ΠΑΓΝΗ: Στήριξη και όχι κοροϊδία, για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Στήριξη και όχι κοροϊδία, για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να μην αποκλειστούν οι υγειονομικοί από το κοινωνικό μέρισμα και να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων» ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

«Η κυβέρνηση (...) συνεχίζει να μοιράζει δισ. επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και σε συνθήκες επιδημίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τη φτώχια, την ανεργία και τα λουκέτα, “προέχει η στήριξη της επιχειρηματικότητας”»

«Όχι στον αποκλεισμό των υγειονομικών από το κοινωνικό μοίρασμα. Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους» είναι το βασικό αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση, «αγανάκτηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας προκαλεί ο αποκλεισμός μας από την πρόσφατη τροπολογία από την καταβολή του λεγόμενου “κοινωνικού μερίσματος”, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι υποκριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, περί “αναγνώρισης της προσφοράς” μας!».

Παρακάτω γίνεται η επεξήγηση: «Η νέα πρόκληση σε βάρος μας έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Οικονομικών περί αποκλεισμού χιλιάδων συναδέλφων από την καταβολή της όποιας “έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης”, αλλά και στην ψήφιση παράτασης (μέχρι 30 Νοεμβρίου 2021!!! - ημερομηνία που έχει παρέλθει) της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον επανακαθορισμό του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος. Διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, διαιτολόγων, λογοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κ.λπ.) από την καταβολή του επιδόματος, ενώ δε διαψεύδονται τα δημοσιεύματα ότι στο πόρισμα πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας “βαθμολογούνται” ως χαμηλού κινδύνου, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωσης του ανθυγιεινού επιδόματος σε σημερινούς δικαιούχους».

Μάλιστα, αμέσως παρακάτω γίνεται και η καταγγελία ότι, «όπως καταγράφεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι:

- Σε εμάς συνεχίζει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης (που έχει καταργηθεί για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων), ενώ προχωρούν σε νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (με απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 849 εκατ. ευρώ).

- Η φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί κατά 651 εκατ. ευρώ, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 22% από 24% (με απώλεια κρατικών εσόδων και αντίστοιχα κέρδη για τους επιχειρηματίες ύψους 183 εκατ. ευρώ).

- Συνεχίζεται η υψηλή κρατική φορολόγηση στα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που επιβαρύνουν την ακρίβεια, και προβλέπεται ο ΦΠΑ να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. και οι “ειδικοί φόροι κατανάλωσης” κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι υγειονομικοί διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες».

Σκληρή γλώσσα Βρύσαλη

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε στη «ΝΚ» ότι «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ. και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης, συνεχίζει να μοιράζει δισ. επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και σε συνθήκες επιδημίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τη φτώχια, την ανεργία και τα λουκέτα, “προέχει η στήριξη της επιχειρηματικότητας”.

Παράλληλα, λόγω υποστελέχωσης, οι κανονικές άδειες των υγειονομικών είναι σε αναστολή εδώ και μήνες.

Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά της προτεραιότητας που δίνεται κατά τη διαχείριση της πανδημίας στην εξοικονόμηση δαπανών αντί για την προστασία της υγείας. Κοστίζει λιγότερο να ανακυκλώνεται και να εξαντλείται το ίδιο και το ίδιο προσωπικό, να περιπλανιέται για να κλείνει “τρύπες”, παρά να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών».

Ανησυχία - Φόβοι για ακόμα χειρότερα...

Ο Δημήτρης Βρύσαλης δεν κρύβει όμως και την ανησυχία του ότι «η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στον προϋπολογισμό του 2022 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη (σε σχέση με το 2021) κατά 139 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 130 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας με ολοένα λιγότερα κρατικά κονδύλια, με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών και διεύρυνση των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) υγείας. Αυτό σημαίνει διατήρηση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, νέα μείωση νοσοκομειακών κλινών και - παράλληλα - ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εφοπλιστών, που καταγράφουν και φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ σε κέρδη, ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων, των οποίων οι 41 διαφορετικές φοροαπαλλαγές είναι κατοχυρωμένες με τις ψήφους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ εισέπραξαν επιδότηση 400 εκατ. ευρώ το 2021, για τα οποία η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν ότι «είναι λίγα»... Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News