Χριστούγεννα με χαμηλές τιμές στο χοιρινό κρέας - Πώς θα κυμανθούν

Κρήτη
Χριστούγεννα με χαμηλές τιμές στο χοιρινό κρέας - Πώς θα κυμανθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός και αφρικανική πανώλη έχουν ρίξει στα τάρταρα τις τιμές - Δεν ξεπερνά το 1,30 ευρώ το κιλό η τιμή παραγωγού

Μπορεί πρόσκαιρα να ευνοούνται οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές από τη συνεχή πτώση της τιμής του γουρουνόπουλου και γενικότερα του χοιρινού κρέατος στην αγορά, αλλά μακροπρόθεσμα η κατάσταση αυτή μπορεί να γυρίσει εναντίον τους, αφού οι χοιροτρόφοι πλήττονται ιδιαίτερα, με συνέπεια να απειλούνται πολλοί να κλείσουν. Και αυτό ισχύει τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, όπως λέει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας.

Πάντως, η επάρκεια στην Ελλάδα σε ελληνικής προέλευσης χοιρινό δεν αναμένεται να μειωθεί τώρα τα Χριστούγεννα κάτω από το 30%, που σταθερά εδώ και χρόνια ισχύει στην εγχώρια αγορά, με το 70% να καλύπτεται από το εισαγόμενο κρέας. Ωστόσο, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ελληνικής χοιροτροφίας, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να «έρθουν» μετά τις γιορτές τα πρώτα “λουκέτα” σε χοιροτροφικές μονάδες!

Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την πανδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, προκάλεσε την τελευταία χρονιά μια εκρηκτική κατάσταση σε βάρος της ευρωπαϊκής χοιροτροφίας. Κι αυτό διότι η Ευρώπη μείωσε δραματικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα και την Άπω Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε και η κατανάλωση του χοιρινού κρέατος σε μεγάλα ποσοστά, εξαιτίας του COVID-19 και της καραντίνας των κρατών.

«Αυτό το 30% της αγοράς θα το κρατήσουμε προς το παρόν. Οι τιμές παραγωγού, όμως, που σήμερα κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν το 1,30 ευρώ το κιλό είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Υπάρχει μια κατάσταση πανευρωπαϊκά, όπου όλη η Ευρώπη έχει χαμηλές τιμές εδώ και ένα χρόνο. Και αυτή η προσφορά προέκυψε διότι μειώθηκαν οι εξαγωγές της Ευρώπης στην Κίνα και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής. Άρα, υπάρχει υπερπροσφορά σε όλη την Ευρώπη, η οποία προκαλεί μείωση των τιμών στο χοιρινό», λέει στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας.

Κι ενώ είναι οι τιμές χαμηλές, την ίδια ώρα υπάρχει και το κόστος- “φωτιά” στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, και μάλιστα σε έναν κλάδο όπως η χοιροτροφία, όπου γίνεται μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρα συστήματα για την υποστήριξη των μονάδων, μέσα στις οποίες - μεταξύ των άλλων - φτιάχνονται και τα μείγματα από τους ίδιους τους χοιροτρόφους, για να ταΐσουν τα ζώα τους.

«Στα δημητριακά, το κόστος έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 70% με 80%. Στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αμινοξέα, από 100% έως και 150%. Άρα έχει εκτοξευτεί το κόστος των ζωοτροφών στα ύψη. Και το κόστος των ζωοτροφών αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την ενέργεια που έχει υπερδιπλασιαστεί, αφού εμάς οι επιχειρήσεις μας είναι ενεργοβόρες, τότε μπορείτε να καταλάβετε πως είναι μια κατάσταση πολύ κακή για μας», τονίζει με προβληματισμό προς την εφημερίδα μας ο Γιάννης Μπούρας.

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής των χοιροτρόφων στη χώρα μας ξεκαθαρίζει πως το 1,30 ευρώ το κιλό στο χοιρινό κρέας, ως τιμή προς τον παραγωγό, δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής της τρέχουσας περιόδου. «Είναι μάλιστα πολύ κάτω του κόστους. Και σήμερα, λόγω COVID-19 και λόγω της συνολικότερης συγκυρίας, ενδεχομένως να υπάρξουν “λουκέτα” σε χοιροτροφικές μονάδες της Ελλάδας. Υπάρχει πάρα πολύ σοβαρός κίνδυνος αυτή τη φορά. Κατά τα άλλα, αυτή τη στιγμή καλύπτουμε μια επάρκεια της τάξεως του 30% στη χώρα μας, δηλαδή γύρω στους 70.000 τόνους ετησίως. Αυτή είναι η παραγωγή μας ως ελληνική χοιροτροφία. Και ακόμη, οριακά, παραμένει σταθερή. Υπάρχει κίνδυνος μετά τις γιορτές, αν δε διαφανεί κάποιο “φως”, ενδεχομένως να υπάρξουν “λουκέτα”»...

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των χοιροτρόφων της χώρας μας, αυτό το “φως” θα μπορούσε να είναι μόνο η μείωση του κόστους των ζωοτροφών ή η αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Διευκρινίζει, πάντως, ότι μπορεί σήμερα να είναι χαμηλή η τιμή παραγωγού, αλλά και η τιμή στο ράφι δεν είναι υψηλή. Έτσι, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής, σίγουρα, όπως λέει, «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αισχροκέρδεια»...

Την ίδια ώρα, μια μεγάλη αγοραστική δύναμη, που δεν υπάρχει σήμερα να απορροφήσει το χοιρινό της χώρας μας, είναι ο κλάδος του επισιτισμού. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπούρα, «κυρίως το χοιρινό κρέας καταναλώνεται στην εστίαση. Εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρήθηκε. Μία έκλεινε και μία άνοιγε. Και στην εστίαση πλέον η κατανάλωση του χοιρινού είναι πολύ μειωμένη. Έρευνες που έχουμε κάνει κι εμείς δείχνουν πως η ζημιά είναι μεγάλη, αφού τουλάχιστον το 55% του χοιρινού που καταναλώνεται κάθε χρόνο καταναλώνεται στην εστίαση. Επομένως, αφού δύο χρόνια τώρα η εστίαση μία κλείνει και μία ανοίγει, ενώ και σήμερα ο κόσμος δε θα πάει εύκολα γιατί φοβάται, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η μείωση της κατανάλωσης. Είναι σοβαρή η μείωση σε όλη την υφήλιο. Πόσω δε μάλλον στην Ευρώπη, που η Ευρώπη πιο πολύ τρέφεται στην εστίαση παρά στο σπίτι της»...

Έχει μέλλον ο κλάδος;

«Ανταγωνιστική η Ελλάδα»

Στο ερώτημά μας αν ο Γιάννης Μπούρας είναι αισιόδοξος για το μέλλον της χοιροτροφίας στη χώρα μας, η απάντησή του ήταν η εξής: «Έχει μέλλον ο κλάδος μας. Είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τη χοιροτροφία της Βόρειας Ευρώπης. Κι αυτό διότι έχουμε βελτιώσει κι εμείς την ανταγωνιστικότητά μας. Εάν ξεπεραστεί αυτή η συγκυρία που σήμερα βιώνουμε, η οποία είναι παγκόσμια, ε τότε, ναι, είμαστε ένας κλάδος που έχει μέλλον και αξίζει να ασχολούμαστε με τη χοιροτροφία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News