Ηράκλειο: Διεκόπη η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη - Τις επόμενες ημέρες η απόφαση

Κρήτη
Ηράκλειο: Διεκόπη η συζήτηση για τα δημοτικά τέλη - Τις επόμενες ημέρες η απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νεόυ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ηρακλείου για τον καθορισμό συντελεστών των δημοτικών τελών και φόρων για το 2022

Διεκόπη η σημερινή (3/1) συζήτηση για τον καθορισμό συντελεστών των δημοτικών τελών και φόρων για το 2022 στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ηρακλείου. Σε πρώτο χρόνο η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, προς λήψη των σχετικών αποφάσεων, είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στην Λότζια. Η νέα ημερομηνία της συνεδρίασης αναμένεται να γνωστοποιηθεί άμεσα, με επικρατέστερη ημερομηνία την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022.

«Άκυρο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο δήμο Ηρακλείου για τα νέα δημοτικά τέλη

Υπενθυμίζεται η πρόσφφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κρήτη αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο Ηράκλειο για τις επερχόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από την νέα χρονιά, η οποία προέβλεπε μικρότερες αυξήσεις στα τέλη, έναντι της εισήγησης της δημοτικής αρχής.

Η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης (5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Σύμπραξη Δημοτών» και «Ηράκλειον Αξίζει), η οποία έφερνε μικρή επιβάρυνση ύψους 0,05 λεπτών για τα νοικοκυριά και τα επαγγελματικά τιμολόγια, έναντι της πρότασης της δημοτικής Αρχής, η οποία προέβλεπε μεγαλύτερες αυξήσεις, ύψους 32% για τα νοικοκυριά και 20%- 55% για τις επιχειρήσεις, σήμερα βρίσκεται στον «αέρα», όπως και κατ' επέκταση ο οικονομικός προγραμματισμός του δήμου, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την ακύρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση καθορισμού των δημοτικών τελών του 2022 είχε υπεψηφιστεί στις 6 Δεκεμβρίου από το δημοτικό συμβούλιο. Η πλευρά του δήμου Ηρακλείου έχει  βεβαίως την δυνατότητα να προσφύγει μέσα στο χρονικό  διάστημα 1 μήνα  κατά της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην αρμόδια ειδική επιτροπή του άρθρου 152. Ωστόσο  φαίνεται ότι από πλευράς δημοτικής αρχής έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες και διαδικασίες προκειμένου να επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό, προφανώς,  την λήψη  νέας, διορθωτικής απόφασης μετά το άκυρο της Αποκεντρωμένης ...

Η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης

Στη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , με  την οποία ακυρώνεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου για τον καθορισμών των δημοτικών τελών  για το 2022 αναφέρεται:

'Ακυρώνουμε την αριθμ. 323/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου που αφορά στον καθορισμό των συντελεστών των δημοτικών τελών και φόρων για το έτος 2022 καθώς με αυτήν δεν τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας και ειδικότερα:

α) δε συμπεριλαμβάνεται στις προβλεπόμενες δαπάνες το ποσό των 1.374.815,20€, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν.4819/2021, το οποίο πρέπει να καταβληθεί στον ΕΣΔΑΚ σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ. 2061/16-08-2021 έγγραφό του και τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/122057/2478/20-12-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

β) προβλέπεται περικοπή εξόδων ύψους 500.000,00€ στη μισθοδοσία της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας δίχως να προσδιορίζεται πως θα επιτευχθεί αυτή, καθώς σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 112743/2021 έγγραφο του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι ανελαστικές

γ) προβλέπεται η ενίσχυση των ανταποδοτικών εσόδων από τμήμα των εσόδων του τέλους λαϊκών αγορών που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.4264/2014 κατά παράβαση των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 55040/21-07-2021 Κ.Υ.Α. στις οποίες ορίζεται ότι το ως άνω τέλος εγγράφεται στον ΚΑ 0122 στον οποίο δεν εγγράφονται έσοδα που αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Περαιτέρω, μειώνεται ο δημοτικός φόρος χωρίς νόμιμη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση καθώς η αιτιολογία που αναφέρεται στην απόφαση συνδέει εσφαλμένα τη μείωση του δημοτικού φόρου, ο οποίος δεν αποτελεί ανταποδοτικό έσοδο, με το θέμα των ειδικευμένων εσόδων της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού'.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News