Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη - Λέκκας: «Ισχυρή η δόνηση - Τα δυο βασικά σενάρια για το ρήγμα»

Κρήτη
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη - Λέκκας: «Ισχυρή η δόνηση - Τα δυο βασικά σενάρια για το ρήγμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, για την περίπτωση ο σημερινός σεισμός να αποτελεί συνέχεια του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι

Ανησυχία προκάλεσε στους Κρητικούς η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 07:08 το πρωί της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 37 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρβης στην Κρήτη.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 67.1 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, έκανε λόγο για μια ισχυρή δόνηση ενώ ανέφερε και τα δυο βασικότερα σενάρια για τον σεισμό.

«Ήταν μια ισχυρή δόνηση που έγινε αντιληπτή στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, στην Ρόδο, την Πελοπόννησο μέχρι και την Αίγυπτο», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκκας.

«Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων και για αυτό ακριβώς τον λόγο έγινε αντιληπτός σε τόσο μεγάλη περιοχή. Η σεισμική δόνηση έγινε στον θαλάσσιο χώρο, κατά συνέπεια δεν θα έχει επιβάρυνση στα κτίρια που είναι ήδη επιβαρυμένα από τους σεισμούς στην Κρήτη», ξεκαθάρισε.

«Αυτή την ώρα διερευνούμε δυο περιπτώσεις», εξήγησε:

«Η πρώτη περίπτωση είναι ο σεισμός να αποτελεί συνέχεια του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι, σενάριο που δεν μοιάζει πιθανό.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να μιλάμε για σεισμό στα όρια του ελληνικού τόξου που δεν επηρεάζει άμεσα την περιοχή μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, τις σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και προσπαθούμε να συνθέσουμε τον «χάρτη» των σεισμών στην περιοχή γύρω από την Κρήτη.

Σε ερώτηση για πιθανή νέα διέγερση, με τους σεισμούς των τελευταίων ημέρων σε περιοχές στο νησί αλλά και γύρω από την Κρήτη, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο όμως θέλει διερεύνηση. «Οι πολλές σε αριθμό σεισμικές δονήσεις μας βάζουν σε σκέψεις και προβληματισμό για να δούμε τι ακριβώς γίνεται».

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 68 χιλιόμετρα και επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια από το Ασήμι.

Δεν καταγράφθηκαν ζημιές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Δεν σημειώθηκε κάποια ζημιά μετά την έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος στο neakriti.gr, δεν παρατηρήθηκαν ζημιές ούτε στα ετοιμόρροπα κτήρια του δήμου που είχαν πληγεί από τους προηγούμενους σεισμούς.

Οι κάτοικοι του δήμου αντέδρασαν ψύχραιμα σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα «Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τις σεισμικές δονήσεις και αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο σεισμός μπορεί να ήταν μεγάλος, αλλά δεν ήταν σε κοντινή απόσταση».

Παπαζάχος: Μεμονωμένο γεγονός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

 «Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία, είναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», τονίζει ο κ. Παπαζάχος.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί . Επίσης προς τη "μέσα" περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έκανε ζημιές αλλά τοπικά) και του 2008 στο Λεωνίδιο. «Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ' αυτούς -κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη- έχουν επιπτώσεις κυρίως στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, η έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης σε μακρινές αποστάσεις «είναι ο κλασικός τρόπος που καταλαβαίνουμε ότι είναι σεισμός ενδαμέσου βάθους. Έχουμε ιστορικές αναφορές, περιγραφές από τεράστιες αποστάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News