Νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ: Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη

Κρήτη
Νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ: Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα πιο σαρωτική η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη - 75,74% στη μεγαλόνησο και 67,90% στην επικράτεια

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μετά την καθαρή νίκη που πέτυχε χθες Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, έγινε νέος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής και ο 6ος κατά σειρά πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το ισχυρό προβάδισμα που είχε ως παρακαταθήκη από την α' Κυριακή, αλλά και η αλίευση ψήφων από τους ψηφοφόρους των άλλων 4 υποψηφίων του α' γύρου, πρωτίστως από τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου, που στήριξε επίσημα τον ευρωβουλευτή, αποδείχτηκε ικανή συνθήκη ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και να πετύχει μια άνετη επικράτηση. Στο 95,37% της ενσωμάτωσης χθες το βράδυ, η διαφορά είχε διαμορφωθεί στο 67,90% (132.706 ψήφοι) υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, έναντι 32,1% (62.748 ψήφους) του Γιώργου Παπανδρέου.

Συντριπτική υπεροχή στην Κρήτη

Ακόμα πιο συντριπτική ήταν η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ στην Κρήτη, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στο 71,30% της ενσωμάτωσης ο ίδιος συγκέντρωνε το 75,74% των ψήφων των Κρητικών ψηφοφόρων στη χθεσινή κάλπη, έναντι ποσοστού 24,26% του Γιώργου Παπανδρέου.

Στον νομό Ηρακλείου ψήφισαν συνολικά 14.150 ψηφοφόροι έναντι 18.600 την α’ Κυριακή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταγράφει ηχηρή επικράτηση, με ένα ποσοστό άνω του 72%.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. επικράτησε του αντιπάλου του σε όλα τα εκλογικά τμήματα, με εξαίρεση το Καστέλι Πεδιάδος, όπου νικητής στην κάλπη αναδείχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμη 

⇒ Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρώτη δήλωση ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (βίντεο)

Η Νομαρχιακή Επιτροπή συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας σχετικά: «Σήμερα έλαβε την εντολή να δώσει μάχες για την παράταξη με ενότητα, αυτονομία και ανανέωση, συνεχίζοντας την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, Εφορευτικές Επιτροπές και υπεύθυνους Εκλογικών Κέντρων που εμπλάκηκαν στην ανοικτή σε όλους τους πολίτες εσωκομματική διαδικασία των εκλογών.

Μετά από ένα εξαιρετικό αγώνα όλων των υποψηφίων πάνω σε θέσεις, απόψεις και προτάσεις, η Δημοκρατική Παράταξη βγαίνει κερδισμένη, δυνατή και ενωμένη».

Στον νομό Λασιθίου ψήφισαν συνολικά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 2.363 ψηφοφόροι, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικρατεί με ένα ποσοστό περί το 79%, λαμβάνοντας συνολικά 1.833 ψήφους, έναντι 520 του Γιώργου Παπανδρέου. Η μεγαλύτερη «ψαλίδα» καταγράφηκε στο Οροπέδιο, κάτι αναμενόμενο βεβαίως, λόγω του ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. έλκει από εκεί την καταγωγή του.

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και στον νομό Χανίων. Συνολικά ψήφισαν 3.531 ψηφοφόροι, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. έλαβε 2.833 (ποσοστό 80,2%), έναντι 668 ψήφων (ποσοστού 18,91%) του Γιώργου Παπανδρέου.

Καθαρή ήταν και στον νομό Ρεθύμνου η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε σύνολο 3.233 ψήφων, ο ίδιος έλαβε 2.679, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 535 ψήφους.

Ικανοποίηση για τη χθεσινή συμμετοχή

Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την οργάνωση στα επιμέρους τμήματα και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που καταγράφηκε ρεκόρ για δεύτερο γύρο, εάν συγκριθεί με την ανάλογη εσωκομματική διαδικασία του 2017.

Το 2017 είχαν ψηφίσει 212.000 ψηφοφόροι στον α' γύρο και 170.000 στον β' γύρο. Χθες ψήφισαν 206.196 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό, ενώ κατά την α' Κυριακή είχαν ψηφίσει 270.000.

Διαβάστε επίσης 

⇒ Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Αν το δει κανείς αναλογικά, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στον β' γύρο προσήλθε και ψήφισε το 76% όσων είχαν προσέλθει για να ψηφίσουν κατά τον α' εκλογικό γύρο, ενώ στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές τη β' Κυριακή είχε ψηφίσει το 73% των ψηφοφόρων της α' Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 3 εκλογικά κέντρα ακυρώθηκε η κάλπη: 1. Αγχίαλος (Βόλος), 2. Ερέτρια και 3. Ορχομενός. Μάλιστα στον Ορχομενό σημειώθηκαν εντάσεις και επεισόδια.

Οι πρώτες δηλώσεις

Το μήνυμα του νέου προέδρου

Εν μέσω χειροκροτημάτων, επιφωνημάτων και πανηγυρισμών, βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, στη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα, που έγιναν η ψυχή της παράταξης», ανέφερε στο μήνυμά του ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και τόνισε: «Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό».

Γιώργος Παπανδρέου

«Μήνυμα ευθύνης για όλους μας»

«Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και σήμερα, είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών και των φίλων, των δημοκρατικών πολιτών».

«Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία». Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αξίες και τις ιδέες μου, για να κάνουμε την παράταξη μεγάλη, Κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα».

«Ήταν ένας ωραίος αγώνας», κατέληξε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε λίγο μετά τις 8:30 μ.μ. στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί. «Κάναμε έναν καλό αγώνα», του είπε. «Με ενότητα θα μεγαλώσουμε το κόμμα και την παράταξη. Πρόεδρε, θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει», φέρεται να απάντησε στον Γ. Παπανδρέου ο νικητής των εκλογών.

Οι πρώτες ευχές

Αντιδράσεις και συγχαρητήρια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του ζήτησε να έχουν μια συνάντηση συντόμως.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του και να του ευχηθεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ», δήλωσε.

Ο Παύλος Χρηστίδης επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε: «Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει το “τιμόνι” της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η λαϊκή απαίτηση για μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική και συνάμα ενθουσιώδης».

«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χάρης Καστανίδης.

«Η Φώφη Γεννηματά μάς άφησε μία σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και μαζί με αυτή μία εντολή. Να ενώσουμε, και με τη δική της προοδευτική ταυτότητα, να κάνουμε την παράταξη ξανά πρωταγωνιστή. Την τιμούμε και θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλης Χριστουδουλάκης.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News