Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: «Δεν αναμένεται να επηρεαστεί η Κρήτη»

Κρήτη
Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: «Δεν αναμένεται να επηρεαστεί η Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου δεν επιφέρει καμία επιπλοκή στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού

«Δεν αναμένεται η δημιουργία κανενός είδους επιπλοκών στην απρόσκοπτη τροφοδοσία και την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, ανεξαρτήτως εάν η όδευση της διασύνδεσης με την Αίγυπτο περιλαμβάνει ή όχι την Κρήτη». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος σε επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν ζητήσει ενημέρωση και διευκρινίσεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» την εμπλοκή της Κρήτης και τις τυχόν επιπτώσεις σε επίπεδο ηλεκτρικής ασφάλειας του νησιού.

Ειδικότερα, με κοινή επερώτηση που είχαν καταθέσει πριν από ενάμιση περίπου μήνα ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Σωκράτης Φάμελλος, με τη συνυπογραφή 29 ακόμη βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης), στον απόηχο της υπογραφής του μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, είχαν θέσει μια σειρά ερωτημάτων. Μάλιστα, είχαν επικεντρωθεί στον ρόλο που θα έχει η Κρήτη στη συμφωνία, στο κατά πόσο η προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου θα είναι συμβατή με τις διασυνδέσεις της Κρήτης κι αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, και βεβαίως είχαν θέσει και ερωτήματα ως προς τη διαδρομή που θα ακολουθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέσει ηλεκτρικά τις δύο χώρες.

Απαντώντας, το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικό, ότι δε θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης. Απέφυγε, ωστόσο, να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την όδευση του καλωδίου και το κατά πόσον η προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση θα έχει ως ενδιάμεσο κόμβο το νησί μας.

Όπως συγκεκριμένα απάντησε το ΥΠ.ΕΝ., «δεν αναμένεται η δημιουργία κανενός είδους επιπλοκών στην απρόσκοπτη τροφοδοσία και την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, ανεξαρτήτως εάν η όδευση της διασύνδεσης περιλαμβάνει ή όχι την Κρήτη, καθώς άλλωστε στην ομάδα εργασίας του μνημονίου θα συμμετέχουν τόσο ο Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας (ΑΔΜΗΕ), όσο και η ΡΑΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, και σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 143 του Νόμου 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021), πρόσφατα ορίστηκε ως η αρμόδια Αρχή για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στον Κανονισμό (E.E.) 2019/941 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η απάντηση του ΥΠ.ΕΝ.

Απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος ανέφερε ότι για την υλοποίηση του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεργαστούν, προκειμένου να διευκολυνθεί:

- Η έγκαιρη χορήγηση των αδειών και εγκρίσεων οι οποίες απαιτούνται.

- Η έγκαιρη υλοποίηση του έργου και να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων Ρυθμιστικών Αρχών.

- Η προσπάθεια του όποιου Φορέα υλοποίησης του έργου να υποβάλει τυχόν αιτήσεις, οι οποίες απαιτούνται για την αναγνώριση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) / έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI).

- Για την εφαρμογή του μνημονίου τα μέρη αποφάσισαν να συστήσουν ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους αντίστοιχους εκπροσώπους τους, προκειμένου να παρακολουθεί και να υποστηρίζει την ανάπτυξη του έργου και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στους αντίστοιχους υπουργούς των δύο χωρών.

Δεν ορίζεται συγκριμένη διαδικασία επιλογής Φορέα υλοποίησης του έργου, καθώς δεν ήταν στις προθέσεις των μερών να περιορίσουν τα πιθανά εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα.

Το ΥΠ.ΕΝ. επισημαίνει ακόμα ότι η ΡΑΕ, πέραν από την κατά τον νόμο άσκηση των αρμοδιοτήτων της (την οποία κανένα μνημόνιο κατανόησης, εκ της μη νομικά δεσμευτικής φύσης του, δεν μπορεί να περιορίσει), θα συμμετέχει «ιδίως όσον αφορά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη ρυθμιστική αντιμετώπιση του αιτήματος επένδυσης από έναν Φορέα υλοποίησης του έργου και τη συντονισμένη απόφαση για τη διασυνοριακή κατανομή του κόστους, όπου αυτό ισχύει».

Ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει, μαζί με τον αντίστοιχο Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου, «ιδίως όσον αφορά στον συντονισμό, την ανταλλαγή απόψεων και τις διαβουλεύσεις για την υλοποίηση του έργου».

Τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμίζουμε ότι με την επερώτησή τους ο Χάρης Μαμουλάκης και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θέσει τα εξής ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος:

«1) Ποια βήματα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη μελετητική ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

2) Με ποια διαδικασία θα επιλεγεί ο project promoter του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

3) Ποια θα είναι η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ στη διαδικασία μελετητικής ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης;

4) Ενέχει κινδύνους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης;

5) Ποια είναι η όδευση τού υπό μελέτη έργου;

6) Με ποια διαδικασία θα προσδιοριστούν στο μέλλον οι χρεώσεις του έργου και ποιες οι δυνητικές επιβαρύνσεις για την ελληνική οικονομία και τους/τις καταναλωτές/καταναλώτριες;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News