Κρήτη: “Erasmus” μια εμπειρία ζωής – Τι αναφέρουν οι φοιτητές

Κρήτη
Κρήτη: “Erasmus” μια εμπειρία ζωής – Τι αναφέρουν οι φοιτητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοιτητές από την Κρήτη που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και φοιτητές που ζουν στο Ηράκλειο μιλούν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει βοηθήσει χιλιάδες νέους ανθρώπους να ανοίξουν τα «φτερά» τους

Το πρόγραμμα Erasmus έχει χαρακτηριστεί από αμέτρητους νέους ως μια εμπειρία ζωής, που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεχάσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Από την έναρξή του, το 1987, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, επωφελήθηκαν από το Erasmus+ σχεδόν 940.000 συμμετέχοντες.

Το Εrasmus+ προσφέρει σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), τη δυνατότητα να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού, με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους, με διάρκεια κινητικότητας από 3 έως 12 μήνες. Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού, με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2 έως 12 μήνες. Οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο έτος των σπουδών τους.

ESN: «Φοιτητές βοηθούν... φοιτητές!»

Τι συμβαίνει όμως στο Ηράκλειο και γενικά στην Κρήτη όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Ποια είναι η οργάνωση που είναι υπεύθυνη προκειμένου οι ξένοι φοιτητές Erasmus να νιώσουν πιο οικεία με τη ζωή στην Κρήτη; Πώς εκλαμβάνουν οι ίδιοι οι φοιτητές την... κρητική εμπειρία Erasmus;

Φοιτητές που βιώνουν τη συγκεκριμένη εμπειρία στο Ηράκλειο, αλλά και με άτομα από την κερδοσκοπική οργάνωση ESN (Δίκτυο Φοιτητών Erasmus), η οποία βοηθά να προσαρμοστούν οι φοιτητές από το εξωτερικό στη ζωή του νησιού μέσα από τη διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων ή πάρτι, μιλούν για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

«Ο Σύλλογος Φοιτητών Erasmus, γνωστός ως ESN, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός φοιτητικός-νεανικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη - και όχι μόνο. Απαριθμεί γύρω στους 15.000 εθελοντές σε 42 χώρες, και η ιδεολογία μας είναι βασισμένη στο “students helping students”, δηλαδή “φοιτητές βοηθούν φοιτητές”. Στόχος μας είναι η διάδοση του προγράμματος Erasmus+, και η προσφορά βοήθειας σε εισερχόμενους και δυνητικά εξερχόμενους φοιτητές, μέσω διαφόρων δράσεων», επισημαίνει η πρώην αντιπρόεδρος της οργάνωσης ESN στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννα Μπερτσιά, η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 κλείνει τα τρία χρόνια ως ενεργό μέλος της οργάνωσης.

«Η αρχή έγινε όταν ενημερώθηκα μέσω της σχολής μου για το πρόγραμμα Erasmus, και με τη σειρά μου έψαχνα να δω σε ποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορούσα να πάω. Μέσω αυτής της διαδικασίας, παρακολούθησα μια ημερίδα που διοργάνωνε το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέλη της ομάδας του ESN UOC (Πανεπιστημίου Κρήτης). Μπορεί τελικά να μην κατάφερα να πάω, αλλά το ESN μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω το Erasmus στην πόλη μου, αποκτώντας αξέχαστες εμπειρίες», αποκαλύπτει σε ερώτηση για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Γλώσσα και ενοίκια τα προβλήματα

Η Ιωάννα Μπερτσιά αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι φοιτητές Erasmus, αλλά και η οργάνωση του ESN.

«Αυτή την περίοδο η πανδημία, που αναπόφευκτα έχει επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας, έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία όλων μας, καθιστά πολλές φορές δύσκολη έως και αδύνατη την ομαλή οργάνωση δράσεων», επισημαίνει.

«Η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές Erasmus είναι το εμπόδιο της γλώσσας. Από τα μαθήματα και τις ιστοσελίδες της εκάστοτε σχολής, μέχρι τις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες, η επικοινωνία σε άλλη γλώσσα καθίσταται δύσκολη. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που καλούμαστε να μεταφράσουμε κείμενα ή να μεσολαβήσουμε σε υπηρεσίες, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Ένα επιπλέον πρόβλημα, που το συναντάμε δυστυχώς ανά καιρούς, είναι οι υψηλές τιμές ενοικίων, που δυσκολεύουν την εύρεση κατοικίας των φοιτητών», προσθέτει η Ιωάννα Μπερτσιά.

Μια φοιτήτρια από το Βερολίνο - «Μου αρέσει ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πιο ανοιχτοί»

Την ίδια στιγμή, η Βανέσα Φ. από το Βερολίνο αποκαλύπτει το πώς βιώνει την καθημερινότητά της στο Ηράκλειο, αλλά και το ότι βρίσκει τους ανθρώπους εδώ πολύ πιο ανοικτούς και φιλικούς. «Σπουδάζω Κοινωνική Εργασία στο 6ο εξάμηνο. Κανονικά σπουδάζω στο Βερολίνο, στη Γερμανία, αλλά πριν έρθω στην Ελλάδα πέρασα μισό χρόνο στην Ισπανία για το πρακτικό μου εξάμηνο», περιγράφει.

Σε ερώτηση για το πώς θα χαρακτήριζε τη ζωή στο Ηράκλειο, απαντά: «Σε σύγκριση με όσα γνώριζα πριν, η ζωή στο Ηράκλειο είναι μια μεγάλη αντίθεση με τη ζωή πριν. Μου αρέσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ανοιχτοί και δε δίνουν τόση αξία στα υλικά πράγματα. Το ξεκίνημά μου εδώ δεν ήταν πολύ καλό. Η επικοινωνία ήταν δύσκολη στην αρχή και να βρω τον δρόμο μου στην πόλη. Μου πήρε χρόνια για να καταλάβω το σύστημα λεωφορείων εδώ. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει συχνά μια καταναλωτική κοινωνία. Οι άνθρωποι αγοράζουν... και αγοράζουν πράγματα που δε χρειάζονται πραγματικά, γιατί πιστεύουν ότι θα τους κάνουν πιο ευτυχισμένους. Αλλά δεν τους κάνουν. Εδώ οι άνθρωποι έχουν λιγότερα, αλλά είναι ακόμα πιο ευτυχισμένοι».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News