Μετάλλαξη «Όμικρον»: Δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο

Κρήτη
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Δέκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών της Αττικής και της Κρήτης βρίσκονται τα «ύποπτα» κρούσματα της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, πρόκειται για τουλάχιστον δέκα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, τα οποία διερευνώνται στην Κρήτη και στην Αττική. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τα εν λόγω κρούσματα αναμένεται να ενταχθούν στην αυριανή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Από επτά αρχικώς υπο διερέυνηση κρούσματα που ελέγχθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 15 Δεκεμβριου, τα πέντε είναι της μετάλλαξης Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα της νέας παραλλαγής, τα τέσσερα εκ των οποίων αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, ενώ το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη. Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, πλήρως εμβολιασμένους που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα με διάρκεια λίγων ημερών. Η διάγνωσή τους έγινε στις Περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου. Τα 4 από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε στα Χανιά, μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας. Τα δυο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής αφορούν σε δυο γυναίκες απο την Σητεία, οι οποίες επιστρέφοντας από ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Γαλλία παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα. 

Οι δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε γονιδιωματικό έλεγχο, ο οποίος, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το πρωί, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Η κινητοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και του ΕΟΔΥ ήταν άμεση και η ιχνηλάτηση των επαφών τους φαίνεται να ολοκληρώνεται επιτυχώς. Οι δύο γυναίκες τέθηκαν σε καραντίνα και αναρρώνουν στις οικίες τους.

Υπάρχει μια σχετική ανησυχία για τον εντοπισμό της παραλλαγής, ωστόσο από την ΥΠΕ Κρήτης επισημένεται ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται  με επάρκεια και τήρηση όλως των πρωτοκόλλων όπως ορίζεται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Με βάση αυτά που έγιναν γνωστά, όλοι οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης. Δεύτερον, ακόμη και αν είναι η νόσηση λόγω Όμικρον ηπιότερη εκείνης που προκαλεί η Δέλτα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας» επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Καμπανάκι» ECDC για Όμικρον

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον», τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News