Ενιαία Ενίσχυση: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τους εναπομείναντες αγρότες - Πότε καταβάλεται η εξισωτική αποζημίωση

Κρήτη
Ενιαία Ενίσχυση: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για τους εναπομείναντες αγρότες - Πότε καταβάλεται η εξισωτική αποζημίωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληρώθηκε η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης και στους εναπομείναντες αγρότες, οι οποίοι διατηρούσαν λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρυματα εκτός της τράπεζας Πειραιώς

Πληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 23 Δεκεμβρίου, η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, που περιλαμβάνει το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, την ενίσχυση για το «πρασίνισμα» και το πριμ των γεωργών νεαρής ηλικίας και στους εναπομείναντες αγρότες, οι οποίοι διατηρούσαν λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρυματα εκτός της τράπεζας Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται πως χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι «το απόγευμα της Τετάρτης (22/12) ολοκληρώθηκε προς τους αγρότες - πελάτες» της «η πληρωμή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, καθώς και του “πρασινίσματος” και της ενίσχυσης νέων αγροτών έτους 2021».

Το συνολικό ποσό που «έπεσε» στην ελληνική ύπαιθρο ξεπέρασε τα 830 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τους «κομμένους» και τους «αδικημένους», κατά τη δήλωσή τους, αγροτοκτηνοτρόφους της πρώτης δόσης που είχε καταβληθεί το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να διαφανεί αν και σε ποιο βαθμό προχώρησε η κυβέρνηση στο λεγόμενο «νοικοκύρεμα» των επιδοτήσεων, χωρίς να μειώσει ενισχύσεις σε βάρος πραγματικών δικαιούχων παραγωγών!

Αναλυτικότερα, συνολικά καταβλήθηκαν:

  • Ποσό ύψους 322 εκατ. ευρώ περίπου σε περισσότερους από 590.000 παραγωγούς για τη βασική ενίσχυση.
  • Ποσό ύψους 483 εκατ. ευρώ περίπου σε 600.000 παραγωγούς για το “πρασίνισμα”.
  • Ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ περίπου σε περισσότερους από 60.000 παραγωγούς για την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που καταβάλλεται προκύπτει μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού 1,658907% λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αυξήθηκε η παρτίδα του ΕΛΓΑ

Στα 71 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η τελευταία παρτίδα πληρωμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2021. Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, οι πληροφορίες έλεγαν για ποσό ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλε ο Οργανισμός σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Τελικά, με νεότερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέβασε τον “λογαριασμό” στα 71 εκατ. ευρώ, με οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη 71 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον “παγετό την άνοιξη 2021”, ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του «παγετού άνοιξης 2021» έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο εξασφαλίστηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σε εφαρμογή του Νόμου 3877/2010 και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛΓΑ.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο έθεσε η κυβέρνηση. Η εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι προέβλεπαν ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δε θα ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους.

Επιπροσθέτως ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες καταβλήθηκαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021 πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Σπήλιος Λιβανός, «πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια και αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, απότοκα της κλιματικής κρίσης.

Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση».

Την Τρίτη ή την Τετάρτη η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης

Όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πληρωμή τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή είτε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου είτε την Τετάρτη 29 του μήνα.

Ήδη, την έγκριση διάθεσης πίστωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το ποσό των 265.000.000 ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή εξισωτικής έτους 2021, αναφέρει απόφαση που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφηκε 21 του μήνα, το ανωτέρω ποσό αφορά το Μέτρο 13 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα” και ειδικότερα τα Υπομέτρα 13.1, 13.2 και 13.3 με την αντίστοιχη κατανομή των χρηματικών ποσών:

  • Υπομέτρο 13.1 “Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές”, ποσό 191 εκατομμύρια ευρώ,
  • Υπομέτρο 13.2 “Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών”, ποσό 64 εκατομμύρια ευρώ και
  • Υπομέτρο 13.3 “Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα”, ποσό 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πιστώσεις που δε θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο Υπομέτρο, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News