Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αθρόα η συμμετοχή της Κρήτης στον β' εκλογικό γύρο

Κρήτη
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αθρόα η συμμετοχή της Κρήτης στον β' εκλογικό γύρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επίπεδο Κρήτης, η β’ Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ σφραγίστηκε από μεγάλη προσέλευση και γρήγορες διαδικασίες, αν και δεν έλειψαν επιμέρους μικροπροβλήματα και εντάσεις

Αθρόα συμμετοχή (για τα δεδομένα επαναληπτικού εκλογικού γύρου), γρήγορες διαδικασίες ψηφοφορίας, χωρίς ουρές και ιδιαίτερες καθυστερήσεις, αλλά και ορισμένα επιμέρους παρατράγουδα και μικρο-εντάσεις σε κατά τόπους εκλογικά τμήματα, όπου πολίτες δεν εντοπίζονταν στο μητρώο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη Κυριακή για να μπορέσουν να ψηφίσουν και χθες Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, σφράγισαν τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Κρήτη.

Η προσέλευση, δεδομένου αφενός ότι ήταν επαναληπτικές εκλογές και αφετέρου ότι οι καιρικές συνθήκες δε στάθηκαν «σύμμαχος», κρίθηκε ικανοποιητική από πλευράς του τοπικού κόμματος, ενώ η όλη διαδικασία στα 46 εκλογικά κέντρα του νομού Ηρακλείου και στα 89 συνολικά εκλογικά κέντρα της Κρήτης εξελίχθηκε πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Σε αυτό διαδραμάτισε βεβαίως σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι αυτή τη φορά δε χρειάζονταν οι ψηφοφόροι να συμπληρώσουν αιτήσεις, να γραφτούν, να καταβάλλουν το αντίτιμο ύψους των 3 ευρώ κ.λπ.

Στον νομό Ηρακλείου, οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, όπως σε όλη τη χώρα, ενώ η προσέλευση ξεκίνησε σε πιο χαμηλές στροφές κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τις 10 και μετά, ωστόσο, άρχισε να αυξάνεται άρδην η προσέλευση στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων και στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Παρά τα προβλήματα, τις αντίξοες συνθήκες και τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, πολύς κόσμος, τόσο μεγαλύτεροι σε ηλικία όσο και πιο νέοι, έσπευσε στην κάλπη στο δημοτικό σχολείο για να ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία κύλησε ομαλά και γρήγορα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έλειψαν κατά τόπους προβλήματα και παρατράγουδα.

Ένα βασικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολίτες να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα αλλά να μην αναγνωρίζονται από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι είχαν ψηφίσει στον α' γύρο και άρα να μην αναγνωρίζονται ότι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή ξεπεράστηκε. Σε άλλες όμως όχι, με αποτέλεσμα κάποιοι πολίτες να αναγκαστούν να αποχωρήσουν άπραγοι από τα εκλογικά κέντρα και να δημιουργηθούν μικρο-εντάσεις.

Χανιά

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής στα Χανιά, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Στα είκοσι εκλογικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας η ψηφοφορία εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ αντίστοιχα κύλησε η εσωκομματική διαδικασία και στα δέκα εκλογικά τμήματα του Ρεθύμνου, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 60% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή.

«Η κακοκαιρία δεν εμπόδισε τον κόσμο να συμμετάσχει. Αντίθετα παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση», δήλωσε η γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά κ. Χρύσα Μακράκη-Χαριτάκη. Από το 1ο Εκλογικό Τμήμα του δήμου Χανίων, ο κ. Γιάννης Κανδαράκης, πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, είπε ότι «όλα κύλησαν ομαλά, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη, και ως τις πρώτες απογευματινές ώρες είχαμε ήδη ξεπεράσει το ποσοστό που είχαμε την περασμένη Κυριακή». 

Συνολικά το ποσοστό συμμετοχής, αν και μειωμένο σε σχέση με αυτό της πρώτης Κυριακής, χαρακτηρίστηκε από τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ ως εξαιρετικά καλό. Ο κ. Γιάννης Νικηφοράκης, εκπρόσωπος της Εκλογικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, εκτίμησε από νωρίς ότι το τελικό ποσοστό συμμετοχής θα διαμορφωθεί κοντά στο 80% και τόνισε: «Μια νέα σελίδα ανοίγεται για την παράταξη, με έναν αέρα ανανέωσης, με έναν αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον τόπο».

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη χθεσινή επαναληπτική διαδικασία είχαν δοθεί από την αρμόδια επιτροπή από τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο υπήρξαν εκλογικά τμήματα στα Χανιά, στα οποία έσπευσαν να ψηφίσουν φίλοι του ΚΙΝΑΛ που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα, δεδομένου ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Ρέθυμνο

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία και στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή στα δέκα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν κάλπες να ξεπερνά το 60% του πρώτου γύρου. Όπως ανέφερε στη «ΝΚ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Σαρρής, «όπως αναμενόταν, οι φίλοι και τα μέλη της δημοκρατικής παράταξης έδωσαν το “παρών” στην εσωκομματική διαδικασία, η οποία στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό απρόοπτο».

Ιεράπετρα

Με ελαφρώς μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Ιεράπετρα.

Τα τοπικά επιτελεία των δύο μονομάχων, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονταν έξω από το εκλογικό κέντρο στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας και προσπαθούσαν να επηρεάσουν όσο πιο πολλούς από τους προσερχόμενους να ψηφίσουν.

Μέχρι τις 2:30 μ.μ. και μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα των εφορευτικών επιτροπών, η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε με μια σταθερή ροή μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ, κάθε ηλικίας.

Μέχρι τις 2:30 μ.μ. είχαν ψηφίσει 504 άντρες και γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει 532 από τους 999 που τελικά ψήφισαν στις τρεις κάλπες της Ιεράπετρας.

Η προσέλευση μέχρι το μεσημέρι παρουσίαζε στην Ιεράπετρα μια μικρή μείωση κατά 6% περίπου.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News