Ηράκλειο: Ελεύθερος ο 37χρονος που πυροβόλησε τον κουνιάδο του το καλοκαίρι του 2020

Κρήτη
Ηράκλειο: Ελεύθερος ο 37χρονος που πυροβόλησε τον κουνιάδο του το καλοκαίρι του 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 37χρονος, που το προπερασμένο καλοκαίρι είχε πυροβολήσει τραυματίζοντας τον κουνιάδο του, καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη με αναστολή

Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί άμεσα ένας 37χρονος άνδρας, ο οποίος το προπερασμένο καλοκαίρι, είχε πυροβολήσει τραυματίζοντας τον κουνιάδο του, κατά τη διάρκεια… οικογενειακού επεισοδίου, σε περιοχή της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2020: Ο 30χρονος κουνιάδος του 37χρονου χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ωστόσο, τελικά διέφυγε τον κίνδυνο κι η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε.

Περίπου ένα μήνα μετά το επίμαχο συμβάν, ο 37χρονος ο οποίος έχει αποκτήσει τρία παιδιά μαζί με τη σύζυγό του (την αδερφή του παθόντος), έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών, παραδίδοντας και το όπλο που χρησιμοποίησε.

Μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Κατόπιν παραπέμφθηκε στον ανακριτή και μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στις 14 Δεκεμβρίου. 

Εντούτοις, εκείνη την ημέρα οι δύο αδερφοί δεν έδωσαν το «παρών» στα δικαστήρια.  Η Έδρα διέκοψε τότε τη συνεδρίαση για σήμερα 22 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι κουνιάδοι του κατηγορούμενου να μεταβούν στη δίκη για να καταθέσουν για την υπόθεση. 

Η δίκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όντως εμφανίστηκαν οι δύο άνδρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας κουνιάδος φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι πιστεύουν ότι ο 37χρονος δεν είχε πρόθεση να τους σκοτώσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του άλλου κουνιάδου, ο οποίος πάντως είπε ότι δεν τον αφορά η συγγνώμη του γαμπρού του. 

Ο 37χρονος ζήτησε σήμερα, κατά την απολογία του, συγγνώμη από όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι όταν μετέβη στο ποιμνιοστάσιο της οικογένειας της συζύγου του, ένιωσε ότι διατρέχει κίνδυνο και για αυτό πυροβόλησε. Επεσήμανε, πάντως, ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό σε κανέναν. 

Η απόφαση

Το δικαστήριο έδειξε τελικά επιείκεια, καθώς έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά μόνο όσον αφορά στον έναν παθόντα (για τον άλλο κουνιάδο του αθωώθηκε). Κρίθηκε επίσης ένοχος για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. 

Η Έδρα αναγνώρισε στον 37χρονο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και φυλάκιση ενός έτους για τα δύο πλημμελήματα. 

Συνολικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Ωστόσο, χορηγήθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Έτσι, ο 37χρονος αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος άμεσα. 

Το χρονικό

Τον Ιούλιο του 2020, ο 37χρονος κατηγορούμενος βρισκόταν σε παραλία στα νότια του νομού Ρεθύμνου μαζί με παρέα ατόμων, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και μια γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος κουνιάδος βρέθηκε κι αυτός στην περιοχή και αντιλήφθηκε το γαμπρό του. Το επόμενο διάστημα ενημέρωσε την αδερφή του και σύζυγο του 37χρονου.

Μετά τις εν λόγω εξελίξεις, υπήρξαν στιγμές έντασης στην οικογένεια. Το διάστημα που ακολούθησε, στενοί συγγενείς της συζύγου του 37χρονου συνάντησαν στο δρόμο τον τελευταίο και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει με το αυτοκίνητό του, στο ποιμνιοστάσιο της οικογένειας. 

Εκτός από τους δυο κουνιάδους του και τον πεθερό του, στο ποιμνιοστάσιο μετέβη κι ένας ξάδερφος των δύο αδερφών. Δεν άργησε να προκληθεί λεκτικός διαξιφισμός και τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται.

Ο 37χρονος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «ΝΚ» η συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη ένιωσε ότι εγκλωβίζεται και ότι κινδυνεύει και πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 30χρονος κουνιάδος του.

Ο τραυματίας χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετό χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο, ωστόσο, ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε. 

Περίπου ένα μήνα μετά το συμβάν, τον Αύγουστο του 2020, ο 37χρονος παραδόθηκε στις Αρχές.

Τι δηλώνει η υπεράσπιση

Σε δήλωσή της στο neakriti.gr η συνήγορος υπεράσπισης του 37χρονου, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της. «Δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα διότι το δικαστήριο διέκρινε την ειλικρινή μεταμέλεια του κατηγορουμένου και αξιολογώντας όλα τα αποδεικτικά μέσα επέβαλε τελικώς μια ποινή που εναρμονίζεται στην αποκατάσταση και την ειρήνευση των έννομων αγαθών που διαταράχθηκαν», ανέφερε η κ. Σπανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News