Κρήτη

Καραγιάννης: «3 δισ. ευρώ αποκλειστικά για έργα στην Κρήτη» - Τι είπε για κόμβο Αχλάδας, Αγ. Νικόλαο - Σητεία και Δικαστικά Μέγαρα

«Μόνο από πλευράς υπουργείου Υποδομών υπάρχει ένας προϋπολογισμός, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη», τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV

«Η Κρήτη την επόμενη μέρα θα πρωταγωνιστήσει», τόνισε χθες, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, για την πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε πως μόνο από πλευράς Υπουργείου Υποδομών υπάρχει ένας προϋπολογισμός, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Κρήτη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο προγραμματισμός του Βορείου Οδικού Άξονα, τα διόδια, η πρόοδος των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο του Καστελίου, η επόμενη μέρα του «Νίκος Καζαντζάκης» και τα Δικαστικά Μέγαρα.

Το ζήτημα του κόμβου της Αχλάδας

Παρά τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, οι διαδικασίες σχετικά με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ βαίνουν βάσει προγραμματισμού. Ο κ. Καραγιάνης έκανε ειδική αναφορά στον Κόμβο της Αχλάδας,  που έχει προκαλέσει σωρεία ενστάσεων. Ο υφυπουργός στάθηκε στις εποικοδομητικές όπως τις χαρακτήρισε συναντήσεις, που είχε χθες για το επίμαχο θέμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι προκύπτει ζήτημα. «Αυτή είναι μια μελέτη και ένα έργο οδικής ασφάλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Έπρεπε να κλείσουμε τις προσβάσεις, πολλές φορές οι προσβάσεις δημιουργούν ατυχήματα και γι’ αυτό η μελέτη προέβλεπε το κλείσιμο τους.», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως το υπουργείο προετοιμάζει λύση και συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί προσεχώς στον δήμαρχο Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως προσέθεσε, αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του νησιού, όμως όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «οι κόμβοι δεν μπορούν να είναι έξω από κάθε οικισμό, έξω από κάθε σπίτι».

Ανησυχία για το κομμάτι Άγιος Νικόλαος- Σητεία

Οι φορείς και η τοπική κοινωνία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα στον νομό Λασιθίου, με την ανησυχία να είναι έκδηλη και την πεποίθηση ότι δεν θα δουν ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στα δικά τους μέρη, να γίνεται όλο και εντονότερη.

Σχετικά με αυτή τη παράμετρο, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: «Στο επίμαχο κομμάτι ήδη ανατίθενται οι μελέτες σε συμβούλους για  να τις ολοκληρώσουμε. Μόλις έχουμε ακριβές κόστος έργου θα ανακοινώσουμε και τη λύση που υπάρχει».

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των διοδίων, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως αυτά θα υπάρξουν, αφού ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ, με τον υφυπουργό να εξηγεί ότι η χρέωση για τους πολίτες θα είναι χιλιομετρική.

Τα έργα στο Καστέλι

Εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο «master plan» για το αεροδρόμιο, με μια μικρή καθυστέρηση, ενώ οι κατασκευές έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών, εξηγώντας πως η υπάρχουσα καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγω σε ζητήματα που προέκυψαν στον ανάδοχο. Με τον κ. Καραγιάννη να εξηγεί πως η ολοκλήρωση του αεροδρομίου θα ορίσει μια νέα εποχή για το νησί.   

Το σύνθετο ζήτημα του «Νίκος Καζαντζάκης»

Στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Α. Καραμανλή, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να γίνει η περιοχή του «Νίκος Καζαντζάκης» ένα νέο «Ελληνικό». Ο υφυπουργός Μεταφορών έκανε ειδική αναφορά στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, λόγω του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που εμπλέκει πολλούς φορείς στην περιοχή του «Καζαντζάκης». Υπάρχει το πλάνο και η πρόθεση, σημείωσε ο υφυπουργός, ώστε να γίνει άμεση εκμετάλλευση του χώρου, σε άμεση επαφή τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και με τους ειδικούς τεχνοκράτες.

Δικαστικά Μέγαρα

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εν αναμονή για την προκύρηξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, 120 εκατ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες με τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, σημείωσε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι: «Προκύπτει ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με το υπουργείο δικαιοσύνης και με το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό όμως λύνεται και προχωρά ο διαγωνισμός για τα τρία δικαστικά μέγαρα στην Κρήτη». Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός του Υπουργείου συμπεριλαμβάνει δύο νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο και Χανιά και μια γενική ανακαίνιση στο Μέγαρο του Ρεθύμνου.

Η συνάντηση στην Περιφέρεια

Χθες, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με κεντρικό θέμα την περιβαλλοντική αδειοδότηση του μεγαλύτερου μέρους του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, μήκους 157 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια