Χανιά: Ξεμπλόκαρε το έργο για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς

Κρήτη
Χανιά: Ξεμπλόκαρε το έργο για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου η οποία έθετε κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου με την εταιρία που έχει αναδειχτεί ως ανάδοχος, κοινοποιήθηκε στον δήμο Χανίων στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, ο δήμος είχε ήδη καταθέσει προσφυγή ανάκλησης

Το πράσινο φως για την απεμπλοκή του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη σημερινή του απόφαση η οποία ουσιαστικά επικυρώνει τη διαδικασία που ακολούθησε ο δήμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Για μια ημέρα δικαίωσης έκαναν λόγο ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του δήμου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου έγινε γνωστό πως τις αμέσως επόμενες ημέρες η αγορά θα εκκενωθεί και εντός του Ιανουαρίου με την υπογραφή της τελικής σύμβασης, θα εγκατασταθεί και ο ανάδοχος.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου η οποία  έθετε κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου με την εταιρία που έχει αναδειχτεί ως ανάδοχος, κοινοποιήθηκε στον δήμο Χανίων στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, ο δήμος είχε ήδη καταθέσει προσφυγή ανάκλησης. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε, η κινητοποίηση στελεχών του δήμου και οι συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη εγκαίρως,  έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αποτρέποντας το σενάριο που θα τίναζε το έργο στον αέρα.

Ήταν ο τελευταίος σκόπελος που ξεπεράστηκε και θα επιτρέψει την έναρξη του έργου αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου της πόλης. Εμφανώς ικανοποιημένος ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι  «είναι μια θετική μέρα για τα Χανιά, για ένα έργο την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούν οι καταστηματάρχες πρώτα και κύρια αλλά και συνολικά η Χανιώτικη κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος ως νομικός έπαιξε κύριο ρόλο στις αγωνιώδεις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να κερδίσει την προσφυγή ανάκλησης, σημείωσε ότι  «ο χειρισμός από νομικής άποψης ήταν απολύτως ορθός .Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι αυτή η υπόθεση θα πάει καλά» τόνισε, για να προσθέσει πως «αυτό το εμβληματικό μνημείο ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί. Είναι ένα πολιτισμικό, πολιτιστικό, οικονομικό , μείζονος σημασίας έργο για τα Χανιά».

Σε ζητήματα νομικής διαχείρισης αναφέρθηκε και ο δικηγόρος κ. Μάρκος Περράκης μιλώντας ως εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα το οποίο έχει προκύψει από την κακή διατύπωση του νόμου που τότε ίσχυε» είπε ο κ. Περράκης.

Στην αποτελεσματικότητα των χειρισμών της δημοτικής αρχής που επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους μετά την αρνητική τροπή και το μπλόκο που έβαλε το πέμπτο τμήμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Τάσος Αλόγλου: Στοχευμένα λοιπόν ο δήμαρχος μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ευτύχη Δαμιανάκη κατάφεραν άμεσα να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο έφεσης και μέσα σε 20 μέρες να ανατρέψουν αυτή την κακή ομολογουμένως απόφαση, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι καταστηματάρχες καλούνται να έχουν εκκενώσει τους χώρους που μισθώνουν στη δημοτική αγορά ώστε αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης να εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Χανίων κ. Μιχάλη Καλογριδάκη «η Τεχνική υπηρεσία έχει κάνει τη μισή δουλειά για την αγορά , από δω και πέρα θα αναλάβει την επίβλεψη τα επόμενα δύο χρόνια». Είναι ενδεικτικό ότι πέντε μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου θα επιβλέπουν σε καθημερινή βάση την εκτέλεση των εργασιών.

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη το έργο να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. «Τώρα δίνεται η ευκαιρία με την ανακατασκευή η αγορά να ξαναγίνει όπως πρέπει να είναι . Μια αγορά η οποία θα αναδεικνύει τα κρητικά προϊόντα και θα περιλαμβάνει και τα τρόφιμα και ότι άλλο παραδοσιακό παράγει η Κρήτη» σημείωσε ο πρόεδρος καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς κ. Παναγιώτης Κλειδαράς.

Χθες ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει ε απέναντι στους καταστηματάρχες , ότι αμέσως μετά τις γιορτές, πιθανότατα στα μέσα Ιανουαρίου που θα επιτρέψει από το ταξίδι του στις Η.Π.Α.,  θα υπογραφεί η τελική σύμβαση και θα αρχίσουν οι εργασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News