Η ρύπανση πνίγει και το φράγμα του Ινίου - Συνεχίζονται οι έρευνες για τη μόλυνση στον Αποσελέμη

Κρήτη
Η ρύπανση πνίγει και το φράγμα του Ινίου - Συνεχίζονται οι έρευνες για τη μόλυνση στον Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο των αρχων μπαίνει και τρίτη περίπτωση μόλυνσης στο Πέραμα Μυλοποτάμου, μετά από καταγγελίες κατοίκων

Απανωτά είναι τα χτυπήματα στο περιβάλλον από ασυνείδητους, καθώς μετά από την μόλυνση στις εκβολές ποταμού Αποσελέμη στην Ανάληψη Χερσονήσου, δημότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα οικολογική καταστροφή, αυτή τη φορά στο φράγμα Ινίου.

Κάτοικοι εκτιμούν ότι η μόλυνση οφείλεται σε κατσίγαρο, προχωρώντας σε σχετική καταγγελία στις αρμόδιες αρχές κι επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες εικόνες υποβάθμισης του περιβάλλοντος σημειώθηκαν πριν από περίπου έξι χρόνια. Την ίδια στιγμή για περιβαλλοντικό έγκλημα κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία. Όπως υποστηρίζουν το φαινόμενο της μόλυνσης στο μικρό φράγμα Ινίου επαναλαμβάνεται, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουν αντίστοιχες εικόνες μόλυνσης.

Στελέχη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έλαβαν δείγματα νερού, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης, ενώ την ίδια ώρα διερευνάται και μια ακόμη καταγγελία μόλυνσης στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Σημειώνεται ότι για τις πρόσφατες εικόνες στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της μόλυνσης από κατσίγαρο, ενώ στο μικροσκόπιο των αρμοδίων έχει μπει κι ένας αγωγός που καταλήγει στο ρέμα.

«Θα μπορούσε να είναι απόρριψη μπαζών ή άλλη πηγή ρύπανσης. Θα βρούμε τα αίτια και τον δράστη», τόνισε στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης και πρόσθεσε: «Θα απευθυνθώ στον καθένα ξεχωριστά, ο οποίος προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, με αυτό τον τρόπο καταστρέφει το περιβάλλον που ζει και ο ίδιος. Καταστρέφοντας το περιβάλλον καταστρέφουμε και τον εαυτό μας».

Και σήμερα, Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη, στην παραλία της Ανάληψης Χερσονήσου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται και πάλι στο σημείο, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και ένας αγωγός ο οποίος καταλήγει στο ρέμα. Τόσο τα νεκρά ψάρια όσο και το νεκρό όρνιο δεν φαίνεται να σχετίζονται με την μόλυνση, γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Εντωμεταξύ, την ύπαρξη αποβλήτων από ελαιουργείο σε παραπόταμο του Γεροπόταμου, διαπίστωσε η αρμόδια διεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε ένα ελαιουργείο έξω από τον οικισμό το οποίο διοχέτευε τα νερά πλύσης των μηχανημάτων του στο ποτάμι.

Τα πρόστιμα

«Κάνω σχετική έκκληση. Υπάρχουν τρόποι οικολογικής διαχείρισης του κατσίγαρου. Δεν υπάρχει λόγος να τα ξεφορτώνουν στα ρέματα. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους στα ελαιουργεία. Στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε πρόστιμα, αλλά να προλάβουμε», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε ελαιουργεία, επιχειρηματίες και ιδιώτες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το 2021 ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου διερευνά το φαινόμενο, μετά από ενημέρωσή της σήμερα και καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, για εκτεταμένη ρύπανση του νερού του φράγματος Ινίου με από-βλητα ελαιουργείου.

Σήμερα, κλιμάκιο της Υπηρεσίας, αμέσως μετά την ενημέρωση, μετέβη επιτόπου στην περιοχή του φράγματος όπου έλαβε δείγματα υγρού προς ανάλυση και παράλληλα είχε ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ινίου, Γιάννη Ρολάκη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Ινίου Νεκτάριο Κοκολάκη.

«Αμέσως μετά την ενημέρωσή μας σήμερα και την καταγγελία στην Αστυνομία, σε επικοινωνία και με τον συνάδελφο Νίκο Ξυλούρη, υπήρξε ενεργοποίηση της Υπηρεσίας για την διερεύνηση του φαινομένου», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. Όπως πρόσθεσε, το κλιμάκιο έλαβε δείγματα από την περιοχή, συνομίλησε με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, τον πρόεδρο της Κοινότητας, αλλά και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ που έκανε την καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο κ. Συριγωνάκης τόνισε πως «σήμερα η Υπηρεσία μας θα μεταβεί εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή για αυτοψία, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες και οι συνθήκες της ρύπανσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News