Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από σήμερα – Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

Κρήτη
Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από σήμερα – Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δε θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, ακύρωση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων και διπλή ή ενισχυμένη μάσκα στα σούπερ-μάρκετ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χθες, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η κυβέρνηση θα θωρακιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο έναντι της νέας μετάλλαξης. Από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και νέο πλαίσιο μέτρων αναμένεται να εφαρμοστεί, με έμφαση τη διασκέδαση και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την πανδημία με πιο αποτελεσματικό τρόπο ενόψει της νέας μετάλλαξης “Όμικρον”. Η νέα παραλλαγή και η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει, σε συνδυασμό με το χειμερινό τοπίο (κλειστούς χώρους, ελάχιστος εξαερισμός), δημιουργούν θολό τοπίο, με την κυβέρνηση να απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με τα σενάρια, λοιπόν, αυτά να τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς - οι οποίοι “ξορκίζουν” το ολικό lockdown - ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν νέο πλαίσιο μέτρων χθες νωρίς το μεσημέρι, το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.

Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής Επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της την ερχόμενη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η “Όμικρον” βρίσκεται και στη χώρα μας, και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω των εορτών.

«Η “Όμικρον” έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», είπε ο υπουργός Υγείας, και τόνισε ότι, όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, «είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Τα μέτρα από σήμερα είναι:

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95).
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει οι Δήμοι.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.

Από Δευτέρα 3 Ιανουαρίου

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση - η Επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και άλλες δραστηριότητες. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δε θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Επίσης o κ. Πλεύρης τόνισε ότι τα μέτρα δε θα αφορούν στα σχολεία, τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων. Αναφερόμενος στους ελέγχους που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Πλεύρης είπε ότι, αναλογικά, θα είναι όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. «Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η Επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

Χωρίς καθολικούς περιορισμούς και lockdown

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, σε ό,τι αφορά την πανδημία, λειτουργεί με όρους ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και όχι με όρους επικοινωνιακούς ή με όρους μικροπολιτικής. Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πολύ έγκαιρα και πολύ νωρίτερα από άλλα κράτη της Ευρώπης μέτρα που μας έχουν επιτρέψει να φτάσουμε μέχρι εδώ. Που μας έχουν επιτρέψει, λόγω του μοντέλου που ακολουθήσαμε, με την κοινωνία, την εκπαίδευση και την οικονομία ανοιχτή, με τους ανθρώπους να μην είναι περίκλειστοι, με την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πήραμε γρήγορα μέτρα και σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε ό,τι αφορά την έναρξη της τρίτης δόσης, που έχουν καθυστερήσει τη διασπορά της “Όμικρον” στη χώρα, κάτι που μας επιτρέπει σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Σταθμίζουμε πάντοτε τις εισηγήσεις της Επιτροπής με συνέπεια και με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, με τους οποίους έχουμε συμπορευτεί από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να τους υπονομεύουμε και χωρίς να “κλείνουμε το μάτι” σε απόψεις και γνώμες που δε βοήθησαν στην εθνική προσπάθεια, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και όχι μόνο. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με προσπάθεια και συνεχώς προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας στις καινούργιες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα που κάθε φορά αυτή η δυναμική κατάσταση διαμορφώνει», πρόσθεσε.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News