Κρήτη

Οδική ασφάλεια: Τι πρέπει να μας μάθει η τελευταία καραμπόλα στον ΒΟΑΚ (βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί κατά τους χειμερινούς μήνες - Ο απαιτούμενο εξοπλισμός

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται πολυπλοκλότερο, με τους δρόμους να αποτελούν συχνά παγίδες για τους οδηγούς, λόγω των συχνά επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν τα δύο ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο ΒΟΑΚ, στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι, το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στα παραπάνω περιστατικά, των οποίων οι προεκτάσεις περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές, ήταν και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, αποτέλεσμα της σφοδρής βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί στον χώρο των επισκευαστών ελαστικών δίνουν συμβουλές προς τους οδηγούς, ζητώντας τους να μην αμελούν την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών.

Πέραν των καταιγίδων, την εμφάνιση τους στο νησί έκανα και οι χιονοπτώσεις, ντύνοντας στα λευκά ορεινές περιοχές της Κρήτης κατά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας «Κάρμελ».

Το χιόνι πολλαπλασιάζει τους κινδύνους στο δρόμο κατά την οδήγηση, γεγονός που επιβάλλει την λήψη μέτρων ώστε να παραμείνουν οδηγοί και επιβάτες ασφαλείς.

Ποιος ο απαιτούμενος εξοπλισμός- Τι να προσέξουμε

Ειδικότερα, ο πάγος πάνω στο παρμπρίζ, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, δημιουργεί πρόβλημα στην ορατότητα. Είναι σημαντικό ο οδηγός πριν μπει στο αυτοκίνητό του να καθαρίσει με μια ξύστρα τον πάγο. Όλα τα παράθυρα, τα φώτα και οι πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι καθαρά από το χιόνι, ενώ σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι και οι υαλοκαθαριστήρες.

Καθώς η ημέρα είναι μικρή και νυχτώνει γρήγορα, θα πρέπει να υπάρχει στο αυτοκίνητο φακός και να μην βασίζεται ο οδηγός στον φακό του κινητού. Σε περίπτωση βλάβης, αυτός θα βοηθήσει στην επισήμανση της θέσης του αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χιονολάστιχα, θα πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο χιονοκουβέρτες ή αλυσίδες, που όμως θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ο οδηγός να τις περνάει στα ελαστικά. Να επισημάνουμε ότι ανάλογα με τη διάσταση του ελαστικού υπάρχει και διαφορετικό μέγεθος αλυσίδας ή χιονοκουβέρτας.

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο. Είναι ζωτικής σημασίας εάν βρεθεί ο οδηγός εμπλεκόμενος σε κάποια σύγκρουση να αντιμετωπίσει τα λιγότερο σοβαρά τραύματα.

Το ανταναλακτιστικό γιλέκο είναι απαραίτητο, όπως και ένα τρίγωνο ασφαλείας, διασφαλίζοντας την ορατότητα του αυτοκινήτου και επισημαίνοντας τη θέση του. Είναι επίσης συνετό να υπάρχει στο αυτοκίνητο πυροσβεστήρας και σφυρί παραθύρου, που θα βοηθήσει σε έναν επικείμενο απεγκλωβισμό.

Εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί θα πρέπει να έχετε φορτισμένο το κινητό σας ώστε να ζητήσετε βοήθεια. Οι πιο κρύοι μήνες είναι πιθανό να επιβαρύνουν επιπλέον την μπαταρία του αυτοκινήτου. Η καλή κατάσταση και ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα καλώδια φόρτισης θα βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί βοήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από άλλο αυτοκίνητο.

Ένα ζευγάρι μπότες που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις χιονιού θα βοηθούσαν ιδιαίτερα, κυρίως αν αναγκαστεί ο οδηγός να κάνει κάποια απόσταση από το σημείο του αυτοκινήτου.

Τέλος, τα κατάλληλα χειμωνιάτικα ρούχα θα βοηθήσουν τον οδηγό και τους επιβάτες να παραμείνουν ζεστοί σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο, ενώ η ύπαρξη αρκετού καυσίμου θα δώσει λύση στη θέρμανση κατά τον εγκλωβισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια