Ελλάδα - Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» η Κρήτη – Ο αναλυτικός χάρτης του ECDC

Κρήτη
Ελλάδα - Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» η Κρήτη – Ο αναλυτικός χάρτης του ECDC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο χάρτη του ECDC, πέραν της Κρήτης στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Την δύσκολη υγειονομική κατάσταση  που παρουσιάζει η Ελλάδα και εν ταυτώ η Κρήτη επιβεβαιώνει ο χάρτης του ECDC, ο οποίος δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Όπως φαίνεται, ολόκληρη η Κρήτη και η Ελλάδα βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της οποίας βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.

Στις «πράσινες» αποχρώσεις εμφανίζεται η χώρα μας, σε ότι έχει να κάνει με τον δείκτη που αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τείνει προς το πράσινο, επίσης στο δείκτη που αφορά τη θετικότητα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που εντάσσονται στο «κίτρινο».

«Aνησυχητικά όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον»

Ενδεικτική για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της Ελλάδας είναι η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετων μέτρων ( που θα αφορούν κυρίως τα εργαστηριακά τεστ) μέσα στα Χριστούγεννα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο ανησυχεί η Όμικρον την κυβέρνηση και εάν εξετάζει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά και την απόφαση για είσοδο όλων των ταξιδιωτών στη χώρα με τεστ PCR.

O κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στην Όμικρον αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ECDC υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος η παραλλαγή Όμικρον του COVID-19 να καταστεί κυρίαρχη στην Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους και να οδηγήσει σε αυξανόμενο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων, δήλωσε την Τετάρτη ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News