Επιδημιολογικός χάρτης: Στο «κόκκινο» η μισή Κρήτη – Σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης τα Χανιά

Κρήτη
Επιδημιολογικός χάρτης: Στο «κόκκινο» η μισή Κρήτη – Σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «κόκκινο» επίπεδο επιτήρησης βρίσκονταν ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού ελέγχου εντάχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που μετά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», γίνεται η δεύτερα περιοχή που εντάσσεται σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης.

Το τελευταίο διάστημα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κατέγραψε αυξημένα κρούσματα, σε αρκετές μέρες μάλιστα περισσότερα από το Ηράκλειο, στο οποίο διενεργούνται περισσότερα τεστ και σε ένα μεγαλύτερο πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην χώρα μας, αναμένεται να συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και κάνοντας μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα των υφιστάμενων μέτρων, θα αποφανθεί ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν απο εκεί και μετά.

Τα μέτρα που συστήνει η επιτροπή 

Η επιτροπή έχει ήδη εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέτρα που προτείνονται απο την επιστροπή των ειδικών προβλέπουν τα εξής:

Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα, είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00,  ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί ξανά πριν απο μερικούς μήνες στην μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης.

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα. Και αυτό γιατί, όπως προαναφέραμε, η επιτροπή θα συνεδριάσει σε τρείς μέρες απο σήμερα και αυτό που μένει να ανακοινωθεί είναι  έαν τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν  το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24.11.2021 ονόμασε «μετάλλαξη ανησυχίας» το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «όμικρον», και μόλις ένα μήνα μετά, το στέλεχος έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες, ενώ χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα με ρυθμό διπλασιασμού 1.5- 3 ημέρες, αναφέρει η κ. Ψαλτοπούλου, συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα. Στις ΗΠΑ, πλέον η μετάλλαξη «όμικρον» του κορωνοϊού αποτελεί το 75% περίπου των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται.

Υπενθυμίζεται πως επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους ισχύει από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί.

Τα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου είναι:

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95).
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι Δήμοι.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News