Ένοχος ο 60χρονος για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη - Εν αναμονή της ποινής

Κρήτη
Ένοχος ο 60χρονος για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη - Εν αναμονή της ποινής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Εισαγγελέας έδρας, Νίκος Μαρκάκης, απέρριψε το αίτημα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, αναφέροντας ότι η πράξη τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίθηκε ο 60χρονος κτηνοτρόφος που τον Μάρτιο του 2016 είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 58χρονο Ανδρέα Κανάκη στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κήρυξε ακόμη ένοχο τον 60χρονο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά και για οπλοφορία-οπλοχρησία.

Αυτήν την ώρα η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων περί αναγνώρισης ελαφρυντικού στον 60χρονο.

Η απόφαση για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον καταδικασθέντα, αναμένεται εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι τον αείμνηστο Κανάκη.

Οι δικηγόροι προχώρησαν σήμερα Τρίτη, σε αγορεύσεις προκειμένου να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό βρασμού ψυχικής ορμής, με σκοπό την υπεράσπισή του κατηγορούμενου.

Ο Εισαγγελέας έδρας, Νίκος Μαρκάκης, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας απέρριψε το αίτημα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, αναφέροντας ότι η πράξη τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Η απολογία

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση, έλαβε χώρα - μεταξύ άλλων - η απολογία του 60χρονου ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι τον Ανδρέα Κανάκη. Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι λυπάται για αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2016, συμπληρώνοντας ότι δεν ήθελε να σκοτώσει «τον Ανδρέα». Επίσης, ο 60χρονος ζήτησε συγνώμη κι από την οικογένειά του. Ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος ανέφερε «ορκίζομαι στα τρία μου παιδιά».

Όπως είχε ισχυριστεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε και στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ότι στο συμβάν, εκτός από τον ίδιο, τον αείμνηστο Κανάκη και τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, ήταν παρών ένας ακόμη άνδρας, τον οποίο κατονόμασε. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο άνδρας αυτός μετέβη στο σημείο με το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κανάκης κι ένας ακόμη από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον 60χρονο, όλα συνέβησαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο εν λόγω άνδρας κρατούσε μαγκούρα και όπλο, το οποίο έστρεψε εναντίον του. Εκείνη την ώρα ο ίδιος φέρεται να φοβήθηκε και να έπιασε το όπλο που κρατούσε μαζί του.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο Κανάκης τον έπιασε τότε από τον λαιμό και ο ίδιος «ξιπάστηκε». Σύμφωνα με τον 60χρονο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Κανάκη, το όπλο του εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 58χρονο κτηνοτρόφο. Σημειώνεται ότι ο 60χρονος αρνείται ότι μετά τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη πυροβόλησε εναντίον του ενός εκ των δύο αυτοπτών μαρτύρων.

Όταν ρωτήθηκε πάντως από την Έδρα γιατί ο ίδιος οπλοφορούσε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή που να μην κυκλοφορεί με όπλο και κατσούνα». Επισήμανε ακόμη στους δικαστές ότι το όπλο αυτό το έχει «30 χρόνια», χωρίς, ωστόσο, να το έχει χρησιμοποιήσει. «Αυτό ήταν το λάθος μου, ότι πήγα εκεί με όπλο», ανέφερε ακόμη ο κατηγορούμενος. Ο 60χρονος είπε ακόμη ότι χτύπησε το θύμα στο χέρι, ωστόσο το χτύπημα δεν του φάνηκε «τόσο δυνατό για να σπάσει το χέρι», όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση που είχε τότε διενεργηθεί στη σορό του θύματος.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News