Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πως μπορεί να νικηθεί

Κρήτη
Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και πως μπορεί να νικηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς η λεγόμενη εποχιακή κατάθλιψη φαίνεται πως μπορεί να ενισχυθεί από την μελαγχολία των εορτών

Εμφανώς αισιόδοξοι η πλειονότητα των Ηρακλειωτών και με την επιθυμία, παρά την κατήφεια των καιρών , να αδράξουν την ευκαιρία που οι εορτές προσφέρουν για στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς . Παρόλ’ αυτά, η λεγόμενη «Μελαγχολία των εορτών» φαίνεται πως επηρεάζει και κάποιους , οι οποίοι παρά το γιορτινό σκηνικό των Ημερών «ακινητοποιούνται» από αρνητικά συναισθήματα και αίσθημα μοναξιάς.

Μπροστά στο πνεύμα των Χριστουγέννων που είναι διάχυτο... οι δυσκολίες των καιρών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Το εορταστικό κλίμα επικρατεί με τρόπο ευεργετικό έναντι των  προβλημάτων και το φωτεινό μήνυμα της ελπίδας που αυτές οι μέρες σηματοδοτούν ενισχύει τη χαρά και την αισιοδοξία, με τα δυνατά αυτά συναισθήματα να υπερέχουν ξεκάθαρα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Ο Δεκέμβριος, παραμένει παραδοσιακά ο πιο φωτεινός και ξεχωριστός μήνας του χρόνου.  Οι πόλεις  μεταμορφώνονται, «φορώντας» γιορτινά χρώματα με χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια ενώ και στα σπιτικά των ανθρώπων η ζεστασιά των γιορτών κυριαρχεί. Κι αν τα θετικά συναισθήματα ξεχειλίζουν για τους περισσότερους , η μελαγχολία των εορτών, παραμονεύει.

Με ή χωρίς συγκεκριμένη αιτία και προδιάθεση όλοι ουσιαστικά μπορεί να βιώσουν αυτή την κατάσταση παρά το πνεύμα των Χριστουγέννων . Με μία διάθεση πιο μελαγχολική και χωρίς να μπορούμε να αντλήσουμε χαρά  από το εορταστικό κλίμα που όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους ειδικούς η  λεγόμενη εποχιακή κατάθλιψη φαίνεται πως μπορεί να ενισχυθεί από την μελαγχολία των εορτών.

Πάντως, το να συνυπάρχουμε με τους άλλους , οι καλοί οικογενειακοί δεσμοί καθώς και ένα δομημένο ενεργοποιημένο κοινωνικό δίκτυο είναι καταλυτικής σημασίας βήματα που βοηθούν στον απεγκλωβισμό από αυτή την αρνητική διάθεση και στην εναρμόνιση των συναισθημάτων μας , ανακτώντας με τον τρόπο αυτό και πάλι την χαμένη μας δύναμη και την ισορροπία στη ζωή μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News