ΣτΕ: Απορριπτική απόφαση στην αίτηση του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ - Δικαίωση για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Κρήτη
ΣτΕ: Απορριπτική απόφαση στην αίτηση του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ - Δικαίωση για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαίωση στην διαχρονική έρευνα του neakriti.gr, της ΚΡΗΤΗ TV, της «ΝΚ» και του ραδιοφωνικού σταθμού 9.84 - Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ για να του επιστραφεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα - Το σκεπτικό της Απόφασης

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακυρώσεως της ανάκλησης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης που είχε καταθέσει ο Γερμανός καθηγητής Χάινς Ρίχτερ προσφεύγοντας κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κρήτης. «H αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, λόγω προσβολής του πανεπιστημίου που τον απένειμε δεν παραβιάζει τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ», αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σκεπτικό της απόφασής του για την πολύκροτη υπόθεση που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η «ΝΚ» και η ΚΡΗΤΗ TV, ο 98.4 και το neakriti.gr.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «...η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος πανεπιστημίου και του αναγορευομένου. Συνεπώς, «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του Α.Ε.Ι. που απένειμε τον τίτλο».

Διαβάστε επίσης

Μια κορυφαία στιγμή στη δίκη Ρίχτερ

Ρέθυμνο: Αύριο στο σκαμνί ο καθηγητής Χάινς Ρίχτερ

Αναλυτικά, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ:

«Δεν παραβιάζει τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ η αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα λόγω προσβολής του πανεπιστημίου που τον απένειμε και των ελληνικών πανεπιστημίων γενικώς. Επίτιμος διδάκτορας πανεπιστημίου δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι:

  1. Αν ο καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου Φ πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν,
  2. Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό - από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί. Κατόπιν τούτων, η Σύγκλητος του αφαίρεσε τον τίτλο.

Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι:

  • η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος πανεπιστημίου και του αναγορευομένου. Συνεπώς, «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του Α.Ε.Ι. που απένειμε τον τίτλο. Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι δεν ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη. Ο αιτών, πρώην καθηγητής γερμανικού πανεπιστημίου και γνώστης επί δεκαετίες της ελληνικής πραγματικότητας και του αυτοδιοίκητου και της ελεύθερης λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων από το 1975, γνώριζε ότι μετά το έτος αυτό δεν έχει απολυθεί κανένας καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου για τις απόψεις του και το έχει παραδεχθεί.

Συνεπώς, ήταν σε θέση να προβλέψει ότι οι ανωτέρω δηλώσεις που αφορούν το κύρος των πανεπιστημίων, συνιστούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να δικαιολογήσουν την αφαίρεση του τίτλου.

Περαιτέρω, οι δηλώσεις του αιτούντος δίδουν σαφώς την εντύπωση ότι το πανεπιστήμιο είναι δυνατόν να προβεί στην ανάκληση του τίτλου λόγω των πορισμάτων και απόψεων του ιδίου σε βιβλίο του, εφαρμόζοντας έτσι εθνικοσοσιαλιστικές πρακτικές. Ενόψει δε της βαρύτητας της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον εθνικοσοσιαλισμό, η σύγκριση με τον οποίο, λόγω της φύσης αυτού, προσδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή απαξία στον συγκρινόμενο, η δήλωση αυτή είναι προσβλητική για το πανεπιστήμιο και τους καθηγητές του∙ και τούτο, χωρίς να έχει πραγματική βάση ούτε να αναφέρεται σε υπαρκτό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος·

  • η επέμβαση στα δικαιώματα των άρθρων 14 και 16 Συντ. και 10 ΕΣΔΑ θάλπει τον θεμιτό σκοπό της προστασίας του κύρους των ελληνικών πανεπιστημίων και των καθηγητών τους· γ) δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

Το χρονικό

Τον Μάρτιο του 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε κάνει δεκτή την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε υπόψιν «τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

Ωστόσο, ο Γερμανός καθηγητής είχε προκαλέσει την κρητική κοινή γνώμη αρκετά νωρίτερα όταν το 2011 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης, στο οποίο έκανε λόγο για «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές» όχι μόνο από τις μονάδες εισβολής, αλλά και από τους «άτακτους Κρήτες», οι οποίοι σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, προκαλώντας τα αντίποινα των Γερμανών.

Το 2014 η Εισαγγελεία Ρεθύμνου ζήτησε, τότε, προκαταρκτική έρευνα και παρέπεμψε τον Γερμανό καθηγητή σε δίκη, με το σκεπτικό ότι συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Στην δίκη η οποία ακολούθησε, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνης αθώωσε τον Γερμανό καθηγητή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και των απόγονων των θυμάτων των εγκλημάτων των Ναζί.

Μάλιστα, μέσα στο 2018, είχαν εκδοθεί 12 ψηφίσματα από την Περιφέρεια και δήμους του νησιού, ζητώντας επιτακτικά την αφαίρεση του τίτλου του Χάινς Ρίχτερ.

Πάντως, ο Χάινς Ρίχτερ είχε προκαλέσει εκ νέου το περασμένο καλοκαίρι με δηλώσεις που έκανε στη γερμανική Bild αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές. Ο Γερμανός καθηγητής χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία» τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από πλευρά της Ελλάδας ενώ εξισώνοντας θύτες και θύματα, είχε τονίσει εμφατικά: «Η μάχη της Κρήτης είναι αφενός η τελευταία "καθαρή" στρατιωτική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αφετέρου η αφετηρία ενός "βρόμικου" πολέμου, ο οποίος περιλαμβάνει επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα».

(Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH)
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News