Ανασκόπηση 2021: Εν χηρεία ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Οι 3 μητροπολίτες για την διαδοχή

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: Εν χηρεία ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος - Οι 3 μητροπολίτες για την διαδοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία η επιλογή του «τριπροσώπου» από τους Μητροπολίτες

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κήρυξε χηρεύουσα τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κατατάσσοντας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες, δίνοντας τη λύση μετά από τη σχετική γνωμοδότηση/πρόταση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Το θέμα με την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου απασχόλησε για αρκετούς μήνες την Εκκλησία της Κρήτης και μάλιστα οδήγησε και σε κάποιες άκομψες και βιαστικές κινήσεις.

Όπως είχε αναφέρει η “Νέα Κρήτη”, η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης δεν μπορεί να αποφασίσει, αλλά να εισηγηθεί. Όπως και έκανε, με την ομόφωνη απόφαση που προηγήθηκε.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνουμε στη διαδικασία του τριπρόσωπου που θα επιλεγεί από την τοπική Σύνοδο και θα σταλεί στο Φανάρι, όπου θα αποφασιστεί ποιος θα διαδεχτεί τον Ειρηναίο.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που γνωστοποιήθηκε στις 4/12, αναφέρει: «Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, εις την τακτικήν αυτής συνεδρίαν σήμερον Πέμπτην 2αν Δεκεμβρίου 2021.

Κατ' αυτήν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώσιν, εκ των εν Κρήτη Ποιμεναρχών του Θρόνου, περί της εν γένει καταστάσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, τον οποίον, φιλαδέλφως και εκ πολλής αγάπης και τιμής κινουμένη, κατατάσσει εν τοις εφ’ εξής μεταξύ των εφησυχαζόντων Ιεραρχών, γνωριζόμενον πλέον ως Σεβ. Αρχιεπίσκοπον πρώην Κρήτης, κηρύσσουσα τον Θρόνον αυτού εν χηρεία.

Εξ άλλου, η Εκκλησία προέτρεψε την εν Κρήτη Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον όπως, κατά τα, το γε νυν έχον, κρατούντα, χωρήση εις καταρτισμόν τριπροσώπου και υποβολήν αυτού τω Ιερώ Κέντρω προς εκλογήν εντεύθεν του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζει την στοργήν και την πλήρη ευαρέσκειαν αυτής προς τον πολιόν Ιεράρχην κ. Ειρηναίον, όστις ηνάλωσεν εαυτόν εις την διακονίαν των ιερών υποθέσεων της Εκκλησίας και του χριστωνύμου λαού του Θεού.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Η ανακοίνωση - Η Εκκλησία της Κρήτης 

Με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ανακοίνωσε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κατατάξει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και να κηρύξει τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης σε χηρεία. Με την ίδια ανακοίνωση της Επαρχιακής Συνόδου γίνεται γνωστό ότι τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αναλαμβάνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος θα κινήσει τις κατά νόμο διαδικασίες για τον καταρτισμό τού τριπροσώπου από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και την αποστολή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Τέλος, η ανακοίνωση κλείνει ως ακολούθως: «Η Εκκλησία Κρήτης εκφράζει τις ευχαριστίες της στον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ιστορική αυτή απόφαση».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της στο πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιότατου προέδρου της κ. Ειρηναίου, ο οποίος για σειρά πολλών δεκαετιών υπηρέτησε αφοσιωμένα και υποδειγματικά, με πιστότητα και αγάπη, την Εκκλησία της Κρήτης.

Ανατροπή στην συνεδρίαση - Οι 3 μητροπολίτες που θα αποσταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ένας εκ των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (7 ψήφους) και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (5 ψήφους), θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που πλέον ανήκει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Σημειώνεται πως στην Συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 11:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 μ.μ, ο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Ανδρέας έλαβε 3 ψήφους.

Το «τριπρόσωπο», ως είθισται να λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα και παράδοση, είναι τα τρία πρόσωπα τα οποίαεπιλέχθηκαν με ψηφοφορία από τους 8 Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κατόπιν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης.

Όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να είναι Μητροπολίτης του νησιού. Δεν μπορεί ο Πατριάρχης, ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να κάνει Αρχιεπίσκοπο έναν ιεράρχη ο οποίος ασκεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα εκτός Κρήτης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η επιλογή του «τριπροσώπου» από τους Μητροπολίτες

Μέχρι και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, το “τριπρόσωπο” υποβάλλονταν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούσε να πραγματοποιήσει αλλαγή ανάμεσα στους τρεις Μητροπολίτες του νησιού και το έστελνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποφασίσει.

Ποιοι είναι οι τρεις Μητροπολιτες για τη διαδοχή του Ειρηναίου

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.,

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με ψηφοδέλτιο και ο κάθε Μητροπολίτης ψήφισε τρία πρόσωπα. Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να ψηφιστούν τρία πρόσωπα. Σε περίπτωση που ψηφίσει κάποιος Μητροπολίτης δύο πρόσωπα ή ακόμη και τέσσερα, δηλαδή λιγότερα ή παραπάνω από τρία πρόσωπα, τότε το ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο. Κατόπιν, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης (ενδεχομένως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης) θα ανακοινώσει δημόσια το “τριπρόσωπο”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News