Κρήτη: Τα προβλήματα και οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών στην επαρχία

Κρήτη
Κρήτη: Τα προβλήματα και οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών στην επαρχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγαλύτερος όγκος των κενών αφορά στην επαρχία - Εκτιμώνται σε περίπου 100 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ανθρώπινο δυναμικό στον νομό Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία, με τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες να είναι εμφανείς και επιζήμιες για τη μαθησιακή διαδικασία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, και πιο συγκεκριμένα στους δήμους Γόρτυνας και Φαιστού, υπάρχουν ελλείψεις σε γυμναστές, καθηγητές Αγγλικών και Μουσικής. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αμηχανία στους εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα σε διορισμούς, ώστε από τις 10 Ιανουαρίου, που θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να έχουν στελεχωθεί επαρκώς.

Πιο συγκεκριμένα, 100 είναι περίπου τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε αριθμό διδασκόντων. Λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, οπότε και πραγματοποιείται ο πρώτος και σημαντικός απολογισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα κενά σε αριθμό δασκάλων στην πρωτοβάθμια ανέρχονται σε 100, με το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο να εντοπίζεται στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στα χωριά της Κρήτης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης, μέσα από τη «ΝΚ» μίλησε για τα εκπαιδευτικά κενά που παρατηρούνται στον νομό Ηρακλείου στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αφενός παρουσιάζεται στην επαρχία του Ηρακλείου, στα χωριά της ενδοχώρας του νομού, και πως αφετέρου είναι επιτακτική η στήριξη της παράλληλης στήριξης. Τα δε μισά εκπαιδευτικά κενά εντοπίζονται στην παράλληλη στήριξη.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι ελλείψεις ανέρχονται στα 100 περίπου κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε κυρίως πρόβλημα στα κενά της παράλληλης στήριξης που αγγίζουν τα 50. Τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη είναι παιδιά που χρειάζονται εξατομικευμένη μαθησιακή υποστήριξη και έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα υπόλοιπα 50 κενά είναι κενά άλλων ειδικοτήτων, όπως εκπαιδευτικών Αγγλικών (9 κενά), Φυσικής Αγωγής (9 κενά) και Πληροφορικής (5 κενά). Και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν κενά δασκάλων και νηπιαγωγών αντίστοιχα. Αν τα συνυπολογίσεις, είναι κοντά στα 100 τα κενά που έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον νομό Ηρακλείου. Και, δυστυχώς, οι τελευταίες φάσεις προσλήψεων σε αναπληρωτές ήταν πολύ μικρές σε αριθμό, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν. Έτσι αναμένουμε να δούμε μετά τις γιορτές εάν υπάρχει μέριμνα από το υπουργείο Παιδείας για να καλυφθούν τα κενά», ανέφερε ο κ. Μακράκης, ενώ συνέχισε: «Η πλειονότητα των κενών αυτών είναι στις ειδικότητες (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή κ.τ.λ.). Ο δε μεγαλύτερος όγκος τους αφορά την επαρχία. Χωριά όπως ο Χάρακας και το Θραψανό αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσιών αλλά και ο Δήμος Φαιστού έχουν προβλήματα».

Ο κ. Μακράκης έκανε έκκληση προς την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα να γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις, καθώς η συγκυρία που διανύουμε είναι κομβική, με τους μαθητές να έχουν ανάγκη την άμεση υποστήριξη στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.

«Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά στην κάλυψη του εκπαιδευτικού προσωπικού, και ειδικότερα σε μια σχολική χρονιά όπως η φετινή, που οι μαθητές θα πρέπει να έχουν την άμεση υποστήριξη από το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, με την έννοια πως είχαμε δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις συνέπειες που έχει στα παιδιά και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο και στο καθαρά εκπαιδευτικό», υποστήριξε.

Σοβαρό θέμα στη Μεσαρά

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, καθώς οι κενές θέσεις είναι αρκετές και μάλιστα σε σημαντικές και καίριες θέσεις. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς φορείς, το πρόβλημα εντοπίζεται στα πολυθέσια δημοτικά σχολεία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Η Φαιστός», Γρηγόρης Γιαμαλάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τις κενές θέσεις, κάνοντας σαφές πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα ολιγοθέσια αλλά στα πολυθέσια σχολεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαμαλάκη, για τα σχολεία της Μεσαράς (δήμος Φαιστού και Γόρτυνος), οι κενές θέσεις σε πολυθέσια δημοτικά σχολεία εντοπίζονται ως εξής: 1 Δασκάλων, 2 Δασκάλων Τμημάτων Ένταξης, 3 Αγγλικής, 1 Πληροφορικής και 4 Φυσικής Αγωγής. Απαιτούνται ακόμη 6 ώρες Μουσικής, 2 ώρες Εικαστικών και 4 ώρες Γερμανικής. Κλειστά παραμένουν τα τμήματα ολοήμερου στα Δ.Σ. 1ο Τυμπακίου, Πετροκεφαλίου και Ζαρού.

Οι δε κενές θέσεις στα νηπιαγωγεία έχουν ως εξής: 2 Νηπιαγωγών Τμημάτων Ένταξης, 3 Σχολικών Νοσηλευτών και 1 ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό).

Ο κ. Γιαμαλάκης υποστήριξε πως σε αυτά τα κενά δεν έχει υπολογίσει τα κενά της παράλληλης στήριξης, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να λάβει άμεση δράση ώστε τον επόμενο μήνα με την έναρξη του νέου έτους τα σχολεία να είναι επαρκώς στελεχωμένα. Επίσης, ο κ. Γιαμαλάκης έκανε λόγο για μια άκρως αντιφατική κατάσταση, καθώς υπάρχουν καθηγητές Αγγλικών στα νηπιαγωγεία και δεν υπάρχουν σε πολυθέσια δημοτικά σχολεία.

«Φτάσαμε Χριστούγεννα και το πρόβλημα παραμένει...»

«Υπάρχουν ελλείψεις σε χωριά όπως το Τυμπάκι και Βαγιωνιά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα πολυθέσια σχολεία και όχι στα ολιγοθέσια. Έχει τελειώσει το ΕΣΠΑ και οι όποιες προσλήψεις γίνονται με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τα όποια χρήματα δίνονται για προσλήψεις που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα κενά που προκύπτουν από άδειες. Φτάσαμε Χριστούγεννα και το πρόβλημα παραμένει... Είναι ζήτημα της Πολιτείας που πρέπει οπωσδήποτε να λύσει. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε στα Χριστούγεννα και να μην έχουν στελεχωθεί τα σχολεία. Υπάρχουν νηπιαγωγεία με καθηγητές Αγγλικών και δεν υπάρχουν καθηγητές Αγγλικών σε δημοτικά σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προσλάβει άμεσα αναπληρωτές. Μόλις ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, οι αναπληρωτές πρέπει να είναι στη θέση τους. Έχουμε καθυστερήσει. Βρισκόμαστε στο δεύτερο τρίμηνο πια», υποστήριξε ο κ. Γιαμαλάκης.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News