Ανασκόπηση 2021: Οι δίκες και τα αστυνομικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: Οι δίκες και τα αστυνομικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μια ακόμη χρονιά το αστυνομικό-δικαστικό ρεπορτάζ σε επίπεδο Κρήτης - και όχι μόνο - ήταν ιδιαίτερα πλούσιο

Για μια ακόμη χρονιά το αστυνομικό-δικαστικό ρεπορτάζ σε επίπεδο Κρήτης - και όχι μόνο - ήταν “πλούσιο”. Μέσα στο 2021 δεν έλειψαν τα ειδεχθή εγκλήματα, ενώ τη χρονιά που μας αφήνει σε μερικές ημέρες εκδικάστηκαν αρκετές σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κρητική κοινή γνώμη τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Θανάσιμη πτώση

Τραγωδία στον Ψηλορείτη

Σε τραγωδία έμελλε να εξελιχθεί τον Ιανουάριο η ανάβαση στον Ψηλορείτη για μια παρέα νεαρών Κρητικών ανήμερα των Φώτων: Ένας νεαρός Κρητικός, ηλικίας 21 ετών, έπεσε σε βραχώδες σημείο, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο 20χρονος φίλος του, ο οποίος, ωστόσο, δε διέτρεξε κίνδυνο για τη ζωή του.

Λιγόρτυνος - Νεκρό αγοράκι που έπεσε σε βαρέλι

Τον Μάρτιο το χωριό Λιγόρτυνος του νομού Ηρακλείου πλήττεται από μια πρωτόγνωρη τραγωδία: Ένα αγοράκι μόλις 2 ετών πέφτει μέσα σε βαρέλι με ασβεστόνερο. Για αρκετή ώρα το παιδί αναζητείται από τους οικείους του και όταν τελικά εντοπίζεται, η κατάστασή του είναι πάρα πολύ σοβαρή, αφού ο μικρός δεν έχει τις αισθήσεις του. Για περισσότερες από δύο ώρες οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάνοντας ΚΑΡΠΑ στον μικρό.

Την ώρα που όλοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους, φαίνονται ίχνη ζωής στο παιδί και ο μικρός μεταφέρεται διασωληνωμένος στο ΠΑΓΝΗ, όπου εισάγεται στη ΜΕΘ Παίδων. Ωστόσο, η κατάστασή του φαίνεται ότι είναι μη αναστρέψιμη και μερικές ώρες αργότερα το παιδί εκπνέει. Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, αιτία θανάτου ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από παρατεταμένη καρδιοπνευμονοαναπνευστική ανακοπή.

Μπαλί - Ισόβια για τη δολοφονία του κυνηγού

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν φυλάκιση τριών ετών σε έναν 47χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2019 είχε πυροβολήσει θανάσιμα έναν 49χρονο κυνηγό, στην περιοχή Βλυχάδα, στο Μπαλί του Ρεθύμνου. Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί τις πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου του 2019: Πριν “μιλήσουν” τα όπλα, φέρεται να έλαβε χώρα έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του θύματος και του κατηγορούμενου, καθώς τα κυνηγόσκυλα του άτυχου 49χρονου φέρονται να είχαν εισέλθει στον χώρο του ποιμνιοστασίου του 47χρονου.

Διπλό φονικό στα Ανώγεια - Ισόβια στον γιο του μαντιναδολόγου

Ο 30χρονος Ανωγειανός, ο οποίος τον Μάιο του 2020 είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον συγχωριανό του, Γιώργο Ξυλούρη, κηρύσσεται ένοχος τον Απρίλιο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και καταδικάζεται σε ισόβια. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δε χορηγεί κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, ενώ οι δικαστές κρίνουν ότι ο 30χρονος δεν τέλεσε την πράξη του «σε βρασμό ψυχικής ορμής». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου που καθαρογράφηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Γιώργος Ξυλούρης πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη (το έτερο θύμα της διπλής τραγωδίας που συγκλόνισε τα Ανώγεια) τουλάχιστον ταυτόχρονα και όχι προγενέστερα από τους πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τον 30χρονο γιο τού μαντιναδολόγου.

Χανιά - “Καμπάνα” στον 38χρονο που ασελγούσε σε ανήλικους

Ένας 38χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος πέντε ανήλικων παιδιών στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά Χανίων, καταδικάζεται σε κάθειρξη 14 ετών και 9 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Ο 38χρονος, προφασιζόμενος ότι θα τους βοηθούσε στο μάθημα των Αγγλικών, φέρεται να είχε οδηγήσει στο σπίτι του πέντε ανήλικους ηλικίας 9 έως 12 ετών. Εκεί φέρεται να προέβη σε ασελγείς σε βάρος τους πράξεις.

Λασίθι - Ισόβια για το φονικό στις Κουρούνες

Τον Μάιο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη συν 21 έτη τον 44χρονο άνδρα, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2020 σκότωσε τον 73χρονο Μανόλη Φινοκαλιώτη, στις Κουρούνες Λασιθίου. Ο 44χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Η Έδρα τού επέβαλε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία, ενώ του επιβλήθηκε επιπρόσθετα ποινή κάθειρξης 20 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και φυλάκιση ενός έτους για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Μοιραία πτώση - Θρήνος για την 11χρονη Ιωάννα

Ένα 11χρονο κορίτσι βρίσκει φρικτό θάνατο τον Μάιο, μετά από πτώση σε απόκρημνη περιοχή στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Ο θάνατος της άτυχης Ιωάννας επήλθε εξαιτίας των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη λόγω της πτώσης της από μεγάλο ύψος. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η αυτοψία του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροτομή φέρεται να έδειξε ότι ο θάνατος της μικρής ήταν ακαριαίος.

Μοίρες - “Καμπάνα” για την εκτέλεση του Κώστα Χατζάκη

“Βαρύς” πέφτει ο πέλεκυς του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου στον 52χρονο άνδρα, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 είχε “εκτελέσει” τον 79χρονο Κώστα Χατζάκη, στην είσοδο του σπιτιού του, στις Μοίρες Ηρακλείου, πυροβολώντας τον μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του, η οποία επίσης τραυματίστηκε.

Ο 52χρονος καταδικάζεται τον Ιούνιο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 33 έτη, ενώ δεν του αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό. Στην απολογία του ο καταδικασθείς ισχυρίζεται ότι δε θυμάται τίποτα από το συμβάν, καθώς ήταν πολύ μεθυσμένος.

«Αν ήμουν στα καλά μου, δε θα κατέστρεφα έναν άνθρωπο που δεν τον γνώριζα», είπε, μεταξύ άλλων, ενώπιον δικαστών και ενόρκων ο 52χρονος.

Υπόθεση Γιακουμάκη  Ένοχοι και σε β’ βαθμό οι οχτώ

Τον Ιούλιο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων κρίνει ένοχους - όπως πρωτόδικα - τους 8 νεαρούς Κρητικούς που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση bullying σε βάρος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός, στα μέσα Μαρτίου του 2015, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 5 νεαρούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν ανήλικοι κατά την επίμαχη περίοδο, κρίθηκε ότι «τέλεσαν τις πράξεις» που τους αποδίδονται.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ωστόσο επιβλήθηκαν σε όλους μειωμένες ποινές σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το δικαστήριο επέβαλε στους 5 από τους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης 30 μηνών (2,5 ετών), με τριετή αναστολή. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα οι 5 είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών (3 έτη). Όσον αφορά στους τρεις κατηγορούμενους που ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων, τους επιβλήθηκε το αναμορφωτικό μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας 100 ωρών. Σε πρώτο βαθμό τούς είχε επιβληθεί παροχή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών.

Φαλάσαρνα - Η μοιραία βουτιά του 16χρονου Νικόλα

Στις αρχές του Ιουλίου, ο 16χρονος Νικόλας τραυματίζεται πολύ σοβαρά στον αυχένα, μετά από βουτιά που έκανε στη μεγάλη παραλία, στα Φαλάσαρνα Χανίων. Ο άτυχος έφηβος υποβάλλεται το επόμενο διάστημα σε χειρουργική επέμβαση στην αυχενική μοίρα και τη σπονδυλική στήλη. Παρότι η επέμβαση πήγε καλά, μετά από μερικές ημέρες ο 16χρονος εμφανίζει σηπτικό σοκ και εισάγεται στη ΜΕΘ. Περίπου ένα μήνα μετά το περιστατικό, ο Νικόλας έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή.

“Εκτέλεση” στο Πετροκεφάλι - Νεκρός από σφαίρες ο “Λαέρτης”

Ο 39χρονος Νίκος Μπιτσακάκης, γνωστός ως “Λαέρτης”, τραυματίζεται θανάσιμα τον Αύγουστο μετά από πυροβολισμούς που δέχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού του, έξω από το Πετροκεφάλι της Μεσαράς. Την ίδια ώρα, στο σπίτι βρισκόταν ένα από τα δύο ανήλικα παιδιά του. Την επομένη του εγκλήματος, ένας 27χρονος από τη Ρουμανία, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό του 39χρονου, ομολογεί το έγκλημα και συλλαμβάνεται. Εκτός από τον 27χρονο, είχε συλληφθεί τότε κι ένας συμπατριώτης του, ο οποίος φέρεται ως το άτομο που παρείχε στον νεαρό το όπλο με το οποίο ο τελευταίος σκότωσε τον 39χρονο Λαέρτη.

Φόδελε  9 συλλήψεις και 5 κιλά χασίς

Τον Σεπτέμβριο, μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιείται στο Φόδελε Ηρακλείου, εντοπίζονται περισσότερα από 5 κιλά κάνναβης και πάνω από 300 γραμμάρια κοκαΐνης, με την Αστυνομία να προχωρά σε 9 συλλήψεις. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή Ηρακλείου, προφυλακίζονται οι 5 από τους συλληφθέντες.

Φονικό στη Θέρισο  Ισόβια στον πατέρα και τον αδερφό του θύματος

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επιβάλει τον Οκτώβριο ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 56χρονο και τον 25χρονο γιο του, οι οποίοι ήταν “πρωταγωνιστές” της οικογενειακής τραγωδίας που συγκλόνισε τον Δεκέμβριο του 2020 την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου με θύμα έναν 26χρονο νεαρό. Το δικαστήριο κρίνει ένοχο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία» τόσο τον πατέρα, όσο και τον αδερφό τού 26χρονου, ο οποίος είχε μαχαιρωθεί ανήμερα των Χριστουγέννων του 2020, στη συνοικία της Θερίσου στο Ηράκλειο, και είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγα 24ωρα αργότερα.

Αγία Πελαγία - Τραγωδία στη θάλασσα

Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο 35χρονος Χρήστος, ο οποίος είχε πάει για ψάρεμα στις Αλυκές, στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, μαζί με τρεις φίλους του, βρίσκει τραγικό τέλος στη θάλασσα. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να βρέθηκε στη θάλασσα εν μέσω τρικυμίας, στην προσπάθειά του να μαζέψει το καλάμι του, το οποίο λίγο νωρίτερα φέρεται να του είχε φύγει από τα χέρια... Ο υψηλός κυματισμός που επικρατούσε στην περιοχή έμελλε να αποβεί μοιραίος για τον 35χρονο, ο οποίος ανασύρθηκε, μετά από μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, χωρίς τις αισθήσεις του.

Το τραγικό περιστατικό λίγο έλειψε να λάβει ακόμη πιο τραγικές διαστάσεις, καθώς δύο νεαροί από την παρέα του αδικοχαμένου 35χρονου βούτηξαν κι αυτοί - διαδοχικά - στο νερό, στην προσπάθειά τους να σώσουν τον φίλο τους, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν κι οι ίδιοι πολύ σοβαρά... Ευτυχώς, ωστόσο, οι εν λόγω άνδρες ανασύρθηκαν σώοι από ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.

“Καμπάνα” για την επίθεση με το βιτριόλι

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών κρίνει ένοχη την 37χρονη Ε.Κ., η οποία τον Μάιο του 2020 είχε επιτεθεί στην 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου ρίχνοντάς της βιτριόλι, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη σε πανελλαδικό επίπεδο. Η 37χρονη κρίνεται ομόφωνα ένοχη για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και για «απείθεια», για την αποτρόπαιη επίθεση που είχε σημειωθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στην Ε.Κ. ήταν ποινή κάθειρξης 15 ετών και 3 μηνών.

Διπλός θρήνος στην Αγία Βαρβάρα Τραγικός θάνατος για θείο και ανιψιό

Τραγικό θάνατο έμελλε να βρουν τον Νοέμβριο ο 16χρονος Χρήστος κι ο 50χρονος θείος του Μαρίνος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε δεξαμενή μούστου, στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου. Ο ανήλικος βρισκόταν μέσα στη δεξαμενή, όταν ένιωσε δυσφορία από τις αναθυμιάσεις, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε ο θείος τού αγοριού πήδηξε στη δεξαμενή, προκειμένου να σώσει τον ανιψιό του. Ωστόσο, δεν υπολόγισε ότι επρόκειτο να χάσει και ο ίδιος τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σορό του άτυχου 50χρονου εντοπίστηκαν τραύματα, κάτι που φανερώνει ότι έπεσε βιαστικά, χωρίς καμία προφύλαξη, προκειμένου να βγάλει σώο το ανίψι του. Στο μεταξύ, ο δίδυμος αδελφός τού Χρήστου είχε σπεύσει για βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτόπου μετέβη τάχιστα ο πατέρας των δύο παιδιών και αδερφός του 50χρονου, ο οποίος μαζί με τον γιο του έκοψαν τον πάτο της δεξαμενής, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κατάφεραν, ωστόσο ήταν αργά, αφού τόσο ο Χρήστος όσο και ο Μαρίνος ήταν ήδη νεκροί.

Μυλοπόταμος - Είχαν πάνω από 11 κιλά χασίς

Η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά τον Νοέμβριο στον εντοπισμό πάνω από 11 κιλών χασίς και περνά χειροπέδες σε 8 άτομα σε Ρέθυμνο και Μυλοπόταμο. Στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει - και κατάσχει - 11 κιλά και 99 γραμμάρια κάνναβης, 12,5 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο πολεμικά τουφέκια, 12 χασισόδεντρα, που έφταναν σε ύψος έως 2 μέτρα, και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Εντοπίζονται ακόμη μια διόπτρα πολεμικού τουφεκιού, ένα αεροβόλο όπλο, 8 κινητά τηλέφωνα, καθώς και το ποσό των 990 ευρώ, που φέρεται να προήλθε από την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, κρίνονται προφυλακιστέοι 3 από τους συλληφθέντες, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μπιτζαριανό - Ισόβια για τη δολοφονία Κανάκη

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης επιβάλει τον Δεκέμβριο ποινή ισόβιας κάθειρξης συν επτά έτη σε έναν 60χρονο άνδρα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι τον 58χρονο Ανδρέα Κανάκη στο Μπιτζαριανό, κοντά στο Καστέλι Ηρακλείου. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο κρίνει ένοχο τον 60χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του φίλου του Κανάκη και για οπλοφορία-οπλοχρησία, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Σε πρώτο βαθμό τού είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News