Εστίαση: Θύελλα αντιδράσεων για τις νέες αυξήσεις στα χάρτινα προϊόντα

Κρήτη
Εστίαση: Θύελλα αντιδράσεων για τις νέες αυξήσεις στα χάρτινα προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον χώρο της εστίασης για το περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτών σε χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια και κουτιά τροφίμων

Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν στον χώρο της εστίασης ύστερα από την επιβολή ενός νέου «χαρατσιού» που θα εμπεριέχει περιβαλλοντικό τέλος και θα αφορά μαγαζιά κυρίως take away. Το περιβαλλοντικό τέλος αφορά κυρίως χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, τα οποία θα επιβαρύνονται με το ποσό των 4 λεπτών. Και μπορεί ο στόχος και οι προθέσεις να είναι αγαθές, αφού το περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί, ωστόσο η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, εάν αναλογιστεί κάποιος πως η εστίαση βιώνει έναν τεράστιο οικονομικό «Γολγοθά».

Πιο συγκεκριμένα, ένα νέο «χαράτσι» έρχεται από τις αρχές του 2022 στα χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, με τους καταστηματάρχες της εστίασης να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διάταξη προβλέπει πως χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους, και δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα, που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, θα επιβαρύνονται με εισφορά προστασίας περιβάλλοντος 4 λεπτών.

Το ποσό της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος θα πρέπει αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε εισφορά προστασίας περιβάλλοντος, με αναγραφή του ποσού της εισφοράς των 4 λεπτών.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Χριστοφοράκη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου, κάνοντας σαφές πως το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό τέλος ομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες, ενώ ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που υπάρξει τροποποιητική δήλωση όπου το αναγραφόμενο πρόστιμο θα είναι αρκετά μεγάλο.

«Το συγκεκριμένο τέλος είναι περιβαλλοντικό. Ομοιάζει με τις πλαστικές σακούλες που έχουν μπει στα σούπερ-μάρκετ. Τώρα περνάει στην εστίαση και είναι ένα επιπλέον κόστος. Είναι μια προσπάθεια που πραγματοποιείται στα πλαίσιο διαφύλαξης του περιβάλλοντος. Ελπίζω όμως στην περίπτωση του νέου τέλους να μην ισχύσει ό,τι ισχύει στην περίπτωση περιβαλλοντικού τέλους με τις πλαστικές σακούλες και την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις ο κύριος φόρος αποδίδεται στο Δημόσιο και είναι 10 ευρώ και, σε περίπτωση που είναι 10 ευρώ και 50 λεπτά (τροποποιητική δήλωση), τότε το πρόστιμο είναι 250 ευρώ. Κάτι τέτοιο δυσχεραίνει τη δουλειά των επιχειρήσεων. Προσαυξάνει το κόστος και ταυτόχρονα κινείται στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Χριστοφοράκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Για εμάς είναι μια επιπλέον υποχρέωση. Αναμένεται, βέβαια, να δούμε τον τρόπο υποβολής. Πάγια θέση δική μας ως προς τη διαδικασία υποβολής και πληρωμής του συγκεκριμένου τέλους - και επαναφέρουμε το αίτημά μας - είναι πως οι επιχειρήσεις μας δεν πρέπει να επιβαρύνονται ούτε να υπάρχει διοικητικό κόστος (νέες υποβολές). Θα πρέπει να δούμε ξανά το ζήτημα της υποβολής σε κοινή δήλωση με το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες. Και πρέπει να αλλάξει η διαδικασία ως προς τις τροποποιητικές δηλώσεις για πολύ μικρές διαφορές. Δεν μπορεί το πρόστιμο να είναι εκατονταπλάσιο της όποιας διαφοράς».

Ο κ. Χριστοφοράκης, μιλώντας για το συγκεκριμένο τέλος, υποστήριξε πως το ιδανικότερο θα ήταν ο νέος φόρος να μπει από το 2023, όταν θα έχει ισορροπήσει σ’ ένα βαθμό και η εθνική και τοπική οικονομία αλλά και η αγορά.

«Το περιβαλλοντικό τέλος ξεκινάει αρχές του νέου έτους. Το ιδανικότερο θα ήταν το τέλος να πάει ένα χρόνο μετά, το 2023, λαμβάνοντας υπόψη πως η εστίαση έχει χτυπηθεί αρκετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Ακόμη και ως κόστος προϊόντος είναι ακατάλληλη η συγκυρία ώστε να ενταχθεί μέσα στην εστίαση, όταν κινδυνεύει και δε γνωρίζει ο επαγγελματίας πόσους πελάτες έχει σε σχέση με τη χθεσινή μέρα. Πρέπει να ισορροπήσει η οικονομία και η αγορά κι έπειτα να έρθει το συγκεκριμένο τέλος», υποστήριξε.

Το μεγάλο δίλημμα - Ποιος θα επιβαρυνθεί το νέο κόστος;

Την ίδια στιγμή, αγανακτισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού, οι οποίοι υποστηρίζουν με τρόπο ευθύ και ξεκάθαρο πως, σε αυτό το βασανιστικό πληθωριστικό κύμα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου τέλους, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και φέρνοντας την εστίαση σε μια αρκετά δύσκολη θέση. Το συγκεκριμένο τέλος, πέραν των πληθωριστικών τάσεων που χαρακτηρίζει πλέον την εθνική οικονομία, έχει να αντιμετωπίσει τους αυστηρούς κυβερνητικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού του νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, μίλησε για το θέμα στη «ΝΚ», τονίζοντας πως σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία ένα νέο περιβαλλοντικό τέλος: «Στο ντόμινο των ανατιμήσεων και της ακρίβειας των τελευταίων τριών μηνών προστίθεται ένα ακόμη χαράτσι, με την ονομασία “περιβαλλοντικό τέλος”, το οποίο μας επιβαρύνει για χάρτινες συσκευασίες που τα μαγαζιά παρέχουν για υπηρεσίες take away. Θα υπάρχει επιβάρυνση τεσσάρων λεπτών, η οποία με το νέο έτος θα έχει τη μορφή του ΦΠΑ, ο οποίος θα αποδίδεται στον επιχειρηματία. Το δίλημμα είναι εάν θα το απορροφήσουμε ή εάν θα το επιβαρυνθεί ο πελάτης. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία ως προς το τι θα αποφασίσει. Θα επιβαρυνθεί κι άλλο ο κλάδος μας; Γιατί είναι ακόμη μια επιβάρυνση, με τον επιχειρηματία της εστίασης να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει».

(φωτογραφία: rawpixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News