Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών - Πότε αναμένεται στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών - Πότε αναμένεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρύο, βροχές και χιόνια σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000 μέτρα, αναμένονται σήμερα Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, στην Κρήτη

Σκηνικό που παραπέμπει σε κλίμα Χριστουγέννων διαμορφώνει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά το κρύο, τις βροχοπτώσεις, στους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά. Ήδη σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν πέσει οι πρώτες νιφάδες, ενώ τις επόμενες ημέρες προβλέπονται χιόνια και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα η κακοκαιρία που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα θα συνεχίσει να επηρεάζει την Κρήτη μέχρι και αύριο Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, ενώ από το Σάββατο αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή που θα φέρει ακόμη πιο έντονα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στις παράκτιες περιοχές τους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού θα κυμανθεί από 12 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κάτω από τους 5 βαθμούς πέφτει ο υδράργυρος στην ενδοχώρα. Σε περιοχές μάλιστα με μεγάλο υψόμετρο, όπως τα ορεινά του Μυλοποτάμου, η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα χαμηλότερα. Σήμερα και αύριο πάντως, τα φαινόμενα σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα είναι ήπια. «Έχει αλλάξει ο τρόπος που επηρεάζεται η Κρήτη. Ενώ μέχρι τώρα είχαμε εισβολές από τα δυτικά, τώρα έχουμε ψυχρές εισβολές από τα βόρεια που τροφοδοτούν το νησί με βροχές, βοριάδες, ισχυρούς ανέμους ως καταβάτες στα νότια» παρατήρησε ο κ. Λέκκας ο οποίος μάλιστα είπε πως «αυτή η εισβολή δεν έχει μεγάλη δυναμική».

Από το Σάββατο όμως αναμένεται περεταίρω επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα που θα ξεκινήσει από τα βόρεια και θα επεκταθεί. Τα φαινόμενα θα είναι ίδια ενώ κύριο χαρακτηριστικό της νέας ψυχρής εισβολής θα είναι το αποτύπωμα πια των χιονοπτώσεων. Πρακτικά, τα χιόνια δεν θα περιοριστούν σε υψόμετρα άνω των χιλίων μέτρων ενώ στις περιοχές της Κρήτης που παραδοσιακά ντύνονται στα λευκά, φαίνεται πως αυτή τη φορά θα «το στρώσει».

Στο μεταξύ, θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν μέχρι χθες σταδιακά εξασθενούν. Στο βόρειο Κρητικό πέλαγος έπνεαν χθες βοριάδες 6 έως 7 Μποφόρ, ενώ στο νότιο κρητικό η ένταση των ανέμων έφτανε τα 8 Μποφόρ. Αποκλεισμένη για μέρες ήταν η ακριτική Γαύδος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεπαν στο πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο, με τις ανάγκες των κατοίκων για τροφοδοσία να είναι αυξημένες. Χθες, το Ε/Γ Ο/Γ Δασκαλογιάννης απέπλευσε από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων για το νησί ενώ κανονικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν και τα επόμενα έκτακτα δρομολόγια από Παλαιόχωρα σήμερα, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο σήμερα Πέμπτη, αναμένονται έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναμένονται σήμερα στο Αρκαλοχώρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Άστατος αναμένεται ο καιρός και στην Αγία Βαρβάρα με έντονες νεφώσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Νεφελώδης αναμένεται ο ουρανός σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα στο Ρέθυμνο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν και στο Σπήλι Ρεθύμνου, με διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα Χανιά, καθώς αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αρκετά βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός και στα Φαλάσαρνα Χανίων, με λίγες νεφώσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου αναμένονται έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αραιές νεφώσεις αναμένονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στη Σητεία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το meteo.gr.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην ανατολική και τη νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 9 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με λίγες βροχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, για σήμερα, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων και πιο συγκριμένα λόγω ισχυρών βορείων ανέμων 5 έως 7 Μποφόρ που θα πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας, πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

  • Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωστοποιείται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News