Ηγουμενίδης: Στη βουλή οι σχεδιασμοί θέσπισης «Foundation Year» ενάντιά στα πτυχία Ιατρικής Σχολής

Κρήτη
Ηγουμενίδης: Στη βουλή οι σχεδιασμοί θέσπισης «Foundation Year» ενάντιά στα πτυχία Ιατρικής Σχολής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Ηγουμενίδης τους σχεδιασμούς θέσπισης «Foundation Year» ενάντια στα πτυχία της Ιατρικής Σχολής

Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Ηγουμενίδης τους σχεδιασμούς θέσπισης «Foundation Year» ενάντια στα πτυχία της Ιατρικής Σχολής.

Την διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year», ως προϋπόθεση για πρόσβαση στην θητεία υπαίθρου («αγροτικό») για τους απόφοιτους των Ιατρικών Σχολών της χώρας, φέρνει με ερώτηση που καταθέτει στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Στην ερώτηση που συνυπογράφεται και από τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και από συνολικά 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι για να έχουν οι πτυχιούχοι των Ιατρικών Σχολών πρόσβαση στην θητεία υπαίθρου («αγροτικό») και στην έναρξη της ειδικότητας θα πρέπει να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνει δύο φάσεις, η πρώτη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/Κέντρα Υγείας (6 μήνες).

Σημειώνουν επίσης ότι οι παραπάνω σχεδιασμοί εμφανίζονται σήμερα ως «πρόταση» του ΚΕΣΥ, την οποία καλείται να εξετάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να θέσει σε εφαρμογή με απλή υπουργική απόφαση, και μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πρόταση της σημερινής Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, που η ίδια είχε θέσει από τη θέση της προέδρου του ΚΕΣΥ προ ολίγων μηνών.

Υπογραμμίζουν επίσης την πρόσφατη ανακοίνωση από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης που μέσω του πρύτανη κ. Γεώργιου Κοντάκη, (αρ.συνεδρίασης 472η/18-11-2021) εκφράζεται, όπως τονίζεται, «η πλήρη αντίθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης σε οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων που χορηγεί η Ιατρική Σχολή και θίγει την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν». Όπως επίσης και την δήλωση του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργου Κοχιαδάκη που καλεί με ανοιχτή επιστολή προς το ΚΕΣΥ τους αρμοδίους της Υγείας «εάν πραγματικά θέλουν την αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων να προτείνουν αύξηση των κονδυλίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και κυρίως αύξηση των μελών ΔΕΠ των ιατρικών σχολών».

Οι βουλευτές ρωτούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  1. Υπάρχει ή όχι σχετική εισήγηση από το ΚΕΣΥ για να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης («foundation year») ως προϋπόθεση για πρόσβαση στην θητεία υπαίθρου («αγροτικό») για τον απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής;
  2. Για έναν τέτοιο σχεδιασμό έχουν ή όχι ερωτηθεί οι Ιατρικές Σχολές και τι απαντήσεις έχει λάβει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;
  3. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο λεγόμενο «foundation year» και ποιες είναι οι προθέσεις της απέναντι σε ένα τέτοιο σχεδιασμό που καταφανώς υποβαθμίζει το πτυχίο που χορηγεί η Ιατρική Σχολή και θίγει με προσβλητικό και αντιεπιστημονικό τρόπο την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News