Ηράκλειο: Σήμερα «κληρώνει» για τα δημοτικά τέλη

Κρήτη
Ηράκλειο: Σήμερα «κληρώνει» για τα δημοτικά τέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ύψος των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το 2022 καλείται να αποφασίσει - εξ αναβολής - σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Το ύψος των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το 2022 καλείται να αποφασίσει - εξ αναβολής - σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ενώ ως γνωστόν στο τραπέζι έχουν πέσει εδώ και ημέρες δύο εισηγήσεις, της δημοτικής Αρχής που προτείνει σημαντικές αυξήσεις, και της αντιπολίτευσης που αντιπροτείνει πολύ μικρότερες λόγω και της διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα της επιβολής του πολυσυζητημένου τέλους ταφής απορριμμάτων. Τέλους ταφής για το οποίο υπάρχει και τοπικά εδώ στην Κρήτη, και πανελλαδικά, αίτημα και πιέσεις να μην εφαρμοστεί το 2022, με τα μηνύματα ωστόσο από πλευράς κυβέρνησης να μοιάζουν δυσοίωνα.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τα όσα απάντησε για το εν λόγω σημαντικό θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προάλλες σε εφ’ όλης της ύλης συνδιάσκεψη που είχε με την ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή και μιας πλειάδας υπουργών.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αντίθετος στο αίτημα της ΚΕΔΕ (αίτημα το οποίο αποφασίστηκε μετά από πρωτοβουλία και παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη) για την αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «καλό είναι να πληρώνεται το σκουπίδι ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα», καθώς και ότι υπάρχουν πολλές αιρεσιμότητες.

Είναι προφανές ότι το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό, ωστόσο η απάντηση αυτή διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας για την ικανοποίηση του αιτήματος αναστολής του τέλους ταφής απορριμμάτων τουλάχιστον για το 2022. Γιατί, όμως, είναι σημαντικό το θέμα για τους Δήμους της χώρας σε συνάρτηση με τον καθορισμό των ανταποδοτικών δημοτικών τελών της νέας χρονιάς;

Το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, όπου θα «κληρώσει» για τα δημοτικά τέλη κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δημοτική Αρχή υπολογίζει κανονικά στον σχεδιασμό της το τέλος της ταφής 1,3 εκατ. ευρώ, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους προτείνει σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού της νέας χρονιάς, της τάξης συγκεκριμένα 20% για τις επαγγελματικές επιχειρήσεις, 55% για τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΗ και 32% για τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, οι 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης («Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Σύμπραξη Δημοτών» και «Ηράκλειον Αξίζει» αντιπροτείνουν πολύ μικρότερες αυξήσεις στα τέλη της νέας χρονιάς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η κοινή αντιπρόταση των 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει μία μικρή αύξηση ύψους 0,05 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα οικιακά τέλη και 0,20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι της αντιπολίτευσης αντιπροτείνουν πολύ μικρότερες αυξήσεις συγκριτικά με την εισήγηση της δημοτικής Αρχής είναι ότι δεν παίρνουν ως δεδομένο ότι πρέπει να καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου το τέλος ταφής, τουλάχιστον για το 2022. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το θέμα παραμένει υπό πολιτική διεκδίκηση και πως ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να δείξει πολιτικό σθένος και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες μη καταβολής του τέλους ταφής.

Η επιστολή στον Σκρέκα

Βγήκε μπροστά η ΠΕΔ Κρήτης

Την αναστολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για μετά το 2023 είχε ζητήσει εμφατικά και η πλευρά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Το αίτημα το είχε θέσει επιτακτικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκης, στην παρέμβαση που είχε κάνει στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις 14 με 16 Οκτωβρίου. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη Γενική Συνέλευση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων. Ακολούθησε η επιστολή της ηγεσίας της ΠΕΔ Κρήτης προς το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, σχετικά με το θέμα.

«Οι εμπλεκόμενοι Φορείς Διαχείρισης στην Κρήτη έχουν έγκαιρα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ωρίμανση των έργων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους. Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης, σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των έργων στον χρόνο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη, αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες», ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα του τέλους ταφής απορριμμάτων η ΠΕΔ Κρήτης, καταλήγοντας:

«Κύριε υπουργέ, θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

Αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθεί η παραπάνω πρότασή μας, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη διευκόλυνση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά των πολιτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News