Κρήτη

Κρήτη: Στους δρόμους οι αγρότες στα τέλη του Γενάρη – Ποια είναι τα αιτήματά τους

Με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κινητοποιήσεις παντού, με διάφορες μορφές, ακόμα και με κλείσιμο δρόμων από την Κρήτη ως τον Έβρο

Ούτε ένα βήμα πίσω από τα πάγια αιτήματά της, όπως για παράδειγμα τη θεσμοθέτηση κατώτατων εγγυημένων τιμών παραγωγού, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, δε φαίνεται να κάνει για μια χρονιά ακόμη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη των αγροτικών οργανώσεων-μελών της, στη Νίκαια της Λάρισας, να οργανώσει κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με διάφορες μορφές, για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ανάμεσα στις μορφές των αγώνων που θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είναι και το κλείσιμο των δρόμων.

Δώδεκα είναι τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, με σημαντικότερο το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, και ακολουθούν η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ύπαιθρο, η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ (αποζημιώσεις) και οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων.

Η απόφαση, που ελήφθη από εκπροσώπους 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας, είναι να γίνουν κινητοποιήσεις παντού, με διάφορες μορφές, ακόμα και με κλείσιμο δρόμων. Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Αιτήματα που είναι... «διαφορετικά»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα περισσότερα από τα αιτήματα που βάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με μέλη της και στην Κρήτη, διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αιτήματα των υπόλοιπων αγροτικών φορέων.

Έτσι, το διεκδικητικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας έχει ως εξής:

- «Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

- Μείωση του κόστους παραγωγής.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.

- Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

- Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

- Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου.

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

- Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

- Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το “όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις... πύλες της κολάσεως του ΟΣΔΕ” σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το Εθνικό Απόθεμα, τις εκτάσεις και τους βοσκότοπους.

- Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο, με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.

- Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια.

- Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που, αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

- Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού ή στάνης.

- Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

- Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

- Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

- Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

- Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

- Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες.

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ.

- Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

- Φτάνει πια με το παραμύθι της “ατομικής ευθύνης” και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

- Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

- Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια