Κρήτη

ΒΟΑΚ: Πράσινο φως για τη Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στο μικροσκόπιο οι παρατηρήσεις και οι αλλαγές στη μελέτη - Εγκατάσταση του αναδόχου το 2023

Το πράσινο φως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σύγχρονου ΒΟΑΚ, για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο συνολικού μήκους 107 χιλιομέτρων, άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σε νομοθετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υποδομών.

Μετά από εξάωρη συνεδρίαση το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και γνωμοδότησε θετικά, ζητώντας να υιοθετηθούν οι προτάσεις των δυο τμημάτων του τεχνικού επιμελητηρίου. 

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να εκφράσει άποψη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το έργο: «Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο», με φορέα έργου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο στάδιο, αυτό της υποβολής των τελικών προσφορών και όπως εκτιμάται εντός του 2023 θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος για τον δρόμο του μέλλοντος, όπως έχει χαρακτηριστεί.

Στόχος όλων είναι να υπάρξουν οι λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως θα πρέ-πει «να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των επιμελητηρίων. Γνωρίζουν καλύτερα από τον κα-θένα πως πρέπει να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο». Ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέ-λειψε να υπενθυμίσει πως εάν το αρμόδιο υπουργείο είχε με τους δήμους και με την περιφέ-ρεια της Κρήτης καλύτερη συνεργασία ίσως να μην υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. «Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε θετικά στο μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο. Τώρα βλέπουμε μια θε-τική εξέλιξη. Θεωρώ ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα ικανοποιεί την πλειοψη-φία των παρατηρήσεων και των προτάσεων πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά επιμελη-τήρια της Κρήτης», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προτάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης από το Υπουργείο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την πεποίθηση πως το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. «Ένα κορυφαίο όργανο Δημο-κρατίας που για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο ρόλος του και η συμβολή του στα αναπτυ-ξιακά έργα της Κρήτης», δήλωσε.

Καρνέσης: «Θα μελετηθούν όλες οι προτάσεις»

«Όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης θα μελετηθούν εν-δελεχώς από το Υπουργείο Υποδομών», δήλωσε ο κ. Καρνέσης, εξηγώντας παράλληλα πως η τελική άποψη του Υπουργείου Υποδομών θα λάβει υπόψη ό,τι εύλογο και λογικό έχει υπο-βληθεί από τους φορείς που έχουν γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώ-σεων καθώς και όσα προτείνονται από το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα για να διαμορ-φώσει την οριστική του πρόταση. Στη συνέχεια θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Πιστεύω ότι η χάραξη του δρόμου δεν θα αμφι-σβητηθεί σε κανένα σημείο ριζικά από το περιφερειακό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστι-κά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών. 

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έκα-νε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι σημαντικό ότι ψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η εισήγηση της υπηρεσίας μας. Η πρόταση συμπληρώνεται με τις θέσεις και τις προτάσεις του τεχνικού επιμελητηρίου, των δήμων και των φορέων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρακάμ-ψεις που δεν είχαν προβλεφθεί στη συγκεκριμένη ΜΠΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει βελτίω-ση της ποιότητας του δρόμου ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια