Κρήτη

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η καθοριστική μάχη Ανδρουλάκη - Παπανδρέου για την ανάδειξη προέδρου – Ξεκίνησε η ψηφοφορία

Νέο πρόεδρο εκλέγει σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το ΚΙΝΑΛ. με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι αυτοί που θα αναμετρηθούν στο Β’ γύρο των εκλογών του κόμματος

Νέο πρόεδρο εκλέγει σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το ΚΙΝΑΛ. με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι αυτοί που θα αναμετρηθούν στο Β’ γύρο των εκλογών του κόμματος.

Από τις 7 το πρωί οι κάλπες άνοιξαν και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα την προηγούμενη Κυριακή. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός αν δοθεί κάποια παράταση όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλα δείχνουν πάντως ότι η διαδικασία θα έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς οι ψηφοφόροι και δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε θα χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου τα τρία ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής θα είναι μόνο δύο.

«Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας κα πολιτικής προοπτικής και εγώ δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη» τόνισε από την Κοζάνη, δύο ημέρες πριν από τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο απηύθυνε κα ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, τονίζοντας πως θα αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης «για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

→Διαβάστε ακόμη Εκλογές- ΚΙΝΑΛ: Πώς θα ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι - Τα εκλογικά κέντρα στο νησί

Η εκλογική διαδικασία

Οδηγίες για την σημερινή επαναληπτική εκλογική διαδικασία εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Όπως αναφέρεται, στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό. Παράλληλα, ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5ης/12/21 και, όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο τον φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και, αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί, θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 210/36.65.040, για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησής του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών, είναι αδύνατη η διαπίστευσή του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων, το εκλογικό τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν τη διαλογή των ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη. Συνιστάται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων, ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης αποτελεσμάτων εκλογικού τμήματος. Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί τους έχουν προωθηθεί ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία Ο.Τ.S. από Παρασκευή 10/12, καθώς και με SMS υπενθύμισης σήμερα Σάββατο.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο μέχρι σήμερα Σάββατο το μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε SMS, να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210/36.65.510, 210/36.65.509 και 210/36.65.638, για να τους χορηγηθούν οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα.

Πού θα ψηφίσουν Ανδρουλάκης και Παπανδρέου

Eιδικότερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 11 το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσέλθει στις 10:45 στο εκλογικό τμήμα που θα λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια