Σπ. Λιβανός: Βασικός μας στόχος είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής

Κρήτη
Σπ. Λιβανός: Βασικός μας στόχος είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλός ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλός ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει «να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας, να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά της, να γίνει επένδυση στις παραγωγικές της δυνάμεις και να προβληθούν και προωθηθούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ο πρωτογενής τομέας είναι υποτιμημένος, παρά τις σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που έχει. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε. Να αναδείξουμε τις σημαντικές δυνατότητές του. Για την κυβέρνησή μας, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα η στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενή μας τομέα, προκειμένου να καταστεί βασικός μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Βασικός μας στόχος είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο, ώστε να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με την αγροτική παραγωγή και ταυτόχρονα να αναπτύξουν οι τράπεζες πιο «φιλικές» πολιτικές δανείων προς τους αγρότες μας. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Λιβανός, «δημιουργήσαμε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου το ΥΠΑΑΤ έχει βάλει εγγύηση 80 εκ. €. Εκατοντάδες αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση συνολικά 480 εκ. ευρώ, με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, χαμηλότερα επιτόκια και χαμηλότερα έξοδα συναλλαγής.

Επίσης, δημιουργήσαμε το Ταμείο Μικροπιστώσεων για χορήγηση δανείων έως 25.000, για έκτακτες ανάγκες παραγωγής και εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, δουλεύουμε στην κατεύθυνση αναζήτησης επενδυτών από άλλους τομείς της οικονομίας, για να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση.

Δίνουμε συνεχώς νέα κίνητρα για να ωθήσουμε τους αγρότες μας να μπουν σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, γιατί μέσα από τα συλλογικά σχήματα μειώνεται το κόστος παραγωγής και παράλληλα αυξάνεται ο όγκος των παραγόμενων προϊόντων.

Εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους αγρότες που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (και για νέους αγρότες).

Μειώσαμε τη φορολογία στο 10% των κερδών των συλλογικών σχημάτων.

Στηρίζουμε τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

ΕΘΕΑΣ - ενοποίηση συνεταιριστικού κινήματος μετά από πέντε χρόνια, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, παρέχουμε κίνητρα για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Για την ενίσχυση της μεταποίησης, χρησιμοποιούμε ΠΑΑ, Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης για να επενδύσουμε σε μονάδες μεταποίησης που θα φέρουν προστιθέμενη αξία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News