκλογής και τη θητεία των μελών του Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου,

- τη συγκρότηση του Προεδρείου,

- τη διαδικασία εκλογής,

- την Πρόσκληση,

- την εκλογή (Α’ φάση: ανάδειξη υποψηφίου για κάθε αξίωμα από την οικεία παράταξη, Β’ φάση: εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου),

- τις περιπτώσεις επανάληψης της εκλογής,

- τον έλεγχο του πρακτικού εκλογής,

- την κένωση θέσης Προεδρείου και εκλογή νέου μέλους,

- τα κωλύματα και ασυμβίβαστα μελών Προεδρείου.

Επιπλέον, περιλαμβάνει Παράρτημα με την ισχύουσα νομοθεσία, με Υπόδειγμα Πρόσκλησης και Υπόδειγμα Πρακτικού εκλογής.

ΙΙ] Η αριθμ. 932/96599/29.12.2021 Εγκύκλιος αφορά τη «Διαδικασία συγκρότησης και εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» στους Δήμους.

- τη διαδικασία εύρεσης αριθμού εκλεγομένων μελών από κάθε παράταξη,

- την κατάρτιση ψηφοδελτίων,

- τη σταυροδοσία,

- την εκλογή μελών Επιτροπών,

- την αναπλήρωση/παραίτηση μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,

- τις περιπτώσεις επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας,

- την εκλογή αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,

- τον έλεγχο των πρακτικών εκλογής.

Υπάρχει, επίσης, Παράρτημα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρακτικό εκλογής μελών των εν λόγω Επιτροπών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News