Αρκαλοχώρι: Καλλιτέχνιδες της περιοχής δώρισαν χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια - γούρια σε μικρούς μαθητές

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: Καλλιτέχνιδες της περιοχής δώρισαν χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια - γούρια σε μικρούς μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 500 χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια προσφέρθηκαν στους μικρούς μαθητές της σεισμόπληκτης περιοχής του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδος, σε μια κίνηση συμβολική που στόχο είχε να δώσει χαρά και ελπίδα στα παιδιά που απο τη μια στιγμή στην άλλη έμελλε να νοιώσουν το φόβο του σεισμού

Πάνω από 500 χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια για τους μικρούς φίλους της σεισμόπληκτης περιοχής του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Πεδιάδος, προχώρησε η αυτοδίδακτη αλλά όπως φαίνεται εμπνευσμένη καλλιτέχνιδα Μαρία Καλογιαννάκη, σε συνεργασία με την φίλη της Νίκη Παπαδάκη και πολλές εθελόντριες.

Πρόκειται για χειροποίητα σπιτάκια - γούρια για την νέα χρονιά, τα οποία έφτιαξαν με αγάπη και μεράκι και στη συνέχεια πρόσφεραν σε μια κίνηση συμβολική, σε όλους τους μαθητές του Αρκαλοχωρίου. Κίνηση, που στόχο είχε να δώσει χαρά και ελπίδα στα παιδιά αυτά που απο τη μια στιγμή στην άλλη έμελλε να νοιώσουν το φόβο του σεισμού και ενω κάποια χρειάστηκε να ξεσπιτωθούν με τις οικογένειές τους, λόγω της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι κατασκευές αυτές, όπως τόνισε η δημιουργός τους Μαρία Καλογιαννάκη, απαιτούσαν πολύ χρόνο και κόπο για να γίνουν, με την ίδια να λέει πως: «η κούραση και η αγωνία να ετοιμαστούν όλα στην ώρα τους, ήταν κάποιες φορές έντονη. Η δύναμη της προσφοράς, όμως μας έκανε να τα ξεχάσουμε όλα και να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στον στόχο μας. Αν δεν ήταν βέβαια και οι υπόλοιπες φίλες μας για να μας βοηθήσουν δεν θα τα είχαμε καταφέρει τόσο καλά. Σκοπός μας ήταν το χαμόγελο των παιδιών μας! Αυτό το καθαρό χαμόγελο που όταν το αντικρίζεις σου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσεις, να οραματιστείς και να ελπίσεις ότι δεν μπορεί παρά να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο παρ’ όλες τις πρόσφατες δοκιμασίες του τόπου μας.  Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως νοιώσαμε όταν επισκεφτήκαμε τα σχολεία και αντίκρισα αυτά τα ματάκια να με κοιτάζουν και αυτό το γλυκό γελάκι τους όταν ψιθύριζαν το "ευχαριστούμε"», λέει η Μαρία Καλογιαννάκη, περιγράφοντας το πώς πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν και στην συνέχεια να προσφέρουν στους μικρούς μαθητές τα γούρια αυτά. 

«Αρχικά σκεφτήκαμε την προοπτική να κάνουμε ένα Bazaar στο κατάστημα της Νίκης Παπαδάκη, τα έσοδα του οποίου θα δίνονταν ισόποσα στα σχολεία μας για να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτηρίου λόγω της φθοράς που υπέστησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Μετά όμως σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε προσφορά μια διαφορετική χροιά. Όταν μιλάμε για προσφορά το μυαλό όλων μας πηγαίνει στο χρόνο και στο χρήμα που διαθέτουμε όταν θέλουμε να βοηθήσουμε. Η προσφορά, το δόσιμο που λέω εγώ, έχει και μια άλλη, ευρύτερη, έννοια. Είναι και κάτι παραπάνω από όλα τα παραπάνω. Είναι η προσφορά στην καλοσύνη, στο χαμόγελο, στην χαρά που θα νιώσει κάποιος όταν του κάνεις ένα δώρο και του το προσφέρεις προσωπικά και στην ελπίδα που μπορεί να ανάψεις στην ψυχή του για το μέλλον του!» προσθέτει η Μαρία Καλογιαννάκη και συμπληρώνει πως «κάθε απόφαση μας, κάθε κίνηση μας, κάθε νέο ξεκίνημα ύστερα από γεγονότα που στιγματίζουν τις ψυχές και τις ζωές μας, όπως αυτό που βιώσαμε πρόσφατα στο νησί μας με τον καταστροφικό σεισμό, πρέπει να γίνουν φωτεινοί φάροι της ελπίδας και της δύναμης για επανεκκίνηση. Αλλά κυρίως να καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά μας πως ότι οτιδήποτε γκρεμίζεται μπορεί να φτιαχτεί ξανά! Και ακόμη καλύτερο!Τα χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και γούρια αυτό τον σκοπό έχουν!», στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα. 

Τα χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και γούρια, κατασκευάστηκαν με τόσο πολλή αγάπη και θετική διάθεση για να διακοσμήσουν κάποια γωνιά του σπιτιού των παιδιών ή ένα κλαδί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και για να τα εμπνεύσουν να «δουν» μια νέα προοπτική που μπορεί να αναγεννηθεί από απρόβλεπτα, καταστροφικά φαινόμενα και δυσκολίες. Άλλωστε είναι κατασκευασμένα απο υλικά, όπως αυτό του ξύλου, που βρίσκουμε στον τόπο μας. 

«Με τα σπασμένα σανίδια, με τα ίδια τούβλα, με τις γκρεμισμένες πέτρες θα ξαναχτίσουμε τον κόσμο μας» τονίζει η κ. Καλογιαννάκη, που χρόνια τώρα φτιάχνει διάφορες, ευφάνταστες κατασκευές απο υλικά που βρίσκει στη φύση τις οποίες κατά καιρούς έχει εκθέσει. Παράλληλα ζωγραφίζει εκτός από πίνακες και πορτραίτα, ρούχα και αξεσουάρ. Αρκετά έργα της φιλοξενούνται στον χώρο της φίλης της Νίκης, ενω τα μεγαλύτερα που προορίζονται για επαγγελματικούς χώρους όπως ξενοδοχεία, χώρους εστίασης κλπ. βρίσκονται στο εργαστήρι της, με την ίδια να καταλήγει στο ότι: «όσο προσφέρεις τόσο κερδίζεις» και πως οι δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News