Κρήτη

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς στην Κρήτη

Δρομολογείται η ένταξη των ιδιωτών παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολισμού για παιδιά και γονείς

Ξεκίνησε χθες, Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός κατά της νόσου Covid-19 και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών στην Κρήτη. Πρόκειται για τη νέα ηλικιακή ομάδα που μπαίνει στον εμβολιασμό, με αρκετούς γονείς ήδη να έχουν ανταποκριθεί για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ο εμβολιασμός γίνεται στα νοσοκομεία του νησιού, με τη στενή συνεργασία των παιδιατρικών κλινικών.

Όπως εξηγεί η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σε κάθε νέα ηλικιακή ομάδα που μπαίνει στον εμβολιασμό, έτσι και σε αυτή των μικρών παιδιών θα χρειαστεί χρόνος και καλή πληροφόρηση προκειμένου οι γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό.

Στον παιδίατρο, εκτός από τα παιδιά, θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι γονείς

Την ίδια ώρα δρομολογείται και η ένταξη των ιδιωτών παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολισμού, που όπως εξηγούν οι επαΐοντες, με βάση την εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί με τα παιδιά που παρακολουθούν και τους γονείς τους, θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση του ρεύματος.

Τα ραντεβού μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου έχουν ήδη εξαντληθεί στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο, με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων να είναι περιορισμένη, μέχρι τη δοθείσα χρονική στιγμή. Η μεγάλη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, με τα ραντεβού να φτάνουν περίπου τα 400 ημερησίως, επεξηγεί και την προαναφερθείσα περιορισμένη διάθεση εμβολίων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στους ιδιώτες παιδίατρους, οι οποίοι αναμένεται να ενταχθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού από το νέο έτος, εκτός από τα παιδιά, θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι γονείς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ομαδοποίηση των ραντεβού τους, μιας και τα φιαλίδια του παιδικού εμβολίου είναι διαφορετικά από εκείνα των ενηλίκων. Σε αυτά περιέχονται 10 δόσεις κι επί της ουσίας, ο παιδίατρος θα πρέπει να δεσμεύσει μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.

Επάρκεια εμβολίων στο νησί από τις αρχές του 2022

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης, δήλωσε πως από τις αρχές του 2022 θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τα παιδιά και μέχρι τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η συμμετοχή των παιδιάτρων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μαζί με τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν και οι γονείς στον παιδίατρο, κερδίζοντας έτσι κρίσιμο χρόνο».

O εμβολιασμός προς το παρόν θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί, εκτός από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου λόγω αυξημένης κίνησης θα λειτουργήσει Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο πρωί.

Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ, στο Βενιζέλειο καθώς και στα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, πλην της Νεάπολης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια