Κρήτη: Σταθερές οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Κρήτη
Κρήτη: Σταθερές οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγωμένες» σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στο κρέας και τα κηπευτικά, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα - Πού αναμένεται να κυμανθούν όσο πλησιάσουν οι γιορτινές ημέρες

Το κρέας το τρώνε δίχως να το μειώνουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές του Ηρακλείου, αλλά έχουν μειώσει δραματικά τις επισκέψεις τους στα μανάβικα, ως συνέπεια της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με τη λήξη της τουριστικής περιόδου και τη φθίνουσα πορεία όλων των εισοδημάτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και με την αγροτική οικονομία. Πάντως, τόσο στο κρέας όσο και στα οπωροκηπευτικά, οι τιμές «στο ράφι» δεν έχουν αυξηθεί. Σε πολλά είδη, μάλιστα, έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, αφού, παρά τις ανατιμήσεις στα κόστη παραγωγής και μεταφοράς, οι κρεοπώλες μέχρι τώρα καταφέρνουν να τα απορροφούν, ενώ στα οπωροκηπευτικά η μικρή ζήτηση σε σχέση με την προσφορά έχει ρίξει τις τιμές σε σχέση με πέρυσι!

Στη χριστουγεννιάτικη αγορά, δεν αναμένονται αλλαγές ή δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές σε σχέση με την εικόνα που καταγράφει σήμερα η «ΝΚ».

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, τονίζει στην «ΝΚ» πως η μείωση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού και άλλων προβλημάτων είναι σημαντική στον χώρο της εστίασης. Όμως, αυτή η μείωση δείχνει να καλύπτεται από τα σπίτια των καταναλωτών, όπου φαίνεται να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους ίσως και να το αυξάνουν στην κατανάλωση του κρέατος.

Σε σχέση με πέρυσι

Όσον αφορά στις τιμές φέτος σε σχέση με πέρυσι, ο Μανόλης Δατσέρης ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα μιλάμε για εκτιμήσεις που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι στο 100% σε σχέση με τις τιμές που θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα». Φαίνεται, πάντως, να μην αλλάξουν οι τιμές στο γουρουνόπουλο και σε όλα, γενικά, τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος. Ο λόγος; «Υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία και τις άλλες χώρες που παράγουν χοιρινά πάρα πολύ μεγάλη επάρκεια, τέτοια που, επειδή δεν μπορούν να “διώξουν” το κρέας αυτό, έχουν ρίξει την τιμή για να προσελκύσουν τον καταναλωτή». Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι το κρητικό χοιρινό δεν καλύπτει πάνω από το 1-2% των αναγκών των καταναλωτών. Αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα παράγονται τόσα χοιρινά που καλύπτουν, πλέον, τις ανάγκες της Ελλάδας, ενώ βέβαια γίνονται και οι εισαγωγές.

Εκεί που αυξάνονται διαρκώς οι τιμές, σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη, είναι στο μοσχάρι. «Στο κρέας αυτό οι τιμές στην Ολλανδία αυξάνονται διαρκώς. Εμείς μέχρι στιγμής απορροφούμε τις αυξήσεις αυτές. Αλλά αν μέχρι τα Χριστούγεννα πάρουν κι άλλο πάνω οι τιμές, ακριβώς επειδή δεν έχουμε ντόπια παραγωγή ικανή για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, θα αναγκαστούμε κι εμείς να τις αυξήσουμε προς τον καταναλωτή».

«Απογοήτευση» στα μανάβικα...

Μειωμένη έως και 20% η αγοραστική κίνηση

«Τόσο στα μανάβικα, όσο και σε άλλα καταστήματα της αγοράς, επικρατούν εικόνες «απογοήτευσης», αναφέρει στη «ΝΚ» ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. «Πιστεύω ότι στην κατάσταση αυτή παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους, χωρίς βέβαια να είμαι κατά των εμβολιασμών. Όμως, αυτά τα κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά της χώρας», όπως επισημαίνει ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

«Είναι πολλοί που λένε πως, αφού χρειάζεται όλη αυτή η ιστορία με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μπούμε σε ένα κατάστημα, δεν πάμε καθόλου», τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 20% και μέχρι να φτάσουν στα Χριστούγεννα εκτιμάται πως θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Κυρίως στους ανθρώπους της μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, που ήταν και οι καλύτεροι πελάτες στον τομέα των οπωροκηπευτικών, και οι οποίοι δυσκολεύονται να χειριστούν την τεχνολογία με τα πιστοποιητικά και σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι και ανεμβολίαστοι.

Όμως, ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, διαδραματίζει και η οικονομική κατάσταση του κόσμου. «Το καλοκαίρι τελείωσε. Δουλεύανε πολλοί στα ξενοδοχεία. Τώρα τελειώσανε με τα ξενοδοχεία. Δεν έχουνε δουλειά. Να πάρουνε το επίδομα, αλλά και πόσα να πάρουνε; Και έχουμε και πάρα πολλούς εργαζόμενους που έχουν βγει σε αναστολή λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν».

Καταλήγοντας, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης εκφράζει και την άποψή του ότι «η κυβέρνηση της χώρας μας, αλλά ίσως και παγκόσμια, έχει “πατήσει” πάνω στα εμβόλια και περνάει μέτρα εργασιακά, αντιδημοκρατικά και μπορώ να πω και φασιστικά. Και αυτό που επικρατεί σήμερα στον κόσμο είναι το συναίσθημα του φόβου. Είμαι υπέρ των εμβολιασμών, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, αν ήθελε, να είχε πείσει τους περισσότερους να πάνε να εμβολιαστούν και όχι να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα».

«Και μη βλέπετε τις μικρότερες ηλικίες. Οι μεγάλες ηλικίες που κάνουν και τις μεγαλύτερες αγορές, και είναι εκείνες που δυσκολεύονται περισσότερο στον χειρισμό της τεχνολογίας, είναι αυτές που μειώνουν τώρα την αγοραστική τους κίνηση».

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News