Εκτόξευση στην οικοδομική δραστηριότητα - Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια στην Κρήτη

Κρήτη
Εκτόξευση στην οικοδομική δραστηριότητα - Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή οδηγία που «ανατρέπει» τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων - Οι προτιμήσεις των αγοραστών και οι πιο δημοφιλείς επενδυτικά περιοχές του Ηρακλείου

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο του 2021 στην χώρα, η οποία φτάνει στο 95.5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα εκδόθηκαν 1.973 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 709,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.963,9 χιλιάδες m3 όγκου.

Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 82,2% στην επιφάνεια και κατά 95,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Το πρώτο 9μηνο του 2021, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 26,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 59,2% στην επιφάνεια και κατά 52,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, «στην Κρήτη καταγράφεται αντίστοιχη και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο οικοδομικών αδειών, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Ο όγκος και η επιφάνεια των οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση λόγω της τάσης που καταγράφεται στο νησί για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν διαμορφώθηκαν θετικές προοπτικές για τον κλάδο».

Ως ανασταλτικός παράγοντας, παρά την αύξηση των αδειών, λειτουργεί η «εκτίναξη» των τιμών στα οικοδομικά υλικά που «φτάνει έως και το 30%», τονίζει ο κ. Αράπογλου. Παράλληλα, «καταγράφεται έλλειψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς μετά την δυσχέρεια που βίωσε ο κλάδος στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στην συνέχεια με την πανδημία, αρκετοί τεχνίτες στράφηκαν σε άλλες εργασίες  προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην ή έφυγαν στο εξωτερικό».

Αυξημένα τα ενοίκια στην Κρήτη – «Στροφή» στην αγορά ακινήτων

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

Ταυτόχρονα, αυξημένα είναι και τα ενοίκια στο νησί της Κρήτης. «Λόγω της πανδημίας το 2020, αρκετοί απέσυραν τα ακίνητα τους από την βραχυχρόνια μίσθωση λόγω έλλειψης ζήτησης. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως, όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού, αρκετοί αποφάσισαν να επαναφέρουν τα ακίνητα τους από την μακροχρόνια στην βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός αυτό, σε σχέση με την απουσία επαρκών ακινήτων λόγω του φρένου που είχε μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων», επεσήμανε ο κ. Αράπογλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αρκετοί είναι αυτοί που, λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια, επιλέγουν να στραφούν στην λύση του δανείου με μειωμένα επιτόκια και να στραφούν είτε στην αγορά ακινήτου είτε οικοπέδου».

Διαβάστε ακόμη

⇒Ηράκλειο: Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία

Οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα, λόγω χαμηλότερου κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία «ανατρέπει» τα δεδομένα

«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία».

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη.

Αντιδράσεις για την Ευρωπαϊκή οδηγία

«Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων με το πιστόλι στον κρόταφο, πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που δημοσιεύθηκε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε μάλιστα, σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι «η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση».

Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.

«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ακινήτων καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο neakriti.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.

«Βλέπουν δηλαδή την αγορά ακινήτων στην περιοχή ως επένδυση για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις για τουριστική αξιοποίηση».

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης στις περιοχές του Ηρακλείου:

ΠεριοχήΤιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
  
Ηράκλειο – Πατέλεςαπό 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσόςαπό 900 έως 1.400
Καλλιθέααπό 600 έως 1.200
Γάζιαπό 750 έως 1.550
Κρουσώναςαπό 650 έως 950
Τύλισοςαπό 600 έως 750
Μοίρεςαπό 650 έως 1.050
Τυμπάκιαπό 650 έως 1.300
Γούβεςαπό 650 έως 1.300
Μάλιααπό 600 έως 1.600
Χερσόνησοςαπό 600 έως 2.000

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

Τράπεζα της Ελλάδας: Αυξήθηκαν τιμές και ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2021                                                                                                                                                                                      

Παράλληλα, αύξηση 1,4% κατέγραψαν οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων υψηλών προδιαγραφών) στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα ενοίκια τους στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2021 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 1,4% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,2% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,9% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 1,2%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 2,3%, για τη Θεσσαλονίκη -0,2% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 0,2%.

Το α΄ εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2020 τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα των γραφείων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%.

Οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,1% στην χώρα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η αύξηση ήταν 0,7% και 0,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2020 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 2,5% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 2,2% για την Αθήνα, 5,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,0% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2020 τα μισθώματα καταστημάτων μειώθηκαν κατά 0,9%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2020 τα μισθώματα των καταστημάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 0,6%.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News