Κρήτη

Δολοφονία Ανδρέα Κανάκη: Σήμερα η απόφαση για τον φόνο στο Μπιτζαριανό

Αυλαία αναμένεται να ρίξει σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη τον Μάρτιο του 2016

Σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης στην υπόθεση της δολοφονίας του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, τον Μάρτιο του 2016, στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι τον αείμνηστο Κανάκη.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Νίκος Μαρκάκης ζήτησε κατά την αγόρευσή του να κριθεί ο κατηγορούμενος ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς να του αναγνωριστεί - όπως είχε συμβεί πρωτόδικα - το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μαρκάκης πρότεινε εκείνη την ημέρα να κηρυχθεί ένοχος ο 60χρονος και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του άνδρα που είχε μεταβεί στον τόπο του συμβάντος με το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε και ο άτυχος Ανδρέας Κανάκης. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αφού ολοκληρώθηκε η εισαγγελική πρόταση, ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων της υπόθεσης. Κατόπιν, η Έδρα διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με την έκδοση της απόφασης.

Η απολογία

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση, έλαβε χώρα - μεταξύ άλλων - η απολογία του 60χρονου ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι τον Ανδρέα Κανάκη. Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι λυπάται για αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2016, συμπληρώνοντας ότι δεν ήθελε να σκοτώσει «τον Ανδρέα». Επίσης, ο 60χρονος ζήτησε συγνώμη κι από την οικογένειά του. Ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος ανέφερε «ορκίζομαι στα τρία μου παιδιά».

Όπως είχε ισχυριστεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε και στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ότι στο συμβάν, εκτός από τον ίδιο, τον αείμνηστο Κανάκη και τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, ήταν παρών ένας ακόμη άνδρας, τον οποίο κατονόμασε. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο άνδρας αυτός μετέβη στο σημείο με το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κανάκης κι ένας ακόμη από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον 60χρονο, όλα συνέβησαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο εν λόγω άνδρας κρατούσε μαγκούρα και όπλο, το οποίο έστρεψε εναντίον του. Εκείνη την ώρα ο ίδιος φέρεται να φοβήθηκε και να έπιασε το όπλο που κρατούσε μαζί του.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο Κανάκης τον έπιασε τότε από τον λαιμό και ο ίδιος «ξιπάστηκε». Σύμφωνα με τον 60χρονο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Κανάκη, το όπλο του εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 58χρονο κτηνοτρόφο. Σημειώνεται ότι ο 60χρονος αρνείται ότι μετά τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη πυροβόλησε εναντίον του ενός εκ των δύο αυτοπτών μαρτύρων.

Όταν ρωτήθηκε πάντως από την Έδρα γιατί ο ίδιος οπλοφορούσε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή που να μην κυκλοφορεί με όπλο και κατσούνα». Επισήμανε ακόμη στους δικαστές ότι το όπλο αυτό το έχει «30 χρόνια», χωρίς, ωστόσο, να το έχει χρησιμοποιήσει. «Αυτό ήταν το λάθος μου, ότι πήγα εκεί με όπλο», ανέφερε ακόμη ο κατηγορούμενος. Ο 60χρονος είπε ακόμη ότι χτύπησε το θύμα στο χέρι, ωστόσο το χτύπημα δεν του φάνηκε «τόσο δυνατό για να σπάσει το χέρι», όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση που είχε τότε διενεργηθεί στη σορό του θύματος.

Η πρωτόδικη απόφαση

Είχαν «σπάσει» τα ισόβια λόγω ελαφρυντικού

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον 60χρονο για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας. Στον 60χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών και χρηματική ποινή 600 ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε χορηγήσει στον 60χρονο το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων». Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια για τον καταδικασθέντα.

Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3): Υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού τάχθηκαν οι τέσσερις ένορκοι (λαϊκοί δικαστές), ενώ μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό. Μερικές ημέρες μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης αναφορικά με το σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε στον 60χρονο. Έτσι, η υπόθεση εξετάζεται από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης από «μηδενική βάση». Αυτό σημαίνει ότι το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο σε πρώτο βαθμό δε «διατηρείται» στο Εφετείο κι έτσι δεν ισχύει στην εν λόγω περίπτωση η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορούμενου.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια