Κρήτη

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έχουν ψηφίσει πάνω από 200.000 πολίτες - Ομαλά η εκλογική διαδικασία στην Κρήτη

Μέχρι το μεσημέρι, της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου οι ψηφοφόροι, είχαν ξεπεράσει τις 155.000, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 5 το απόγευμα, η διαδικασία θα παρουσιάσει μια σχετική πτώση και από το απόγευμα έως τις 7 που θα κλείσουν οι κάλπες θα ανέβουν οι συμμετοχές.

Νέο πρόεδρο εκλέγει σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το ΚΙΝΑΛ. με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι αυτοί που θα αναμετρηθούν στο Β’ γύρο των εκλογών του κόμματος.

Ήδη μέχρι το μεσημέρι στις 3, είχαν ξεπεράσει τις 155.000. Εκτιμάται, ότι έως τις 5 η διαδικασία θα παρουσιάσει μια σχετική πτώση και από το απόγευμα έως τις 7 που θα κλείσουν οι κάλπες θα ανέβουν οι συμμετοχές.

Ικανοποιητική είναι ως αργά το απόγευμα, ήταν η συμμετοχή των φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής στα Χανιά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Στα είκοσι εκλογικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα ενώ αντίστοιχα κυλά η εσωκομματική διαδικασία και στα δέκα εκλογικά τμήματα του Ρεθύμνου όπου η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 60% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. 

Οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα της Δυτικής Κρήτης άνοιξαν κανονικά στις επτά το πρωί και η ψηφοφορία εξελίσσεται χωρίς απρόοπτα.  Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κανδαράκη Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής του 1ου Εκλογικού Τμήματος Χανίων «η διαδικασία εξελίσσεται ομαλότατα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι αθρόα, έχουμε ξεπεράσει αυτή την ώρα το ποσοστό που είχαμε την περασμένη Κυριακή». 

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Νικηφοράκης Πρόεδρος της Εκλογικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά εξέφρασε την πεποίθηση του «το ποσοστό συμμετοχής να φτάσει το 80 -90%. Μια νέα σελίδα για την παράταξη με ένα αέρα ανανέωσης, με ένα αέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για τον τόπο». 

Το ποσοστό συμμετοχής αν και μειωμένο σε σχέση με αυτό της πρώτης Κυριακής, θεωρήθηκε από τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Διευκρινίσεις αναφορικά με τη σημερινή επαναληπτική διαδικασία είχαν δοθεί από την αρμόδια επιτροπή από τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο υπήρξαν εκλογικά τμήματα στα οποία έσπευσαν να ψηφίσουν φίλοι του ΚΙΝΑΛ που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. 

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία και στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή στα δέκα εκλογικά τμήματα που στήθηκαν κάλπες να ξεπερνά το 60% του πρώτου γύρου. 

Ιεράπετρα: Ελαφρώς μικρότερη η συμμετοχή

Με ελαφρώς μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή, συνεχίζεται ο δεύτερος γύρος της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Τα τοπικά  επιτελεία των δύο μονομάχων, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου, βρίσκονται έξω από το εκλογικό κέντρο στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας και προσπαθούν να επηρεάσουν όσο πιο πολλούς από τους προσερχόμενους να ψηφίσουν.

Μέχρι τις 14:30 μ.μ. και μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα των εφορευτικών επιτροπών η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε με μια σταθερή ροή μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ, κάθε ηλικίας.

Μέχρι τις 14:30 μ.μ. Είχαν ψηφίσει 504 άντρες και γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει 532 από τους 999 που τελικά ψήφισαν στις 3 κάλπες της Ιεράπετρας.

Η προσέλευση μέχρι το μεσημέρι παρουσίαζε στην Ιεράπετρα μια μικρή μείωση κατά 6% περίπου.

Η κάλπη θα κλείσει στις 19:00, αν όμως υπάρχει προσέλευση κόσμου θα δοθεί μικρή παράταση. Τα αποτελέσματα αναμένονται μια ώρα περίπου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Από τις 7 το πρωί οι κάλπες άνοιξαν και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα την προηγούμενη Κυριακή. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός αν δοθεί κάποια παράταση όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλα έδειχναν ότι η διαδικασία θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς οι ψηφοφόροι και δεν θα χρειάστηκε να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε θα χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου τα τρία ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής θα είναι μόνο δύο.

«Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας κα πολιτικής προοπτικής και εγώ δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη» τόνισε από την Κοζάνη, δύο ημέρες πριν από τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο απηύθυνε κα ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, τονίζοντας πως θα αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης «για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

→Διαβάστε ακόμη Εκλογές- ΚΙΝΑΛ: Πώς θα ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι - Τα εκλογικά κέντρα στο νησί

Η εκλογική διαδικασία

Οδηγίες για την σημερινή επαναληπτική εκλογική διαδικασία εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Όπως αναφέρεται, στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό. Παράλληλα, ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5ης/12/21 και, όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και, αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί, θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 210/36.65.040, για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησής του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών, είναι αδύνατη η διαπίστευσή του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων, το εκλογικό τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν τη διαλογή των ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη. Συνιστάται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων, ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης αποτελεσμάτων εκλογικού τμήματος. Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί τους έχουν προωθηθεί ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία Ο.Τ.S. από Παρασκευή 10/12, καθώς και με SMS υπενθύμισης σήμερα Σάββατο.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο μέχρι σήμερα Σάββατο το μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε SMS, να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210/36.65.510, 210/36.65.509 και 210/36.65.638, για να τους χορηγηθούν οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.

Ψήφισαν Ανδρουλάκης - Παπανδρέου

Ειδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε στις10:45 στο εκλογικό τμήμα που θα λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια