Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Ανατροπή στην συνεδριάση - Οι 3 μητροπολίτες που θα αποσταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις ιεράρχες για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε  πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την επιλογή των τριών υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ένας εκ των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (7 ψήφους) και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (5 ψήφους), θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που πλέον ανήκει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Σημειώνεται πως στην Συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 11:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 μ.μ, ο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Ανδρέας έλαβε 3 ψήφους.

Το «τριπρόσωπο», ως είθισται να λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα και παράδοση, είναι τα τρία πρόσωπα τα οποίαεπιλέχθηκαν με ψηφοφορία από τους 8 Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κατόπιν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης.

Όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να είναι Μητροπολίτης του νησιού. Δεν μπορεί ο Πατριάρχης, ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να κάνει Αρχιεπίσκοπο έναν ιεράρχη ο οποίος ασκεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα εκτός Κρήτης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η επιλογή του «τριπροσώπου» από τους Μητροπολίτες

Μέχρι και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, το “τριπρόσωπο” υποβάλλονταν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούσε να πραγματοποιήσει αλλαγή ανάμεσα στους τρεις Μητροπολίτες του νησιού και το έστελνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποφασίσει.

Ποιοι είναι οι τρεις Μητροπολιτες για τη διαδοχή του Ειρηναίου

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.,

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με ψηφοδέλτιο και ο κάθε Μητροπολίτης ψήφισε τρία πρόσωπα. Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να ψηφιστούν τρία πρόσωπα. Σε περίπτωση που ψηφίσει κάποιος Μητροπολίτης δύο πρόσωπα ή ακόμη και τέσσερα, δηλαδή λιγότερα ή παραπάνω από τρία πρόσωπα, τότε το ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο. Κατόπιν, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης (ενδεχομένως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης) θα ανακοινώσει δημόσια το “τριπρόσωπο”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια