Κρήτη: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες στα ορεινά

Κρήτη
Κρήτη: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες στα ορεινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχρή εισβολή από τα βόρεια επηρεάζει όλη την Κρήτη - Στα λευκά ο Ψηλορείτης και τα Λευκά Όρη

Σκηνικό που παραπέμπει σε κλίμα Χριστουγέννων διαμορφώνει ο καιρός, με κύρια χαρακτηριστικά το κρύο, τις βροχοπτώσεις, στους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά. Ήδη σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν πέσει οι πρώτες νιφάδες, ενώ τις επόμενες ημέρες προβλέπονται χιόνια και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, η κακοκαιρία που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα θα συνεχίσει να επηρεάζει την Κρήτη μέχρι και αύριο Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ενώ από μεθαύριο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή που θα φέρει ακόμη πιο έντονα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στις παράκτιες περιοχές τους 8-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού θα κυμανθεί από 12 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

-5 στον Μυλοπόταμο

Κάτω από τους 5 βαθμούς πέφτει ο υδράργυρος στην ενδοχώρα. Σε περιοχές μάλιστα με μεγάλο υψόμετρο, όπως τα ορεινά του Μυλοποτάμου, η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα χαμηλότερα. Σήμερα Πέμπτη 16 και αύριο, πάντως, τα φαινόμενα σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα είναι ήπια.

«Έχει αλλάξει ο τρόπος που επηρεάζεται η Κρήτη. Ενώ μέχρι τώρα είχαμε εισβολές από τα δυτικά, τώρα έχουμε ψυχρές εισβολές από τα βόρεια, που τροφοδοτούν το νησί με βροχές, βοριάδες και ισχυρούς ανέμους ως καταβάτες στα νότια», παρατήρησε ο κ. Λέκκας, ο οποίος μάλιστα είπε πως «αυτή η εισβολή δεν έχει μεγάλη δυναμική».

Από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, όμως αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, που θα ξεκινήσει από τα βόρεια και θα επεκταθεί. Τα φαινόμενα θα είναι ίδια, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της νέας ψυχρής εισβολής θα είναι το αποτύπωμα πια των χιονοπτώσεων. Πρακτικά, τα χιόνια δε θα περιοριστούν σε υψόμετρα άνω των χιλίων μέτρων, ενώ στις περιοχές της Κρήτης που παραδοσιακά ντύνονται στα λευκά φαίνεται πως αυτή τη φορά θα «το στρώσει».

Αποκλεισμένη για μέρες η Γαύδος – Από τους ισχυρούς ανέμους

Στο μεταξύ, θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν μέχρι χθες σταδιακά εξασθενούν. Στο βόρειο Κρητικό πέλαγος έπνεαν χθες βοριάδες 6-7 μποφόρ, ενώ στο νότιο Κρητικό η ένταση των ανέμων έφτανε τα 8 μποφόρ. Αποκλεισμένη για μέρες ήταν η ακριτική Γαύδος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, που δεν επέτρεπαν στο πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο, με τις ανάγκες των κατοίκων για τροφοδοσία να είναι αυξημένες.

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, το Ε/Γ Ο/Γ «Δασκαλογιάννης» απέπλευσε από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων για το νησί, ενώ κανονικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν και τα επόμενα έκτακτα δρομολόγια από Παλαιόχωρα σήμερα Πέμπτη 16, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

(φωτογραφία αρχείου: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News