Χανιά: Πράσινο φως για την αποκατάσταση των βιλών Σβαρτς και Πωλογιώργη

Κρήτη
Χανιά: Πράσινο φως για την αποκατάσταση των βιλών Σβαρτς και Πωλογιώργη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την αποκατάσταση της βίλας Πωλογιώργη και της βίλας Σβαρτς - Προχωρά και η ανάπλαση των ενετικών τειχών στην Ανατολική Τάφρο των Χανίων

Στη διάσωση εμβληματικών υπό κατάρρευση κτηρίων προχωρούν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Χανίων. Πρόκειται για τις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, ενώ προχωρά και το κρίσιμο έργο της ανάπλασης των Ανατολικών Ενετικών Οχυρώσεων της πόλης των Χανίων.

Αναλυτικότερα, στο μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων βρέθηκε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης για την υπογραφή της ένταξης χρηματοδότησης τριών μελετών για έργα στον Δήμο Χανίων, από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μιχάλης Καλογριδάκης, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάς.

Συγκεκριμένα, με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» της Πράξης «Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης της Βίλας Πωλογιώργη», της Πράξης «Μελέτη Αποκατάστασης και Επανάχρησης της Βίλας Σβαρτς» και της Πράξης «Μελέτη Ανάπλασης Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων» μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τρία μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δήμο Χανίων.

Ικανοποίηση

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του μετά την υπογραφή των εντάξεων: «Με πολύ μεγάλη χαρά εδώ, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη η ένταξη τριών πολύ σημαντικών μελετών που έχουν αναφορά σε δύο εμβληματικά κτήρια των Χανίων, τα οποία επιτέλους βρίσκουν τον δρόμο για την αποκατάσταση και την επανάχρησή τους. Αναφέρομαι στη βίλα Πωλογιώργη και στη βίλα Σβαρτς, καθώς επίσης και στη χρηματοδότηση μιας ακόμα πολύ σημαντικής μελέτης που έχει να κάνει με μία συνολική ανάπλαση της Ανατολικής Τάφρου».

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στην υλοποίηση μεγάλων έργων για τον Δήμο Χανίων: «Για ακόμα μία φορά, η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Χανίων, χρηματοδοτώντας τις μελέτες οι οποίες θα οδηγήσουν το επόμενο διάστημα στην υλοποίηση των πολύ σημαντικών έργων, που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία όχι μόνο του κέντρου της πόλης, αλλά και περιαστικά».

Ο περιφερειάρχης

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Τρεις σημαντικές συμβάσεις για μελέτες εντάσσονται στο περιφερειακό μας πρόγραμμα για τον Δήμο Χανίων. Από τη νέα προγραμματική περίοδο τα 1,8 εκατομμύρια είναι για τον Δήμο Χανίων. Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε και για τον Δήμο Χανίων, επειδή εντάσσεται στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπου το ποσό το οποίο μπορεί να πάρει μπορεί να ξεπεράσει τα 20 με 25 εκατομμύρια. Είναι πραγματικό το ποσό αυτό, γιατί οι εκπτώσεις επιστρέφονται στον Δήμο, αλλά ο οραματισμός ο οποίος υπάρχει για τα έργα - που είναι έργα πολιτισμού και περιβάλλοντος και μια σειρά έργων τα οποία θα προτείνει ο Δήμος μέσα από το σχέδιο το οποίο κάνει - θα μπορεί να δώσει μια άλλη δυνατότητα στην προσέλκυση τουριστών, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων εδώ».

Στη συνέχεια ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Χανίων θα μπορούμε να διεκδικήσουμε από κοινού σημαντικούς πόρους και από άλλα τομεακά προγράμματα των υπουργείων».

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης

Κρίσιμα και πολυαναμενόμενα έργα

Οι βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη, ιδιοκτησίας της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, που για χρόνια παρέμεναν εγκαταλελειμμένες, βρίσκουν για πρώτη φορά τον δρόμο της αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, ενώ η ανάπλαση των Ανατολικών Ενετικών Οχυρώσεων των Χανίων αφορά σε ένα κρίσιμο και πολυαναμενόμενο έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News