Οι μάχες της εντατικής του κορωνοϊού - Συγκλονιστηκές ανθρώπινες ιστορίες από τον ιό της μοναξιάς (βίντεο)

Κρήτη
Οι μάχες της εντατικής του κορωνοϊού - Συγκλονιστηκές ανθρώπινες ιστορίες από τον ιό της μοναξιάς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυόμισι μήνες στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ατέλειωτές μέρες και νύχτες στην εντατική, αμέτρητες στιγμές φόβου και ανασφάλειας - Ο γιατρός Γιώργος Βιδάκης με καταγωγή από την Κρήτη, αναμετρήθηκε με τον κορωνοϊό και αποφάσισε να «κοιτάξει στα μάτια» την μεγάλη απειλή

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που καταγράφονται κάθε μέρα στις μονάδες εντατικής θεραπείες της Κρήτης, με ασθενείς που φτάνουν μια «ανάσα» από το θάνατο αλλά καταφέρουν να νικήσουν τον κορωνοϊό. Την καρδιά του «άνοιξε» o Κρητικός Γιώργος Βιδάκης που έμεινε σκιά του εαυτού του μετά τη μεγάλη μάχη που έδωσε, καθώς έχασε 33 κιλά και έμεινε για αρκετές εβδομάδες στην εντατική του Βενιζέλειου νοσοκομείου, ενώ τις πιο δυνατές στιγμές αφηγούνται και οι γιατροί της εντατικής του ΠΑΓΝΗ.

Δυόμισι μήνες στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ατέλειωτές μέρες και νύχτες στην εντατική, αμέτρητες στιγμές φόβου και ανασφάλειας. Ο γιατρός Γιώργος Βιδάκης με καταγωγή από την Κρήτη, αναμετρήθηκε με τον κορωνοϊό και αποφάσισε να «κοιτάξει στα μάτια» την μεγάλη απειλή.

Όπως ανέφερε ο βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος κ. Βιδάκης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μοναξιά στην εντατική. Είσαι τελείως μόνος. Τα μόνα άτομα που βλέπεις είναι οι γιατροί και νοσηλευτές , δεν ξέρεις ούτε ποιος είναι ο καθένας, φοράνε τα ίδια σκάφανδρα. Κάποια στιγμή εύχεσαι να διασωληνωθείς για να μην αισθάνεσαι τίποτα, να μην σκέφτεσαι…». 

«Έγινε… σκιά του εαυτού του»

Έχασε 33 κιλά και έγινε σκιά του εαυτού του. Μέσα στην εντατική, στο μυαλό του στροβιλίζονται σκέψεις. Δεν επιτρέπει όμως ούτε στιγμή στον εαυτό να σκεφτεί το θάνατο. Ξέρει ότι θα βγει νικητής, ότι το κρεβάτι της εντατικής θα είναι σύντομα παρελθόν και θα γυρίσει στα αγαπημένα του πρόσωπα. Δεν το ξέρει απλά, το πιστεύει…«Δεν φοβόμουν ότι θα πεθάνω , είχα μεγάλη δύναμη. Μακάρι όλοι οι ασθενείς να έχουν αυτή τη δύναμη», σημείωσε ο ίδιος.

Εκατό μέρες μάχης στην εντατική

Μέσα στο χώρο της ΜΕΘ covid των νοσοκομείων της Κρήτης, εκτυλίσσονται οι πιο συγκλονιστικές ιστορίες. Ασθενείς δεν αναμετρώνται μόνο με τον θανατηφόρο ιό, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ ζουν στο πλευρό των ασθενών στιγμές τεράστιας έντασης και μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, μερικές εκ των οποίων αφηγήθηκαν στην ΚΡΗΤΗ ΤV.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος «υπήρξε ασθενής 54 ετών ο οποίος βγήκε από την εντατική μετά από 98 ημέρες, αυτό χαροποίησε την ομάδα».

Με συγκίνηση θυμάται τις στιγμές και η γιατρός της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και αναπληρώτρια καθηγήτρια εντατικής, Κατερίνα Βαπορίδη που σημειώνει ότι «πρόσφατα βγήκε ένας ασθενής από την εντατική μετά από σχεδόν 100 μέρες. Ήμασταν όλοι χαρούμενοι να τον δούμε να βγαίνει από την ΜΕΘ».

«Είναι πολλές οι χαρούμενες στιγμές και αφορούσαν κυρίως ασθενείς που κατάφεραν να αποσωληνωθούν και να βγουν από τη μονάδα» αναφέρει η καθηγήτρια εντατικής της Ιατρικής Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και γιατρός της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Ευμορφία Κονδύλη.

Το περιστατικό που χαράχτηκε στη μνήμη τους

Ο πόλεμος με την covid - 19 συνεχίζεται και οι γιατροί, με τιτάνιες προσπάθειες, συνεχίζουν να βοηθούν ασθενείς να βγουν νικητές από τα νοσοκομεία της Κρήτης. Γυρίζοντας όμως το χρόνο πίσω παραδέχονται ότι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές, ήταν ο πρώτος ασθενής που «χάθηκε» από κορωνοϊό στην Κρήτη. Ο Γερμανός επισκέπτης καθηγητής, Andreas Hilboll είχε την ατυχία να προσβληθεί από τον ιό όταν οι επιστήμονες ακόμη γνώριζαν ελάχιστα για την covid, και είχαν ακόμη πιο ελάχιστα «όπλα» στη φαρέτρα τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο «ήταν νέος άνθρωπος και επρόκειτο για μια γνωστή, αλλά θανατηφόρα επιπλοκή. Αυτό το πρώτο περιστατικό σαφώς λύπησε όλη την ομάδα».  Την δύσκολη στιγμή θυμάται και η κ. Κονδύλη που σημειώνει ότι «ήταν για όλους μας σοκαριστικό γιατί ήταν το πρώτο περιστατικό που νοσηλεύσαμε στη μονάδα και πολύ αναπάντεχη η εξέλιξή του».

«Εμβολιάζομαι για να βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει»

Έκτοτε εκατοντάδες ασθενείς κατάφεραν να νικήσουν τον ιό. Πέρασαν μέσα από την εντατική και κατάφεραν αυτό που αρχικά έμοιαζε ακατόρθωτο: να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να απολαύσουν τη ζωή και τους αγαπημένους τους. Οι γιατροί της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ προέτρεψαν τους Κρητικούς να εμβολιαστούν, καθώς πολλοί ασθενείς θα είχαν αποφύγει την εντατική αν είχαν λάβει την απόφασή αυτή. «Εμβολιάζομαι για να βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει, γιατί η ζωή είναι δύσκολη αλλά ωραία..» είναι το μήνυμα που στέλνει στους Κρητικούς ο Γιώργος Βιδάκης που κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News