Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής : Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο «ρεκόρ» (βίντεο)

Κρήτη
Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής : Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο «ρεκόρ» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλόπνοο έργο αναμένεται να αλλάξει για πάντα την ενεργειακή εικόνα του νησιού, αποφέροντας τεράστια οφέλη στους κατοίκους και το περιβάλλον

Με ρυθμούς εξπρές και με χειρισμούς υψηλής ακρίβειας, πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα, προχωρά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να δώσει οριστικό τέλος στην ενεργειακή απομόνωση του νησιού, αφήνοντας ταυτόχρονα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Την ίδια στιγμή, είναι ήδη θεαματικά τα οφέλη στον τομέα της ενέργειας, από την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ένα έργο σταθμός για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά, με τεχνολογίες αιχμής πρωτοποριακές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ανοίγει το δρόμο για πράσινη ενέργεια και επιτέλους για επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί. 

Από την άλλη, ήδη έχει ολοκληρωθεί η προσαιγιάλωση  στην Πάχη Μεγάρων του πρώτου τμήματος του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική.

Το πρώτο αυτό τμήμα του καλωδίου, που ποντίστηκε μεταξύ Μήλου και Πάχης, έχει μήκος 170 χιλιομέτρων  και βάρος 6.500 τόνων και είναι συνεχούς ρεύματος υπερυψηλής τάσης 500kV.

Στη συνέχεια το καλώδιο θα διανύσει 32 χιλιόμετρα μέχρι τον Ασπρόπυργο, όπου θα κατασκευαστεί ειδικός σταθμός μετατροπής του ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο.   

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λεγόμενης μεγάλης διασύνδεσης, το κόστος κατασκευής και οι χειρισμοί υψηλής ακρίβειας, την καθιστούν ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή υποδομή της χώρας. 

Από τον περασμένο Μάιο καταγράφονται και τα πρώτα οφέλη από την «μικρή» σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «διασύνδεση των ρεκόρ» με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Με τη λειτουργία της μικρής διασύνδεσης η Κρήτη τοποθετείται για πρώτη φορά στον χάρτη του χερσαίου Συστήματος Μεταφοράς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News