Κακοκαιρία Κάρμελ: Σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο - Ο καιρός στην Κρήτη σήμερα Κυριακή

Κρήτη
Κακοκαιρία Κάρμελ: Σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο - Ο καιρός στην Κρήτη σήμερα Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Κάρμελ» στα νότια τμήματα της χώρας, με σημαντικά ύψη βροχής και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μαραθώνια καταιγίδα στην Κρήτη, απόρροια της κακοκαιρίας «Κάρμελ» στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με σημαντικά ύψη βροχής και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Διαβάστε επίσης

Σε λευκό τοπίο τα Ανώγεια - Εντυπωσιακές εικόνες από τα πρώτα χιόνια στην Κρήτη (βίντεο)

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι και σήμερα (19/12) το απόγευμα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στο νησί. Στα Χανιά αναμένονται ισχυρές βροχωπτώσεις μέχρι τις 11:00 το πρωί, ενώ στο Ρέθυμνο θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες έως τις 14:00 το μεσημέρι. Το έντονο φαινόμενο θα διαρκέσει στο Ηράκλειο μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς, στα ορείνά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, ενω οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-8, τοπικά 9 Μποφόρ.

Παράλληλα, αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινούς οικισμούς του νησιού και σημαντική χιονόπτωση στους ορεινούς όγκους, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά φθάνοντας τοπικά στα 8 Μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές, προκαλώντας σημαντικό κυματισμό κυρίως στις βόρειες ακτές. Σταδιακή εξασθένιση των βορείων ανέμων αναμένεται από σήμερα το απόγευμα.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το εκτιμώμενο ύψος βροχής/χιονιού μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρα 20/12, όπως υπολογίζεται από το προγνωστικό μετεωρολογικό μοντέλο του  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πότε αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων

Οι τοπικές βροχές και το χιονόνερο που αναμένονται αύριο στα πεδινά, καθώς και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, αναμένεται να εξασθενήσουν βαθμιαία από την Δευτέρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 1 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 5 βαθμούς), 6 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες 5 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση στη συνέχεια αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News