Τουρισμός στην Κρήτη: Η «Όμικρον» φρενάρει τα γιορτινά ταξίδια

Κρήτη
Τουρισμός στην Κρήτη: Η «Όμικρον» φρενάρει τα γιορτινά ταξίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγωμένη» η κίνηση ενόψει Χριστουγέννων εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού - Σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προσδοκούν οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού

«Μουδιασμένοι» φαίνεται να είναι οι πολίτες σχετικά με ταξίδια που αφορούν τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων. Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής «Όμικρον», σε συνδυασμό με τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλουν η μία χώρα μετά την άλλη, φαίνεται ότι θα εμποδίσει τη ζήτηση για ταξίδια της τελευταίας στιγμής κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το παραπάνω υποστηρίζουν τουριστικοί φορείς, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά διστακτικοί στο να πραγματοποιήσουν ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι εν μέσω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Υπάρχει μια παγωμάρα»

«Όσον αφορά στα ταξίδια για τα Χριστούγεννα υπήρχε μια διάθεση, ένα ενδιαφέρον. Από τότε, όμως, που έσκασε αυτό με την “Όμικρον” έχει σταματήσει η ροή κρατήσεων, έχουν πέσει τα “χρηματιστήρια” και όλοι περιμένουν να δουν αυτό το οποίο λέγεται “πίσω από τη σκηνή”, ότι δε δημιουργεί νόσηση και ίσως είναι η λύση για την πανδημία. Αλλά μέχρι τότε υπάρχει μια “παγωμάρα”», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, στη «ΝΚ».

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά δεν έρχονται και νέες κρατήσεις. Όλοι, δε, συμπεριλαμβανομένου των Κρητικών, περιμένουν να δουν αν θα ακυρώσουν τελικά ή αν θα έρθουν νέες κρατήσεις», προσθέτει ο κ. Βλατάκης.

Αγαπημένοι προορισμοί

Σε ερώτηση για τους προορισμούς που προτιμά ο μέσος Έλληνας, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων υποστηρίζει ότι «οι παραδοσιακοί προορισμοί που ενδιαφέρουν τους Έλληνες για τις γιορτές είναι η Βιέννη - η οποία έχει σταματήσει να δέχεται τουρίστες λόγω του lockdown που υπάρχει εκεί - η Βουδαπέστη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Για το εσωτερικό είναι η Αράχωβα και οι προορισμοί που έχουν χιονοδρομικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βλατάκης μάς ανέφερε ότι οι πράκτορες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από την πορεία των κρατήσεων στις γιορτές, παρά το γεγονός ότι είχε επικρατήσει μια αισιοδοξία σε πιο πρώιμο στάδιο. «Οι πράκτορες δεν είναι ευχαριστημένοι, όχι. Πιστεύαμε ότι οι φετινές γιορτές του 2022 θα μας επανάφεραν κατά κάποιο τρόπο στη σχετική κανονικότητα, κάτι που βλέπουμε ότι λόγω της “Όμικρον” δε συνέβη. Και όχι μόνο λόγω της “Όμικρον”, αλλά και των πολλών κρουσμάτων από την πανδημία έτσι όπως εξελίσσεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ταξίδια τα Χριστούγεννα. Πιστεύω ότι θα είναι όλα της τελευταίας στιγμής. Οι περισσότεροι περιμένουν την πορεία της πανδημίας για να δουν αν θα ταξιδέψουν τελευταία στιγμή», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Φοβούνται να επιστρέψουν...

Σκέψεις ακυρώσεων λόγω της νέας μετάλλαξης

Δεν είναι μόνο ο φόβος και η αβεβαιότητα για προγραμματισμένα ταξίδια τις φετινές γιορτές στο εξωτερικό, αλλά και οι ενδοιασμοί που υπάρχουν σε Έλληνες της διασποράς που μπαίνουν σε πολλές σκέψεις στο κατά πόσο είναι ασφαλές να επιστρέψουν στη χώρα μας για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Ειρήνη Δασκαλάκη έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία και ο προβληματισμός της για να γυρίσει στην Ελλάδα παραμένει μεγάλος, ενόψει των εορτών, λόγω της πανδημίας και της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

«Ο προβληματισμός μου είναι για την καινούργια μετάλλαξη, γιατί δεν είμαστε σίγουροι 100% ποιος είναι ο βαθμός μεταδοτικότητάς της, αλλά και το κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια ως προς αυτή. Υπάρχουν διάφορα στάδια που πρέπει να περάσω: να φύγω από το σπίτι, να φύγω από την Ολλανδία μέχρι να φτάσω στο σπίτι στην Ελλάδα. Θα αλλάξω διάφορα μεταφορικά μέσα. Υπάρχουν και διάφοροι άνθρωποι που δε φορούν μάσκες. Θα είμαστε μέσα σε ένα αεροπλάνο όπου είναι τόσα άτομα. Δεν ξέρεις ποιος κουβαλάει τον ιό. Ακόμα και η “Όμικρον” να μην ήταν, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το εισιτήριο το είχα κλείσει αρκετό καιρό πριν. Πριν από δέκα ημέρες ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα το ακυρώσω. Βλέπω ότι δε θα υπάρξουν υποχρεωτικές καραντίνες. Τώρα βλέπω ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα. Ο κόσμος θα μαζευτεί τα Χριστούγεννα, οπότε τα κρούσματα θα ανέβουν. Υπολογίζω ότι αν το κλείσω για αρκετές μέρες μετά τις 25 ίσως να έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα και να μην μπορώ να γυρίσω και πίσω», προσθέτει.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία, η οποία έχει μπει σε καθεστώς lockdown, η Ειρήνη Δασκαλάκη επισημαίνει: «Στην Ολλανδία υπήρχε μια μείωση. Τον προηγούμενο καιρό τα κρούσματα ήταν 24 χιλιάδες. Πριν από 3-4 μέρες εφαρμόστηκε ένα lockdown. Ξεκίνησε με τα σούπερ-μάρκετ να κλείνουν στις 8 μ.μ. Μετά όμως είδανε ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και η εστίαση έκλεινε στις 5 μ.μ. Μέχρι τότε η ζωή είναι όπως πριν. Φαίνεται ότι δούλεψε αυτό και τα κρούσματα έπεσαν: Έφτασαν τα 14 χιλιάδες».

(φωτογραφία: pixabay)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News