Μαζική συμμετοχή των Κρητικών στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Κρήτη
Μαζική συμμετοχή των Κρητικών στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαλά κύλησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Ομαλά και χωρίς προβλήματα διεξήχθη χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στα Χανιά η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 7 το πρωί, με τον μεγαλύτερο όγκο των ψηφοφόρων να προσέρχεται μετά τις 10 το πρωί, ενώ η ροή προσέλευσης ήταν ικανοποιητική.

Στην πόλη των Χανίων η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε δύο εκλογικά τμήματα, στο Δημαρχείο της πόλης και στην Αντιπεριφέρεια, όπου στήθηκαν από δύο κάλπες, ενώ συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα στήθηκαν 25 κάλπες σε 20 σημεία, σε δημοτικά καταστήματα, πρώην δημοτικά καταστήματα και αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων.

Κατά την προσέλευσή τους οι ψηφοφόροι προσέρχονταν ένας-ένας ανά κάλπη, ώστε να μη σχηματίζονται ουρές στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου, ενώ άπαντες φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα.

Αθρόα προσέλευση και στο Ηράκλειο

Μαζική ήταν η προσέλευση μελών και φίλων του ΚΙΝ.ΑΛ. στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου και στον νομό Ηρακλείου, όπου λειτούργησαν χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 46 εκλογικά τμήματα. Ο τηλεοπτικός φακός της «ΚΡΗΤΗ ΤV» ήταν παρών και αποτύπωσε τις εικόνες των ανθρώπων που προσέτρεξαν να στηρίξουν την ανάταση της δημοκρατικής παράταξης.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία, όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται ώστε να εκφράσει την ψήφο προτίμησής του στον υποψήφιο που θεωρεί πως έχει τις περισσότερες ικανότητες και δεξιότητες να ηγηθεί.

Ο τηλεοπτικός φακός της «ΚΡΗΤΗ TV» βρέθηκε έξω από εκλογικά τμήματα που συγκέντρωσαν πληθώρα κόσμου, όπως εκείνο του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου, και πολλοί άνθρωποι μίλησαν για την επόμενη μέρα.

Πολλοί άνθρωποι ευχήθηκαν το Κίνημα Αλλαγής να φτάσει ψηλά και να αφήσει πίσω του την περίοδο των τελευταίων χρόνων. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξαν, άπαντες αναμένουν να μεγαλώσει ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης και να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο για τη χώρα μας, με σημείο αφετηρίας τις πολιτικές του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, πολλά στελέχη μίλησαν για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η οποία προκάλεσε συγκίνηση σε μέλη και σε απλούς πολίτες, και ευελπιστούν πως η συγκίνηση και η απώλεια θα μεταφραστούν εύλογα σε όρεξη για δουλειά.

Μεταξύ των ανθρώπων που παρευρέθηκαν για να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής ήταν και η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη, η οποία ανέφερε πως η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον ήταν έντονο.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των ατόμων που ψήφισαν, είτε μέλη είτε απλοί φίλοι του κόμματος, πλησίασε τις 20.000 στον νομό Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό, σε μια περίοδο που καταδεικνύει πως οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν άφησαν αδιάφορη τόσο την ελληνική όσο και την κρητική κοινωνία.

Νέοι ψηφοφόροι ένας στους τρεις

Στο τηλεοπτικό κανάλι της «ΚΡΗΤΗ ΤV» μίλησε και ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, Μάνος Σωμαράκης, ο οποίος υποστήριξε: «Η διαδικασία μέχρι στιγμής έχει κυλήσει ομαλά. Υπήρξε ένα διάλειμμα για δέκα λεπτά, καθώς υπήρχε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα με την εταιρεία. Έχουμε αρκετές νέες εγγραφές. Εδώ (σ.σ. στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου) οι άνθρωποι που ψηφίζουν είναι 1 στους 3 νέα εγγραφή)».

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή και στην Ιεράπετρα

Στις κάλπες από τις 7 χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, το πρωί βρέθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝ.ΑΛ. και στην Ιεράπετρα, για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο. Αμέσως μόλις ξεκίνησε η διαδικασία φάνηκε ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη και ότι θα ξεπερνούσε τους φόβους εκείνων που έλεγαν ότι, λόγω των περιορισμών της πανδημίας και της αδράνειας μεγάλου ποσοστού πολιτών που στήριζαν και ψήφιζαν από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου το Κίνημα, η συμμετοχή δε θα ήταν πολύ μεγάλη.

Στις τρεις κάλπες που στήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο ισόγειο του δημοτικού μεγάρου, η ροή των ψηφοφόρων ειδικά μετά τη λειτουργία των εκκλησιών ήταν εντυπωσιακή.

Οι ψηφοφόροι συμπλήρωναν το έντυπο εγγραφής μέλους η φίλου του ΚΙΝ.ΑΛ., πλήρωναν 3 ευρώ για την ετήσια συνδρομή τους, έπαιρναν το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των 6 υποψηφίων και έμπαιναν στα τρία παραβάν, να ψηφίσουν μυστικά, να βάλουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και να βγουν να τον ρίξουν σε μία από τις τρεις κάλπες, να υπογράψουν και να αποχωρήσουν.

Έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι των 6 υποψηφίων προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους προσερχόμενος ψηφοφόρους και να τους επηρεάσουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που υποστήριζαν.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς παρατράγουδα και εσωκομματικές εντάσεις, θυμίζοντας τις καλές εποχές του προοδευτικού χώρου. Διακριτή ήταν η επαναδραστηριοποίηση παλιών και νέων στελεχών του Κινήματος, που για διάφορους λόγους αποσκίρτησαν από τον πολιτικό τους φορέα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα επιστρέφουν για να βοηθήσουν στο νέο ξεκίνημα που επιχειρείται με την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο μεταξύ, οι πολιτικοί αναλυτές που προέβλεπαν ότι δε θα έφταναν ως την Κυριακή των εκλογών και οι 6 υποψήφιοι έχουν διαψευστεί, καθώς κανένας από αυτούς δεν αποσύρθηκε κι έτσι φαβορί και αουτσάιντερ έδωσαν τη μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα του Ρεθύμνου

Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη προσέλευση πολιτών και την απουσία προβλημάτων, διεξήχθησαν χθες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, και στο Ρέθυμνο οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ενδεικτικό της συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει πάνω από 1.000 άτομα στις 10 συνολικά κάλπες που στήθηκαν στα εκλογικά τμήματα της πόλης και της ενδοχώρας.

«Όλα είχαν οργανωθεί και προγραμματιστεί από νωρίς, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα και η προσέλευση μέχρι αυτή την ώρα να είναι ελπιδοφόρα για το τελικό αποτέλεσμα της συμμετοχής των πολιτών που ενδιαφέρονται για την παράταξή μας», τόνισε νωρίς χθες το μεσημέρι ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής.

Οι πολίτες, έχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα ανά χείρας, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, τηρώντας παράλληλα τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο της επιλογής τους. Ανάμεσα στους χιλιάδες ψηφοφόρους του Ρεθύμνου και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης.

Στελέχη, μέλη και φίλοι του Κινήματος προσδοκούν - όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στη «ΝΚ» - αφενός της διασφάλιση της ενότητας και αφετέρου το ΚΙΝΑΛ να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου, ακόμα και στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News