Κρήτη

Παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων - Θα ζήσουμε ένα νέο 2008;

Οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων έχουν ξαναπαρατηρηθεί το 2008 - Τι συνέβη τότε

Του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην ανοησία της Δύσης και της ΕΕ η οποία οδηγεί σε οικονομική τραγωδία όσο και σε κρίση επισιτισμού. Όπως αναφέρθηκε, τον Φεβρουάριο του 2020 είχε εκτιμηθεί ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως ραγδαία. Η εκτίμηση εκείνη, για όσους το γνωρίζουν, είχε γίνει με δραματικό τρόπο: «Το φώσφορο και τα μάτια μας: χωρίς σπάνιες γαίες ζούμε. Χωρίς φώσφορο όμως, όχι...Τί έρχεται τους επόμενους μήνες αρχής γενομένης από Μάρτιο (Σ.Σ. του 2020); Παγκόσμια αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα - διατροφή...είμαστε στην αρχή ακόμη του φαινομένου».

Η εκτίμηση εκείνη, θα υποστήριζαν ορισμένοι, ίσως θεωρούνταν παρακινδυνευμένη καθώς στηρίχθηκε κυρίως σε έναν και μόνο «δείκτη» και στην επιστημονική διαίσθηση. Ο «δείκτης» ήταν ο έλεγχος που ασκεί η Κίνα (μαζί με το Μαρόκο) στα παγκόσμια κοιτάσματα φωσφόρου. Η διαίσθηση προήλθε από την παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού επιστημονικών μελετών/συγγραμάτων (papers) στον τομέα της αξιοποίησης των σπάνιων γαιών (για χρήση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προερχόμενες από φωσφορικά κοιτάσματα. Ο προβληματισμός που είχε θέσει διαισθητικά ο γράφων, ήταν «με ποια λιπάσματα θα καλλιεργηθούν τεράστιες εκτάσεις γης παγκοσμίως, ώστε να εξασφαλισθούν τρόφιμα και ζωοτροφές, εάν ο φώσφορος χρησιμοποιείται για άλλη χρήση και όχι για λιπάσματα»;

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε όλοι πλέον, η προαναφερόμενη εκτίμηση κινδύνου τελικώς δεν έπεσε έξω. Δυστυχώς, τα πράγματα ίσως είναι ακόμη πιο δύσκολα εάν παρατηρήσει κανείς τα σημερινά επίπεδα τιμών των λιπασμάτων. Ειδικότερα στους Έλληνες θα ξυπνήσουν ίσως οι μνήμες της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία μπήκαμε το 2011. Οι αγρότες ίσως το γνωρίζουν ήδη καθώς το κόστος των λιπασμάτων, μαζί με το ενεργειακό κόστος, αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης μεταξύ τους. Οι μόνοι οι οποίοι δεν τα βλέπουν, είναι οι γραφειοκράτες-«αναλυτές» των Βρυξελλών, των οποίων οι «αναλύσεις» απέτυχαν παταγωδώς όταν τον Φεβρουάριο του 2021(!) προέβλεπαν πτώση στις τιμές των υδρογονανθράκων. Δυστυχώς, οι αναλύσεις των Βρυξελλών έχουν απωλέσει πλήρως την αξιοπιστία τους.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων έχουν ξαναπαρατηρηθεί το 2008. Σήμερα ζούμε τα ίδια.

Τί συνέβη το 2008;

Κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Απρίλιο του 2008, οι τιμές του αζώτου είχαν αυξηθεί 32%, οι τιμές των φωσφορικών αλάτων είχαν αυξηθεί 93% και οι τιμές της ποτάσας αυξήθηκαν 100%. (Εικόνες 1, 2, 3).

Εικόνα 1. Τιμές νιτρικών λιπασμάτων (σύγκριση τιμών 2008-σήμερα)

Εικόνα 2. Τιμές φωσφορικών λιπασμάτων και ουρίας (σύγκριση τιμών 2008-σήμερα)