Κρήτη: «Καμπανάκι» κινδύνου από τις αυξητικές τάσεις της πανδημίας - Σε επαγρύπνηση οι ειδικοί (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Καμπανάκι» κινδύνου από τις αυξητικές τάσεις της πανδημίας - Σε επαγρύπνηση οι ειδικοί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό έλεγχο αλλά με αυξητική τάση είναι η εικόνα των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης
  • Σε επαγρύπνηση οι ειδικοί για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας στο νησί
  • SOS για τις 500 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν στο κρητικό ΕΣΥ στα τέλη του χρόνου
  • Χορηγήθηκαν τα πρώτα μονωκλονικά αντισώματα στα νοσοκομεία της Κρήτης
  • Δ. Γεωργόπουλος: Κάθε δύο με τρεις ημέρες και μία νέα εισαγωγή στην ΜΕΘ
  • Λ. Μπορμπουδάκη: 60 χιλιάδες εμβολιασμοί μέσα σε λίγες ημέρες στο νησί

Μπορεί να βρίσκεται υπό έλεγχο η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, ωστόσο οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενώ την ίδια ώρα που χορηγήθηκαν τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενή, προκύπτει πρόβλημα και με το προσωπικό που κινδυνεύει να μείνει εκτός νοσοκομείων.

Ειδικότερα, την ανησυχία του εκφράζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και συντονιστής των μονάδων εντατικής θεραπείας του νησιού Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, καθώς η πανδημία στην Κρήτη βρίσκεται υπό έλεγχο, οι ασθενείς στις εντατικές και οι θάνατοι που καταγράφονται, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς πρόκειται για μια πορεία με πολλά απρόβλεπτα στοιχεία.

«Ανησυχούμε αυτή τη στιγμή, καθώς νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς και δεν υπάρχει μέρα που περνάει και δεν έχουμε νέους», αναφέρει σε δηλώσεις, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργόπουλος.

Την ίδια ώρα οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας επιβαρύνονται καθημερινά, ενώ οι ανάγκες που θα εξυπηρετήσουν το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθούν, το προσωπικό συρρικνώνεται σύμφωνα με τους εργαζομένους. Όπως επισημαίνουν στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 300 συμβάσεις ορισμένου εργασίας στο ΠΑΓΝΗ και 500 κατά προσέγγιση στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης, 92 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές covid (οι 66 ανεμβολίαστοι και οι 26 εμβολιασμένοι) και 22 οι ασθενείς που δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid του νησιού. Την ίδια ώρα οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία και βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κρήτη: Πως καταγράφονται οι νοσηλείες κορωνοϊού – Κατέληξε 56χρονος στο Ρέθυμνο

Παράλληλα χορηγήθηκαν και τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενή στην Κρήτη. Πρόκειται για άνδρα με προβλήματα υγείας. Τα μονοκλωνικά χορηγήθηκαν ενδοφλέβια και ο ασθενής στη συνέχεια παραμένει υπό παρακολούθηση στο σπίτι.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αίτηση μπορεί να γίνει χορήγηση σε ογκολογικούς ασθενείς, είτε ανοσοκατασταλμένους, είτε είναι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο, είτε είναι ασθενείς με βαριά ανοσοκαταστολή.

Διαβάστε επίσης ⇒ ΠΑΓΝΗ: οίγει ΠΑΓΝΗ: Ανοίγει και δεύτερη κλινική Covid - Αυξάνονται οι νοσηλείες

Ωστόσο οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα μονοκλωνικά συμβάλλουν κυρίως στο ενδεχόμενο να αποφευχθεί τυχόν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι αυξάνονται σταθερά οι Κρητικοί που επιλέγουν να εμβολιαστούν είτε, και με την πρώτη αλλά και την αναμνηστική δόση, διαμορφώνοντας ασπίδα ενάντια στη νόσο.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ανακοινώθηκαν 301 νέες μολύνσεις στο νησί. Πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντοπίζονται το τελευταίο 24ωρο, 204 νέα κρούσματα, 21 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, 22 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 54 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News