Νέο Εξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον στην Κρήτη - «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το κτιριακό απόθεμα»

Κρήτη
Νέο Εξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον στην Κρήτη - «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το κτιριακό απόθεμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το 2022, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργο Ταβερναράκη - Τι ισχύει για τις σεισμόπληκτες περιοχές και τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Αρκαλοχωρίου

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον προσεγγίζουν οι πολίτες της Κρήτης το Νέο Εξοικονομώ, η ψηφιακή πλατφόρμα του οποίου τέθηκε σε λειτουργία την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, για όλη την χώρα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο νεοεκλεγείς Διοικητής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, «ο φετινός κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν μπορεί να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων, καθώς έως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται διαρκείς μετατροπές στις αιτήσεις, όλα τα στοιχεία προμηνύουν τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών».

Όπως τονίζει ο κ. Ταβερναράκης, το μέγεθος του ενδιαφέροντος προκύπτει από τα τηλεφωνήματα και τα μειλ πολιτών που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες με σχετικές ερωτήσεις αλλά και το πλήθος των πολιτών που επισκέπτονται τα γραφεία για την έκδοση των απαιτούμενων από την διαδικασία, ενεργειακών πιστοποιητικών.

«Το πρόβλημα όμως», επισημαίνει, «εντοπίζεται στην κατανομή των ποσών στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης». Υπενθυμίζεται ότι σε σύνολο χρηματοδοτήσεων 632 εκατ. ευρώ πανελλαδικά μόλις τα 27 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Κρήτη (περίπου 13 εκατ. στο Ηράκλειο, 6 στα Χανιά και από 4 σε Ρέθυμνο και Λασίθι) με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ποσό που προκύπτει είναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς το κτιριακό απόθεμα και τον πληθυσμό του νησιού και εφόσον συγκριθεί με άλλες περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν παρόμοια χαρακτηριστικά».

«Η Κρήτη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση στο κριτήριο που αφορά τις βαθμοημέρες θέρμανσης, τις ημέρες δηλαδή του χρόνου που οι καιρικές συνθήκες απαιτούν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πηγές θέρμανσης, όμως σε σύγκριση για παράδειγμα με την Πελοπόννησο, περιοχή στην οποία δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό οι καιρικές συνθήκες, η Κρήτη μειονεκτεί».

Η στόχευση του Νέο Εξοικονομώ για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων ταυτίζεται πλήρως και με την πρόσφατη Ευρωπαϊκή οδηγία που «ανατρέπει» τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία», ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου.

Διαβάστε ακόμη: Ακίνητα: Φθηνές μεταβιβάσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου - Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το 2022 – Η ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, για το 2022, δεν είναι άλλο από την εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως το κτιριακό απόθεμα στο σύνολο του θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής ταυτότητα από 1.1.2022. Στην πλατφόρμα αυτή θα διεξάγονται όλες οι επίμαχες διαδικασίες, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων και εκεί θα δηλώνονται τυχόν αλλαγές στα κτίρια.

Η ένταξη του ακινήτου στην πλατφόρμα θα επηρεάσει την λίστα των πρώτων δικαιούχων και την επιλαχούσα λίστα καθώς οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα πρέπει εντός 60 ημερών να δηλώσουν το ακίνητο τους προκειμένου να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη, ο επόμενος κύκλος του Εξοικονομώ, αυτή την φορά για τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο – Ιούνιο.

«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε τα ποσά όμως σίγουρα θα είναι σημαντικά, καθώς το πρόγραμμα θα αφορά και σε μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, επιχειρήσεις ενεργοβόρες με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Διαβάστε ακόμη: Εκτόξευση στην οικοδομική δραστηριότητα - Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια στην Κρήτη

11.500 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ειδική αναφορά στις σεισμόπληκτες περιοχές και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, τονίζοντας πως βρέθηκαν στο σημείο από την αρχή του φαινομένου και ειδικά μετά τον φονικό σεισμό 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Το μητρώο εθελοντών μηχανικών λειτούργησε μέσα σε λίγες ώρες μετά τον σεισμό, όπου αφιλοκερδώς, 250 πολιτικοί μηχανικοί, περίπου το 50% του συνόλου σε Ηράκλειο – Λασίθι, διενήργησαν 11.500 πρωτοβάθμιους ελέγχους σε 20 ημέρες».

«Το γεγονός αυτό έδωσε γρήγορα μια πρώτη εικόνα στο υπουργείο όμως στην συνέχεια, οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι καθυστέρησαν, καθώς στην δεύτερη φάση μπορούσαν να συμμετέχουν μόνο μηχανικοί του υπουργείου από το τμήμα αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, παράρτημα του οποίου, δημιουργήθηκε στο Αρκαλοχώρι».

«Πλέον αναμένονται 4 – 4.5 χιλιάδες φάκελοι μόνο για τις άδειες, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι ζημιές για τις μελέτες αποκατάστασης και να ξεκινήσουν να πληρώνονται οι πληγέντες», επεσήμανε ο κ. Ταβερναράκης.

Την ίδια στιγμή, τονίζει πως «όπως ζητήσαμε, η έκδοση του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης έγινε με την διαδικασία του κατεπείγοντος και έχουν έρθει ήδη τρεις προσφορές. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει και το βασικό εργαλείο για την πλήρη ανακατασκευή του Αρκαλοχωρίου, όπου ολόκληρες γειτονιές θα χτιστούν από το μηδέν προστατεύοντας την παραδοσιακή ομορφιά του τόπου και δίνοντας σύγχρονες κατασκευές προκειμένου να υποστηριχτούν κρίσιμες υποδομές για το μέλλον του τόπου, όπως το νέο αεροδρόμιο».

Τι πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος στην αίτησή του

  • Θα πρέπει να φροντίσει να έχει όλα τα έγγραφα – σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου και να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
  • Υπάρχει πλαφόν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει: α) το γινόμενο του 1,0 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, β) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9 και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου), γ) τις 28.000 € για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία,
  • Λόγω των ανωτέρω περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται παράλληλα να επιτύχει αναβάθμιση της κατοικίας του κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με το 1ο ενεργειακό πιστοποιητικό, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες παρεμβάσεις που με το λιγότερο κόστος θα του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη
  • Εξοικονόμηση ενέργειας. Οι παρεμβάσεις που δίνουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.
  • Για την επιλογή των παρεμβάσεων φυσικά, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή, οποίος θα δει την κατοικία και θα κάνει μελέτη για την επιλογή των καταλληλότερων παρεμβάσεων.
  • Λόγω της μοριοδότησης που ισχύει στο νέο πρόγραμμα, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με κατασκευή προ του 1980, δίνει περισσότερα μόρια στον ενδιαφερόμενο συγκριτικά με νεότερες κατοικίες που αναβαθμίζονται και έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις τους.
  • Αρχικά είχαν βγάλει εκτός προγράμματος τις αιτήσεις για νεοαποκτηθέντα. Ωστόσο στον τελικό οδηγό θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
  • Μπορεί να γίνει αίτηση για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία αρκεί να αφορά τα διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, όχι μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
  • Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή την νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.
  • Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή (1) μόνο αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατοικίες που επιδοτούνται

Στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι αιτήσεων:

  • Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.
  • Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρους αίτησης σε πολυκατοικία).
  • Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη η ίση της Γ.

Οι παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • Σύστημα ZNX με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού)

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News